Στην Ελλάδα η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, η ΕΡΤ, δέχεται συνεχώς επιθέσεις. Πολλοί την κατηγορούν για σπατάλη, για έλλειψη προγράμματος και άλλα τέτοια. Μερικοί από αυτούς δεν έμειναν μόνο σε αυτά, αλλά το 2013 την έκλεισαν και από πάνω. Άφησαν την περιουσία της να λεηλατηθεί (πομποί σε πολλά νησιά, στούντιο κλπ) ενώ το κανάλι που άνοιξαν, ΝΕΡΙΤ, έμεινε πίσω σε όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις (ψηφιακή τηλεόραση, μετάδοση σε HD, αγορά πομπών κλπ). Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη; Τι πληρώνουν οι πολίτες και τι τους παρέχει ο εκάστοτε οργανισμός Δημόσια Ραδιοτηλεόρασης;

Το κόστος

Αρχικά να διευκρινίσουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Η ΕΡΤ έχει 4 πανελλαδικά κανάλια (ΕΡΤ-1,ΕΡΤ-2,ΕΡΤ SPORTS HD στην Αθήνα και την ΕΡΤ-3 από τη Θεσσαλονίκη) 1 παγκόσμιο (ΕΡΤ WORLD), 5 πανελλαδικά ραδιόφωνα (Πρώτο Πρόγραμμα, Δευτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ ΣΠΟΡ και ΚΟΣΜΟΣ), 1 παγκόσμιο (Η Φωνή της Ελλάδος) 2 περιφερειακά με εκπομπή από την Θεσσαλονίκη για όλη τη Μακεδονία (102 FM , 958FM ) και 19 περιφερειακά ραδιόφωνα (αναλυτικά: Λάρισα, Ορεστιάδα, Πάτρα, Πύργος, Ρόδος, Σέρρες, Τρίπολη, Φλώρινα, Χανιά, Λέσβος, Βόλος, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κομοτηνή). Επίσης, εκδίδει ένα περιοδικό που ονομάζεται Ραδιοτηλεόραση ως free press και λειτουργεί πρώτη (και η μόνη μέχρι στιγμής) υπηρεσία Υβριδικής τηλεόρασης πρωτοπορώντας. Όλα αυτά κοστίζουν μόλις 3 ευρώ το μήνα, δηλαδή 36 ευρώ το χρόνο. Από τη χρέωση απαλλάσσονται με ειδική αίτηση οι κοινόχρηστοι χώροι (πχ πολυκατοικίες, αποθήκες κλπ) αλλά και όσα σπίτια έχουν κατανάλωση ρεύματος κάτω από 10 ευρώ το μήνα, δηλαδή 20 ευρώ ανά δίμηνο λογαριασμό (κυρίως εξοχικά τους χειμερινούς μήνες). Η ΕΡΤ έχει 2.656 υπαλλήλους.
Αφού είδαμε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας με την ΕΡΤ ας δούμε τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχικά η Κύπρος έχει το -γνωστό σε όλους μας- ΡΙΚ. Το ΡΙΚ έχει 2 κανάλια (ΡΙΚ-1 και ΡΙΚ-2) και 4 πανεθνικά ραδιόφωνα (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο). Οι πολίτες της Ελεύθερης Κύπρου δεν πληρώνουν κάποιο τέλος άμεσα αλλά το ΡΙΚ λαμβάνει κρατική επιχορήγηση από την κυβέρνηση. Το ποσό αυτό είναι 33 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Στο ΡΙΚ εργάζονταν το 2018 341 υπάλληλοι. Στην Αγγλία για το γνωστό σε όλους BBC οι πολίτες πληρώνουν 164 ευρώ. Έχει 8 πανεθνικά κανάλια, 10 πανεθνικά ραδιόφωνα και απασχολεί 20.916 υπαλλήλους! Στην Ιταλία η RAI έχει 13 κανάλια και 14 ραδιόφωνα. Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιταλία ανέρχεται στα 106 ευρώ το χρόνο και περιλαμβάνει όχι μόνο τις τηλεοπτικές συσκευές αλλά και τα κινητά, τους υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ. Η RAI απασχολεί 11.635 (2014). Στην Ιρλανδία έχουν το RTE. Το ανταποδοτικό τέλος στην Ιρλανδία ανέρχεται στα 160 ευρώ το χρόνο. Έχει 1.856 υπαλλήλους. Δεν χρειάζεται να μακρύνει περισσότερο η λίστα. Η πλειονότητα των χωρών έχει οργανισμό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με πολύ περισσότερα χρήματα και πολύ περισσότερους υπαλλήλους.

Το όραμα της ΝΔ

Προς τι λοιπόν η φασαρία; Ας μην κοροϊδευόμαστε, στη χώρα μας την φασαρία στο θέμα αυτό την κάνει η Ν.Δ. κυρίως. Έχει μια εμμονή με την ΕΡΤ, όπως και με το δημόσιο γενικά. Στον τομέα της ΕΡΤ όμως έχει τεράστια εμμονή. Θέλει, ό,τι και αν γίνει, να πείσει ότι η φασιστική απόφαση του Ιουνίου του 2013 για το ‘’μαύρο΄΄ που διέσυρε τη χώρα διεθνώς ήταν σωστή. Αμ δεν ήταν. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η ΝΔ έχει 2 στοχεύσεις με την ΕΡΤ. Αρχικά ήθελε με το κλείσιμό της να την εμποδίσει να επεκταθεί στην ψηφιακή τηλεόραση ώστε να την έχει δέσμια της DIGEA, η οποία ανήκει στα κανάλια MEGA, ANT1, ALPHA, SKAI, STAR, MAKEDONIA TV. Λόγω του ‘’μαύρου’’, του 2013 η ΕΡΤ και μετά η ΝΕΡΙΤ δεν μπόρεσαν να αγοράσουν πομπούς και έτσι εξέπεμπαν σήμα από πομπούς της DIGEA, τους οποίους ενοικίαζαν προς 1,6 εκατομμύρια ευρώ το έτος! Έτσι, ο ιδιώτης πάροχος είχε ένα σταθερό έσοδο βρέξει χιονίσει! Αφού, λοιπόν, ο στόχος αυτός απέτυχε μιας και από το Γενάρη του 2019 η ΕΡΤ εκπέμπει πλέον αυτόνομα μετά την ολοκλήρωση της αγοράς πομπών, ο δεύτερος στόχος είναι η συρρίκνωση.
Η ΕΡΤ αυτή τη στιγμή έχει 4 κανάλια πανελλαδικής λήψης. Η ΕΡΤ-1 μεταδίδει από τις 6 το πρωί έως τις 12:30 το βράδυ ενημέρωση χωρίς διακοπή. Δελτία ειδήσεων στις 12:00,στις 15:00,στις 18:00,στις 21:00 και στις 00:00 και εκπομπές ενημέρωσης τις υπόλοιπες ώρες. Η ΕΡΤ-2 μεταδίδει ντοκιμαντέρ, ελληνικά και ξένα, ξένες και ελληνικές ταινίες παλιές και νέες, παιδικά προγράμματα το Σαββατοκύριακο και πολιτιστικές εκπομπές. Η ΕΡΤ-3 μεταδίδει πρόγραμμα από τη Θεσσαλονίκη με, κατά τη γνώμη μου, το πλουσιότερο πρόγραμμα. Έχει εκπομπές, αλλά κυρίως υπέροχα ντοκιμαντέρ και ξένες ταινίες. Μεταδίδει και δύο δελτία ειδήσεων με εξειδίκευση και στην περιφέρεια της χώρας. Τέλος, η ΕΡΤ SPORTS HD μεταδίδει όλο το 24ωρο αθλητικό πρόγραμμα όπως η Super League, η Football League, τα παιχνίδια της Basket League, όλα τα Grand Prix της F1, το τένις, οι μεγαλύτερες αθλητικές διοργανώσεις κλασικού αθλητισμού σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και αθλητικές εκπομπές με πλούσιο ρεπορτάζ και αποκλειστικό περιεχόμενο από κανάλια μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων. Είναι, δηλαδή, ένα καθαρά ανταγωνιστικό κανάλι στις 2 συνδρομητικές πλατφόρμες τηλεόρασης. Ενδεικτικό είναι ότι αγόρασε αποκλειστικά για 3 χρόνια την F1 την οποία απώλεσε το 1 από τα 2 συνδρομητικά δίκτυα αλλά και τα δικαιώματα 7 Ελληνικών ομάδων!

Θίγονται συμφέροντα

Όλα αυτά, όπως είναι λογικό, θίγουν κάποια συμφέροντα. Οι ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπουν ελεύθερα χάνουν τηλεθέαση , άρα και έσοδα από την διαφήμιση. Η συνδρομητική τηλεόραση από την άλλη, γίνεται λιγότερο ελκυστική και χάνει συνδρομητές. Και ενώ η εικόνα της ΕΡΤ έχει σταθεροποιηθεί και μπορεί να ανταποκριθεί, από άποψη προγράμματος στα 3 ευρώ που της δίνουμε το μήνα, έρχεται μια είδηση σε ένα έγκυρο site που ασχολείται με τα Μ.Μ.Ε. Η ΝΔ έχει φτιάξει ένα σχέδιο διάλυσης της ΕΡΤ. Τα 3 από τα 4 κανάλια θα κλείσουν (τα ΕΡΤ-2, ΕΡΤ-3, ΕΡΤ SPORTS HD) τα 19 περιφερειακά ραδιόφωνα θα σιγήσουν και από τα 5 πανελλαδικά ραδιόφωνα θα κλείσουν τα 2 (μέσα σε αυτά και η ΕΡΑ σπορ που είναι το διασημότερο ραδιόφωνο της ΕΡΤ αλλά και το ιστορικό ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ!) Και φυσικά η ειδικότητα του σημερινού Προέδρου του κόμματος: απολύσεις! Θα απολυθούν, λέει 1.500 και θα μείνουν οι 1.000. Μάλιστα! Ποιο, μας λέει η ΝΔ, ότι θα είναι το κέρδος μας από αυτή τη σφαγή; Το ανταποδοτικό τέλος θα πέσει στα 1,50 ευρώ από τα 3 που είναι σήμερα. Θα μπορούμε, δηλαδή, να αγοράζουμε μια τυρόπιτα το μήνα! Υπέροχα! Το ότι θα χάσουμε όλα τα αθλητικά και θα πρέπει να πληρώνουμε 25 ευρώ το μήνα για να τα βλέπουμε δεν ακούγεται. Το ότι δεν θα βλέπουμε ντοκιμαντέρ και ευρωπαϊκές ταινίες καθόλου, μιας και έχουν εξαφανιστεί από την ιδιωτική τηλεόραση, επίσης δεν ακούγεται. Θα πρέπει να συντηρούμε συνδρομητική τηλεόραση για να τα έχουμε.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο θέλω να τονίσω ότι πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στην ΕΡΤ. Αν δεν θέλουμε τις ενημερωτικές εκπομπές της μπορούμε άνετα να μην δούμε ΕΡΤ-1. Ας δούμε ΕΡΤ-2 και ΕΡΤ-3 ή ΕΡΤ SPORTS. Το πρόγραμμά τους είναι χίλιες φορές καλύτερο από τα άθλια παιχνίδια των ιδιωτικών καναλιών που νομίζουν ότι το κοινό έχει μυαλό αμοιβάδας!

Μάριος Ιγνατιάδης, φοιτητής
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet