Με μια δημόσια εκδήλωση, την πρώτη που κάνει κάποια από τις εσωτερικές ομαδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την εμφάνισή της η «Κίνηση 53+», το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής. Η δημόσια εκδήλωση έγινε στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι, με ομιλητές τους Χριστόφορο Παπαδόπουλο (υπεύθυνος συντονισμού κυβέρνησης), Ευκλείδη Τσακαλώτο (αν. υπουργό Εξωτερικών), Χρήστο Μαντά (γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ), Μάνια Μπαρσέφσκι και Κώστα Μαρματάκη (μέλη ΚΕ). Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Κίνησης 53+, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Οι ομιλητές έδωσαν το στίγμα των πολιτικών απόψεων της «Κίνησης 53+» δίνοντας έμφαση στα ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος, συντονισμού των κέντρων λήψης αποφάσεων (κόμμα - κυβέρνηση - ΚΟ) και ταξικού προσανατολισμού της κυβέρνησης.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Μάνια Μπαρσέφσκι υπενθύμισε ότι αυτή είναι η δεύτερη δημόσια παρέμβαση των 53+, καθώς είχε προηγηθεί το κείμενο υπογραφών που κατατέθηκε λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Όπως τόνισε, η «Κίνηση 53+» είναι ένα «ανοιχτό, ορθάνοιχτο πολιτικό ρεύμα ιδεών εντός του πολυτασικού κόμματος»  που επιθυμεί να συμβάλει το κόμμα και την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της ταξικής μεροληψίας υπέρ των αδυνάτων, το στοιχείο του διεθνισμού, της ανάγκης διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και συμμετοχής και ελέγχου του κράτους.

Κυβέρνηση και κόμμα

«Να κινηθεί ο κόσμος, να σπάσει η λογική της ανάθεσης», ζήτησε ο Κώστας Μαρματάκης και μάλιστα σε τρία επίπεδα: Στην κεντρική πολιτική σκηνή, στον έλεγχο του κρατικού - κυβερνητικού μηχανισμού, στις πρώτες κινήσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Έβαλε, επιπλέον, ορισμένες ιδέες για τον τρόπο που θα γίνουν αυτά και σημείωσε την ανάγκη της οργανωμένης συζήτησης εντός του κόμματος για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος σημείωσε  ότι «»ασφάλεια» της κυβέρνησης απέναντι στο δυσμενές περιβάλλον που έχει να αντιμετωπίσει, είναι ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ», το κόμμα, τα μέλη και οι οργανώσεις του», καθώς αυτά μπορούν «να την προστατεύσουν από το κάθε λάθος».  Επιπλέον, έθεσε τον τρόπο βάσει του οποίου οφείλει να δομείται η σχέση κυβέρνησης και κόμματος, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετεί η κυβέρνηση χωρίς διαβούλευση τόσο με την κοινωνία όσο και με τα κομματικά όργανα και σημείωσε παράλληλα, ότι «χωρίς να θέλουμε την κρατικοποίηση του κόμματος ούτε την κομματικοποίηση του κράτους», πρέπει τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού και της κυβέρνησης να είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση. Σε μια φράση που καταχειροκροτήθηκε, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με τους χειρισμούς του υπουργού Προ-Πο, Γιάννη Πανούση λέγοντας ότι ο δημόσιος λόγος του εκθέτει και η πρακτική του προσβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξέφρασε, επιπλέον, την αντίθεσή του με επιλογές προσώπων όπως η σύμβουλος του ΥΠΟΙΚ, Έλενα Παναρίτη αλλά και την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι «οι κοινωνικές συμμαχίες δεν είναι συμμαχίες προσώπων». Τέλος, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα ισοπεδωτικής κριτικής και πλειοδοσίας, υπενθύμισε ότι πρόκειται για εντελώς νέες καταστάσεις στις οποίες όλοι καλούνται να προσαρμοστούν και να αντεπεξέλθουν.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προχώρησε σε μια ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων λέγοντας «υπήρξαν και λάθη», εστιάζοντας στο γεγονός ότι στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου δεν διασφαλίστηκε ότι θα υπάρξει αντίστροφη μέτρηση στην ασφυξία που έχει επιβληθεί, αν και υπήρξε σχετική άτυπη συμφωνία. Τόνισε ότι σε ένα συμβιβασμό καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να δει τον εαυτό της μέσα στη συμφωνία και σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να «αντισταθεί στην οπισθοχώρηση» που επεδίωξαν οι εταίροι. Υπενθύμισε ότι η άλλη πλευρά δεν είναι ενοποιημένη και σημείωσε ότι πολλοί από τους δανειστές θεωρούν το μνημόνιο «δικό τους παιδί», κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι οι ηγέτες των δανειστών  «πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι λόγια του αέρα όσα λένε στα κοινοβούλια για τη διαφθορά» και να βοηθήσουν εμπράκτως την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της. Τέλος, τόνισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς είναι το πρόσφατο μεγάλο εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες.

Εμείς χρωστάμε στην Αριστερά

Ο Χρήστος Μαντάς, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι πέραν της πολιτικής υπάρχει και η ηθική και τόνισε ότι «η Αριστερά δεν χρωστάει σε κανέναν, εμείς τις χρωστάμε». Σημείωσε την ανάγκη αναστοχασμού της μέχρι τώρα πορείας «βάσει του οράματός μας αλλά και της πραγματικότητας» και υπογράμμισε την ανάγκη για γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση του δυναμικού που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας για τη δουλειά εντός Κοινοβουλίου σημείωσε ότι «δεν μπορεί να είναι αυτονομημένη από τη δουλειά του κόμματος».
Εντύπωση προκάλεσε η επιλογή του να κλείσει την τοποθέτησή του με μια αναφορά από το γράμμα του Μαρξ της 19ης Αυγούστου 1852, ο οποίος, σχολιάζοντας τη δυνατότητα κατάληψης της εξουσίας, σημείωνε πως «τίποτε δεν είναι χειρότερο για τους επαναστάτες από το να υποχρεωθούν να ασχοληθούν με την προμήθεια ψωμιού».
Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα προκάλεσε την καθυστέρηση της έναρξης της εκδήλωσης και «ανέβαλε» τις τοποθετήσεις του Κώστα Αθανασίου, διευθυντή της ΚΟ, και της Ελένης Σταματάκη, βουλευτή Πειραιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και άλλα μέλη του κυβερνητικού σχήματος όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η Θεανώ Φωτίου, και ο Θοδωρής Δρίτσας.

Στέλλα Βρεττού
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet