Του Ρένου Γεωργίου

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θεωρείται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το οριακό σημείο για την προσωπική πορεία του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό συμβαίνει διότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του, με τις μεθοδεύσεις που έχουν κάνει έως τώρα, προκειμένου να παρουσιάσουν άλλη από την πραγματική εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ηγεσία του, θα πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι έχουν τη δυναμική να κερδίσουν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου δεν κρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα κρίνεται αν η απήχηση της ΝΔ πλησιάζει στο 40%, όπως παρουσίαζαν και στον ίδιο αλλά και στην κοινωνία ορισμένα στελέχη του, ή βρίσκεται κάτω από το 30%, όπως αναφέρουν τώρα στελέχη του κόμματος του, θέλοντας, βέβαια, να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω σε πιθανό απρόοπτο αποτέλεσμα. Μαζί με τις ευρωεκλογές θα γίνουν και οι εκλογές για τα δύο επίπεδα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε αυτό το σημείο, και με δεδομένη την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να περιγραφεί στη φράση «να κοκκινίσει ο χάρτης το βράδυ των δημοτικών εκλογών με συνεργασίες προς πάσα κατεύθυνση», θα κριθεί το έλλειμμα ηγεσίας στη ΝΔ. Είναι σαφές ότι επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμπνέει ως ηγέτης, δεν μπορεί αυτός και το περιβάλλον του να επιβληθούν στις τοπικές κοινωνίες. Το κόμμα του παρουσιάζεται σε πολλούς δήμους της χώρας, καθώς και σε ορισμένες περιφέρειες, με περισσότερα του ενός ψηφοδέλτια. Αναμένεται ότι οι γαλάζιοι υποψήφιοι που δεν θα έχουν την υποστήριξη της τοπικής κομματικής οργάνωσης, θα δείξουν την αντίδραση τους στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Νέα εσωκομματικά προβλήματα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», νέα προβλήματα παρουσιάζονται στο εσωτερικό του κόμματος μετά την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτών και υποψηφίων ευρωβουλευτών. Τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όσο και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν χρήση του ευεργετικού μέτρου και θα παραιτηθούν. Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, που επικαλείται η εφημερίδα, «οι παραιτήσεις ανακοινώθηκαν μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τη θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της Άννας Ασημακοπούλου αναμένεται να καταλάβουν οι δύο επιλαχόντες. Αυτοί είναι ο Αργύρης Ντινόπουλος, που είναι αυτή τη στιγμή και υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων, αλλά και η πρώην σύζυγος του Μάκη Βορίδη, Ζωή Ράπτη». Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, με τα πρόσωπα αυτά θα υπάρξει ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο κάποιος από τους δύο επιλαχόντες δεν αποδεχθεί την έδρα, τα πράγματα περιπλέκονται. Κυρίως γιατί ο αμέσως επόμενος εκλεγμένος είναι ο Γιάννης Μιχελάκης, που έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, μετά την καταδίκη του για πλημμέλημα με την κατηγορία της δωροδοκίας από τον επιχειρηματία Α. Πάλλη. Στην επόμενη θέση βρίσκεται ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, που θεωρείται «personanon grata» από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Ένας μικρός χώρος όπου μπορεί να δει κάποιος όλο το αλαλούμ που υπάρχει στα εσωτερικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι στο στρατόπεδο του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη. «Από την αρχή είχε ζητήσει κάλυψη από τη Νέα Δημοκρατία και στην αρχή όπου πήγαινε να μιλήσει, υπήρχε έντονη παρουσία κομματικών. Ο καημένος όμως δεν έχει ιδέα από αυτοδιοικητικούς της κάθε περιοχής, για την ακρίβεια είναι τελείως άσχετος, και ζήτησε βοήθεια από τα κεντρικά του κόμματος ακόμα και για να φτιάξει ψηφοδέλτιο», είπε στην Εποχή έγκυρη πηγή και συνέχισε λέγοντας: «αυτοί τώρα του πασάρουν είτε πρώην βουλευτές που θέλουν να ξανακατέβουν και δεν ξέρουν πού να τους βάλουν, είτε κάποιους που θέλουν να κατέβουν για πρώτη φορά και είτε δεν τραβάνε, είτε δεν αρέσουν στο Μοσχάτο. Ο Πατούλης έπαιρνε όποιον του δίνανε. Όμως στις τοπικές οργανώσεις υπάρχουν διχόνοιες που δεν έχουν πάντα να κάνουν με το ιδεολογικό στρατόπεδο που βρίσκεται ο καθένας, αλλά περισσότερο με προσωπικές διαφορές και διεκδικήσεις. Έτσι αν κάποιος δει ότι προτείνεται ο αντίπαλος του, κάνει φασαρία, με αποτέλεσμα να επικρατεί κομφούζιο. Σφάζονται. Έφθασαν στο σημείο να παίρνουν τον Πατούλη τηλέφωνο και να του λένε “βγάλε αυτόν, βάλε τον άλλο”, αλλά αν τον έβγαζε αντιδρούσαν οι υπόλοιποι. Υπάρχει περίπτωση όπου ένας μπήκε στο ψηφοδέλτιο ένα απόγευμα, βγήκε το πρωί και ξαναμπήκε το βράδυ της ίδιας μέρας».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet