Η δράση της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και των κινημάτων 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Σάββατο 16 Μάρτη καλέστηκε η Διεθνής Κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, τον πόλεμο και τον εθνικισμό. Στην Αθήνα η συγκέντρωση ήταν στη Βικτώρια από αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές, προσφυγικές οργανώσεις, χώρους στέγασης προσφύγων, συντονισμούς /συλλογικότητες /σωματεία. Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν πως: «κατεβαίνουμε στους δρόμους ενάντια στη ρατσιστική απανθρωπιά της Ευρώπης – Φρούριο και της Ελλάδας – Κρατητήριο. Τρία χρόνια μετά τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας – Τουρκίας, τα ποσοστά των πνιγμένων προσφύγων στη Μεσόγειο διπλασιάστηκαν μέσα στο 2018, ενώ στα νησιά του Αιγαίου η αθλιότητα των hot-spot και των μαζικών απελάσεων προσφύγων σε χώρες που κινδυνεύει η ζωή τους καλά κρατεί. Κυβερνήσεις με υπουργούς, όπως ο ακροδεξιός Σαλβίνι, υπαγορεύουν τη ρατσιστική ατζέντα που πρόθυμα ακολουθούν τα επιτελεία της ΕΕ, συνδράμοντας την “λιβυκή ακτοφυλακή” αδίστακτων πολέμαρχων να κυνηγά καρυδότσουφλα προσφύγων, που προηγουμένως φυλακίζουν και βασανίζουν, εκδιώκοντας κάθε διασωστικό σκάφος από την ανοιχτή θάλασσα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας και ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη. Κυβερνήσεις όπως του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πρωτοστατούν στο σφράγισμα των συνόρων της ΕΕ, συμπληρώνοντας τη δολοφονική πολιτική αποτροπής των θυμάτων της φτώχειας και του πολέμου με μαζικής κλίμακας παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία από τα σύνορα του Έβρου».

Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου στο Πολυτεχνείο καλέστηκε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Η κυβέρνηση συναινεί, εμείς όχι». Οι συλλογικότητες που συμμετείχαν (Καμιά Ανοχή, Sabbat-Burn the Rich not the Witch, Justice For Zak/Zackie) στην ανακοίνωσή τους στηλίτευαν το σχέδιο για το Νέο Ποινικό Κώδικα: «Η πρόταση τους όχι μόνο δεν θέτει ως μοναδική προϋπόθεση τη συναίνεση, όπως εδώ και δεκαετίες το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα φωνάζει με όλους τους τρόπους. Απεναντίας, με λίγες μόνο λέξεις, αρνείται ότι μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη μορφή βιασμού, εκτός από την πιο στερεοτυπική, δηλαδή αυτή που επιτυγχάνεται μέσω της σωματικής βίας ή της άμεσης απειλής κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας».
Η ανακοίνωση καταλήγει: «Δε θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό: χωρίς ρητή συναίνεση είναι βιασμός. Αρκετά με την κοροϊδία της κυβέρνησης, που ακριβώς ένα χρόνο μετά την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει σε καμία σημαντική νομοθετική αλλαγή προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά έρχεται λίγο πριν την 8η Μαρτίου του 2019 με αυτή την εξοργιστική νομοθετική πρόταση».
Οι συλλογικότητες που κάλεσαν, αποφάσισαν τη συγκρότησή τους σε συνέλευση, τη Δευτέρα, 18 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στο Γκίνη, όπου θα συζητηθεί η πρόταση κειμένου και θα προγραμματιστούν οι πρώτες κοινές δράσεις.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έχει αντικυβερνητική, αντιιμπεριαλιστική και αντιεθνικιστική διάσταση, ενάντια σε πόλεμο, φασισμό και ρατσισμό σε ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. «Αφετηρία μας», τονίζει η τελευταία απόφαση του ΠΣΟ «είναι οι 12 περιφερειακές και 30 αριστερές αντικαπιταλιστικές ή με αντικαπιταλιστική κατεύθυνση κινήσεις πόλης (26 συμμετείχαν στις προηγούμενες εκλογές) που συσπείρωσαν δυναμικό 2.100 αγωνιστών στα ψηφοδέλτια». Μια δυναμική που εκφράστηκε με την εκλογή 9 συμβούλων σε περιφέρειες και 19 σε 17 δήμους. Παράλληλα, επιδιώκεται η διεύρυνση αυτών των κινήσεων, ενώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συνεργασίες με ΚΚΕ και ΛΑΕ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεκαθαρίζει ότι αρνείται «λογικές από τα πάνω προτάσεων σε πολιτικούς χώρους, συνεννοήσεων και συμφωνιών, διάλυσης των κινήσεων για εξαρχής δημιουργία άλλων κλπ».
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει «ανοιχτό κάλεσμα»  για τις ευρωεκλογές του 2019 και θεωρεί ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την απεύθυνσή της σε πλατιά λαϊκά στρώματα. «Συμβάλλει στη συζήτηση στην αριστερά, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Απευθύνουμε το ανοιχτό κάλεσμα στους αγωνιστές/αγωνίστριες των κινημάτων, στις δυνάμεις της  αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής αντιΕΕ αριστεράς, παλεύοντας για μια πλατιά συσπείρωση πάνω στη βάση αυτού του καλέσματος», υπονοώντας προφανώς τη «Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική και διεθνιστική αριστερά» (ΑΡΚ, Ανασύνθεση, Δίκτυο, Δικτύωση).

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet