Το θέμα της καύσης των νεκρών δεν είναι καινούργιο. Αντιθέτως έχει απασχολήσει την ελληνική πολιτεία και κοινωνία εδώ και πολλές δεκαετίες.
Δυστυχώς στη χώρα μας το δικαίωμα του ανθρώπου να διαθέτει το σώμα του, πολλώ δε μάλλον τη σορό του, δεν θεωρείται αυτονόητο. Προσκρούει στην αναχρονιστική και υποκριτική θέση της εκκλησίας της Ελλάδος για την απαγόρευση της καύσης νεκρών.
Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματικότητα σήμερα; Η πρωτεύουσα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει αποτεφρωτήριο, αν και ο πρώτος σύλλογος υπέρ της αποτέφρωσης από μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ιδρύθηκε το 1946! Μετά την τελετή της πολιτικής ή θρησκευτικής κηδείας, η οικογένεια του νεκρού που είχε ζητήσει να αποτεφρωθεί μετά το θάνατό του, πρέπει να κατευθυνθεί στη Σόφια. Αυτοκίνητα με ελληνικές πινακίδες από γραφεία τελετών, συνωστίζονται έξω από το κεντρικό αποτεφρωτήριο της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, καθώς κάθε άλλο παρά λίγοι είναι όσοι καταφεύγουν στη γειτονική χώρα για να αποτεφρώσουν τη σορό κάποιου δικού τους ανθρώπου. Περίπου 4.000 Έλληνες ετησίως, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών τους πιστεύω, εξορίζονται μετά θάνατον, εφόσον οι συγγενείς αντέχουν το οικονομικό κόστος, δεδομένου ότι η καύση στη Σόφια κοστίζει μέχρι και 3.000 ευρώ.

Εκκλησία, το διαχρονικό εμπόδιο

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αν και ήρθαν σε σύγκρουση με την εκκλησία για θέματα όπως ο πολιτικός γάμος, δεν τόλμησαν να ακουμπήσουν το θέμα της καύσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας νομοθέτησε σχετικά το 2006, αλλά ουσιαστικά δεν ήρε τα εμπόδια, με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα κανένας δήμος να μη διαθέτει αποτεφρωτήριο. Δεδομένου ότι προβλέφθηκε τα αποτεφρωτήρια να λειτουργούν στο εσωτερικό νεκροταφείων ή να γειτνιάζουν με αυτά, η υλοποίηση προσέκρουε στο... σκόπελο που λέγεται εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ωσάν να έχει αναφαίρετο δικαίωμα «ζωής και θανάτου», ή έστω ως ιδιοκτήτρια των, κατά τα άλλα, δημοτικών νεκροταφείων. Να μην παραγνωρίζουμε, βέβαια, ότι είναι πολλά τα χρήματα που αποκομίζουν οι ενορίες και οι ιερείς τόσο από τις κηδείες, όσο και για την τέλεση μνημοσύνων ή τρισαγίων...
Με την τροπολογία του 2017 και πάλι δεν μπήκε τέλος στα προσκόμματα, καθώς, όσον αφορά την πρωτεύουσα, ο δήμος Αθηναίων, που είχε αποφασίσει να κατασκευάσει το αποτεφρωτήριο στον Βοτανικό, προσέκρουσε στον χαρακτηρισμό του ως κοινόχρηστου χώρου πράσινου.

Άνοιξε ο δρόμος

Πριν από μερικές εβδομάδες, άνοιξε ο δρόμος για το αποτεφρωτήριο του δήμου Αθηναίων, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπέγραψε τη σχετική απόφαση που καθορίζει τον χώρο και τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην περιοχή του Ελαιώνα.
Η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου, καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του δήμου. Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση προστατεύεται, ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Τη θετική αυτή εξέλιξη σχολίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «αυτονόητο που γίνεται πράξη». «Το αποτεφρωτήριο αναμένεται να αποσυμφορήσει τα κοιμητήρια της πρωτεύουσας και να γλιτώσει τους πολίτες από το ταξίδι και τα υπέρογκα έξοδα που θα έχουν για να αποτεφρώσουν τους συγγενείς τους σε κάποια άλλη χώρα, όπως η Βουλγαρία», ανέφερε.
Δεν έλειψαν, βέβαια, και πάλι οι αντιδράσεις, όχι μόνο από την εκκλησία, αλλά και από κατοίκους της περιοχής του Ελαιώνα που διαμαρτύρονται ότι αυτό θα κατασκευαστεί σε μια επιβαρυμένη περιοχή, αλλά και σε απόσταση αναπνοής από το Ισλαμικό Τέμενος...

Ν. Ηλιόπουλος: Δημοκρατική τομή που πρέπει να προχωρήσει

Η ανάγκη κατασκευής αποτεφρωτηρίου αποτελούσε πάγια θέση της μακροβιότερης δημοτικής παράταξης στην Αθήνα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα τονίζει ότι αυτό αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δημοκρατικές τομές που πρέπει επιτέλους να προχωρήσει. «Δεν γίνεται η Αθήνα να μην έχει αποτεφρωτήριο. Δεν γίνεται κόσμος να χρειάζεται να πάει μέχρι τη Βουλγαρία για να κάνει πράξη την τελευταία επιθυμία του δικού του ανθρώπου, που είναι να μην ταφεί», δηλώνει.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των κατοίκων, ο Νάσος Ηλιόπουλος, δηλώνει: «Οι κάτοικοι έχουν πολύ μεγάλο δίκιο για το γεγονός ότι ο Ελαιώνας αντιμετωπίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως η «πίσω αυλή» της πόλης, με αποτέλεσμα ό,τι δεν έχει χωροθετηθεί, να “πετιέται” εκεί. Το αποτεφρωτήριο όμως πρέπει να γίνει. Είναι δημοκρατικό βήμα για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Η λύση, όμως, είναι να προχωρήσει και το Μητροπολιτικό Πάρκο, να γίνουν μεγάλοι χώροι πρασίνου. Αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα και για τη συγκεκριμένη περιοχή και για την Αθήνα συνολικά».

Μαρία Λυκούρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet