Εγκαίνια προχθές για την Έκθεση Βιβλίου του Παρισιού, Livre Paris, εγκαίνια και για το ελληνικό περίπτερο και την ελληνική αποστολή που έχει εκεί την πιο δυναμική παρουσία των τελευταίων χρόνων.
Τα εγκαίνια δεν τα έκανε φέτος ο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως πέρυσι, τα έκανε ο πρωθυπουργός του, ο Εντουάρ Φιλίπ, μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ. Έμειναν περίπου δύο ώρες, έκαναν τις βόλτες τους, συνομίλησαν με τους επικεφαλής των μεγάλων εκδοτικών οίκων, με εξαίρεση την Actes Sud, όπου έχει επανέλθει ως σύμβουλος η προηγούμενη υπουργός Πολιτισμού Φρανσουάζ Νισέν. Ούτε εκείνοι πέρασαν, αλλά και η ίδια η Νισέν, που είχε δει κατ’ ιδίαν τον διάδοχό της, φρόντισε να λείπει την ώρα που μπορεί να περνούσε ο Εντουάρ Φιλίπ. Συμβαίνουν αυτά, εκείνο όμως που σχολιάστηκε επίσης είναι ότι η βόλτα του πρωθυπουργού περιορίστηκε στο γαλλικό κομμάτι της έκθεσης (που είναι, φυσικά, το μεγαλύτερο) και δεν επεκτάθηκε στο διεθνές. Δεν επισκέφθηκε δηλαδή το μεγάλο αφιέρωμα της έκθεσης στην τιμώμενη «Ευρώπη», ούτε την «τιμώμενη πόλη», δεύτερο σε σημασία θεσμό του διεθνούς κομματιού της (φέτος τιμάται η Μπρατισλάβα), παρόλο που η «Ευρώπη» βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω Brexit και ευρωεκλογών.
Εκείνος όμως που πέρασε από την «Ευρώπη» προς το τέλος της βραδιάς, και στάθηκε αρκετή ώρα και στο ελληνικό περίπτερο, είναι ο Ζακ Λανγκ, ο εμβληματικός υπουργός Πολιτισμού του Φρανσουά Μιτεράν που έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο του Πολιτισμού αφήνοντας ένα αποτύπωμα που δεν έχει καθόλου σβήσει στο πέρασμα των χρόνων.
Ογδοντάρης πια, πλην όμως σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, ο Ζακ Λανγκ συνομίλησε με την ελληνική αποστολή, σχολίασε ότι μαθαίνει πως τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα, ενώ ενδιαφέρθηκε να μάθει για το αν έχει ήδη φέρει θετικά αποτελέσματα η πρόσφατη επαναφορά στην Ελλάδα της ενιαίας τιμής στο βιβλίο, για την οποία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία αφού είναι αυτός που την καθιέρωσε στη Γαλλία και την επέβαλε, έμμεσα, σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να διασώσει τα μικρά βιβλιοπωλεία και τους μικρούς εκδότες.
Το ελληνικό περίπτερο έκανε και αυτό τα δικά του εγκαίνια την Πέμπτη το απόγευμα, το επισκέφθηκε πολύς κόσμος, η ελληνική κοινότητα του Παρισιού, Γάλλοι εκδότες, κοινό, οι ελληνικές προξενικές αρχές (ο πρόξενος κ. Δ. Ψιάχας). Φέτος είναι με��αλύτερο σε μέγεθος (30 τ.μ. αντί 20 στην περσινή έκθεση) και βρίσκεται σε περίοπτη θέση εντός του μεγάλου αφιερώματος «Ευρώπη». Πέρα μάλιστα από το βιβλιοπωλείο που λειτουργεί εντός του (είναι το ελληνικό βιβλιοπωλείο του Παρισιού «Δεσμός») υπάρχει ένα ακόμα σταντ γεμάτο ελληνικά βιβλία, που διαχειρίζεται το παρισινό βιβλιοπωλείο Gibert Joseph, για λογαριασμό της έκθεσης, μπροστά από την κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της «Ευρώπης».
Στην ελληνική αποστολή μετέχουν πέντε συγγραφείς ενώ θα πραγματοποιηθούν συνολικά τέσσερις εκδηλώσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Οι συγγραφείς είναι ο Βασίλης Αλεξάκης, η Μαρία Ευσταθιάδη, ο Γκαζμέντ Καπλάνι, ο Χρήστος Χρυσόπουλος και η Κάλλια Παπαδάκη. Η πρώτη εκδήλωση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το απόγευμα (στην αίθουσα Connexion) με θέμα: «Το ελληνικό βιβλίο στη Γαλλία», με τη συμμετοχή των συγγραφέων Μαρίας Ευσταθιάδη, Χρήστου Χρυσόπουλου, του εκδότη Πασκάλ Αρνό (εκδόσεις Quidam éditeur), των εκδοτών και μεταφραστών Μισέλ Βόλκοβιτς (εκδόσεις Le miel des anges), Κλειώς Μαυροειδάκου (εκδόσεις Δεσμός) και Αν-Λωρ Μπριζάκ (εκδόσεις Signes et ballises).
Το Σάββατο το πρωί επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, στην κεντρική αφιερωματική αίθουσα Scène Europe συζήτηση με θέμα «Ελλάδα: λογοτεχνική ακτινογραφία μιας κρίσης. Συγγραφείς σε αναζήτηση ταυτότητας, ατομικής και συλλογικής» με τη συμμετοχή των συγγραφέων Βασίλη Αλεξάκη, Γκαζμέντ Καπλάνι και Κάλλιας Παπαδάκη υπό τον συντονισμό του Γάλλου δημοσιογράφου της εφημερίδας «Le Monde», Αλαίν Σαλ.
Σήμερα, Κυριακή το απόγευμα, στην ίδια αίθουσα, ο Χρήστος Χρυσόπουλος, προσκεκλημένος της γαλλικής διοργάνωσης, σε συνεργασία με το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARTE και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, συζητά με τον Γάλλο ιστορικό Αντουάν Αρζακοφσκί και με τη σύμβουλο της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα», Χασίμπα Χατζ Ασράουι με θέμα: «Η κρίση της μετανάστευσης: ρωγμή στην Ευρώπη;».
Ενώ λίγο αργότερα, απόψε το βράδυ, και οι πέντε Έλληνες συγγραφείς θα βρεθούν στο βιβλιοπωλείο L’ Instant, για να συναντηθούν και με το εκτός έκθεσης παρισινό κοινό. Η εκδήλωση έχει τίτλο «Αθήνα-Παρίσι», τίτλο εμπνευσμένο από το βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη «Paris-Athènes». Στις ενδιαφέρουσες πτυχές της ελληνικής αποστολής είναι άλλωστε το αλληλοσυμπληρούμενο δίδυμο των συγγραφέων Αλεξάκη και Καπλάνι: ο Βασίλης Αλεξάκης έχει γράψει πολλά από τα βιβλία του κατευθείαν στα γαλλικά έχοντας τιμηθεί στη Γαλλία, μεταξύ άλλων, με το βραβείο Medicis (το 1995, για το βιβλίο του «Η μητρική γλώσσα»), καθώς και με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας (το 2007, για το βιβλίο του «μ.Χ.»). Ο αλβανικής καταγωγής συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι έχει γράψει τα περισσότερα βιβλία του στα ελληνικά. Και από την ελληνική γλώσσα έχουν μεταφραστεί σε πολλές χώρες του κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για τους Έλληνες συγγραφείς. Όλοι δέχθηκαν προσκλήσεις να μιλήσουν σε τηλεοπτικά κανάλια (France 24, ARTE), στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αλλού.Το ενδιαφέρον του κοινού του Livre Paris συγκεντρώνει και η φωτογραφική έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης» που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Η έκθεση, που έχει ταξιδέψει και στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, προβάλλεται στο Παρίσι σε τοίχο 9 μέτρων, σε χώρο δίπλα στην «τιμώμενη πόλη» και εντάσσεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στην Ευρώπη, βασική παράμετρος του οποίου είναι και το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα.
Οι «Δρόμοι Επιβίωσης» αποτυπώνουν στιγμές από τη μακρά και δύσκολη πορεία που ακολούθησαν οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής προς την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι περισσότερες φωτογραφίες των βραβευμένων, Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, προέρχονται από το ελληνικό τμήμα της διαδρομής την περίοδο 2015-2016, όταν η συχνότητα και οι αριθμοί των προσφυγικών ροών στην περιοχή είχαν κορυφωθεί. Η παρισινή παρουσίαση της έκθεσης είναι αφιερωμένη στη μνήμη του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, δύο φωτογραφίες του οποίου περιλαμβάνονται σε αυτή.
Η έκθεση Livre Paris ολοκληρώνεται αύριο.
Μανώλης ΠιμπλήςΦωτογραφίες: Giancarlo Antinori