Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες της έντασης του ρατσισμού.
-Στις 5 Μαρτίου γενική συνέλευση γονέων και κηδεμόνων σχολείων της Σάμου αποφάσισε την αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα, με αίτημα να μη λειτουργήσει Δομή Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο δημοτικό σχολείου στο Βαθύ.
-Τη σκυτάλη της ξενοφοβίας, μία μέρα μετά, πήρε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Γρεβενών, υποχρεώνοντας τα παιδιά τους σε αποχή λόγω της λειτουργίας ΔΥΕΠ στο σχολείο.
Ο ρατσισμός μπορεί να κρύβεται αρχικά κάτω από το μανδύα της ανησυχίας για την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών, αλλά προχωρά και στο επόμενο στάδιο, της σωματικής βίας εναντίον του ξένου, του διαφορετικού.
-Την Παρασκευή 15 Μαρτίου ομάδα κατοίκων επιτέθηκαν κατά προσφύγων που είχαν έρθει να διαμείνουν σε ξενοδοχείο, που μισθώνει για αυτό το λόγο ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στα Βίλια Αττικής. Η ρατσιστική ομάδα έσπασε με πέτρες τη τζαμαρία του ξενοδοχείου, πέταξε κροτίδες στα δωμάτια των προσφύγων και χτύπησαν τα παιδιά.
-Τέσσερις μέρες μετά, ανήλικοι πρόσφυγες έγιναν πάλι στόχος επίθεσης, αυτή τη φορά στην Κόνιτσα, όταν έπαιζαν μπάσκετ σε γήπεδο της περιοχής και κουκουλοφόροι τους χτύπησαν με ρόπαλα.
-Τη Δευτέρα, 18 του μηνός, επίθεση δέχθηκε στην Αθήνα και πρόσφυγας, διερμηνέας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, από 8 άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του.
Για τα περιστατικά των Βιλίων και της Σάμου διετάχθη εισαγγελική παρέμβαση, κατόπιν της οποίας μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού αποφάσισε τον τερματισμό της αποχής. Ενώ για όλες τις περιπτώσεις υπήρξαν δηλώσεις καταδίκης, φαίνεται ότι δεν αρκεί να διαφωνούμε και να καταδικάζουμε, απαιτείται αντιρατσιστική δράση, συλλογική και ατομική στην καθημερινότητά μας. Απαιτείται σχεδιασμένη και συστηματική δράση της πολιτείας, που δεν περιορίζεται στη νομοθέτηση ή στην ανάθεση της εφαρμογής των νόμων σε μια δύναμη επιβολής με ρατσιστικούς και φασιστικούς θύλακες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα, η ΚΕΕΡΦΑ κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό 20χρονου μετανάστη από αστυνομικούς. Για το περιστατικό διετάχθη η συνήθης ΕΔΕ.
Η δράση της πολιτείας δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι απαντητική σε αυτά τα φαινόμενα, θα πρέπει να σταματήσει την παραγωγή τους. Η πρακτική της περιθωριοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών έχει αρχίσει από την ίδια, με την απομόνωσή τους στις άθλιες συνθήκες των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά και τη χρόνια διαμονή τους σε καταυλισμούς, και όχι μέσα στην κοινωνία ως κομμάτι της. Αυτήν την κατάσταση πρέπει να την αλλάξουμε άμεσα, γιατί έχει αρχίσει να γεννάει Νέες Ζηλανδίες...
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet