Του Δημοσθένη Παπαδάτου-Αναγνωστόπουλου

Τον Οκτώβριο του 2013, μετά τον πνιγμό 387 ανθρώπων στην Λαμπεντούζα, η Ιταλία έθετε σε εφαρμογή την επιχείρηση διάσωσης στη θάλασσα «Mare Nostrum», μηνιαίου προϋπολογισμού 9,3 εκ. ευρώ. Χάρη στην «Mare Nostrum», μέσα σε ένα χρόνο διασώθηκαν περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι. Όμως αυτή ήταν μια ασυγχώρητη εμμονή στην υπεράσπιση της ζωής.
Η επιχείρηση δέχτηκε δριμύτατες επικρίσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, από τον ακροδεξιό Σαλβίνι, όσο και στο εξωτερικό. «Δεν υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που προβλέπεται να διεξαχθούν στη Μεσόγειο», δήλωνε τον Οκτώβριο του 2014 η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόις Ανελάι: «Πιστεύουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις δημιουργούν έναν ακούσιο ʺπαράγοντα έλξηςʺ, καθώς ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες να επιχειρήσουν τον επικίνδυνο διάπλου της θάλασσας και οδηγούν συνεπώς σε περισσότερους τραγικούς θανάτους». Το επιχείρημα διέψευδε λίγο μετά τη λήξη της επιχείρησης ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Β. Κοστέλ, εξηγώντας σε συνέντευξή του στην «Repubblica» ότι, μετά τον Οκτώβριο του 2014, οπότε και η «Mare Nostrum» σταμάτησε, οι απόπειρες διάσχισης των ιταλικών θαλασσών είχαν αυξηθεί. Αλλά και τι με αυτό; Λίγους μήνες νωρίτερα, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σεσίλια Μάλτσρομ, είχε βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Η Frontex θα αντικαταστήσει την επιχειρησιακή λειτουργία της Mare Nostrum, ακόμη και αν αυτό δεν θα είναι στον ίδιο βαθμό. Η Mare Nostrum ήταν ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κάνουμε όσα έκανε η Ιταλία».
Αντικαθιστώντας το παράλογα ανθρωπιστικό πρόγραμμα διάσωσης, η επιχείρηση «Τρίτων» της Frontex, μηνιαίου προϋπολογισμού 2,9 εκ. ευρώ, που θα καλυπτόταν από 21 κράτη-μέλη, είχε αστυνομικό χαρακτήρα (προστασία των συνόρων), και πεδίο δράσης μόλις 30 ναυτικά μίλια από τις ιταλικές ακτές. Μια τεράστια θαλάσσια περιοχή, από τις ακτές της Λιβύης μέχρι και 30 μίλια από την Ιταλία, αφηνόταν χωρίς σωστικά μέσα.
Θα περίμενε κανείς ότι η απώλεια 900 ζωών στ’ ανοιχτά της Λιβύης, θα σήμαινε επιτέλους αλλαγή ρότας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάταια. Η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης σήμανε την επιβεβαίωση της ίδιας εγκληματικής άρνησης για την αναδιανομή πόρων που θα στήριζαν την υποδοχή των προσφύγων – άρνηση στο όνομα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. Η απόφαση να τριπλασιαστούν τα κονδύλια της επιχείρησης «Τρίτων», σε συνδυασμό με την επιδίωξη να εγκρίνει ο ΟΗΕ την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των διακινητών στη Λιβύη, δεν περιλαμβάνει την παραμικρή μέριμνα για την οργανωμένη, δηλαδή νόμιμη μετακίνηση προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. Στον απόηχο της Συνόδου, ο σοσιαλιστής (sic) Ολάντ δήλωσε ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να υποδεχτεί «500 με 700 Σύρους». Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια έχουν ανάγκη από βοήθεια ώστε να παραμείνουν ζωντανοί, σχεδόν οχτώ έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και μοιράζονται δωμάτια με άλλες οικογένειες ή κατασκηνώνουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ 4,8 εκατομμύρια Σύροι ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές στο εσωτερικό της χώρας.
Λίγο μετά τη νέα τραγωδία στ’ ανοιχτά της Λιβύης, το πρωτοσέλιδο της «Libération» έθετε με εμφατικό τρόπο την ανάγκη να νομιμοποιηθεί η μετανάστευση. Στο ίδιο μήκος και ο Φρανσουά Κρεπό, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, μιλώντας στον «Guardian»: «Καθώς η κινητικότητα αυξάνεται με την παγκοσμιοποίηση, αντί να την παρεμποδίσουμε, θα έπρεπε να την οργανώσουμε. Αυτό σημαίνει ανοιχτά νομικά κανάλια, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έρθουν και να ψάξουν για δουλειά. Αν δημιουργήσει μηχανισμούς που θα δίνουν κίνητρα, δε θα είχαμε παράτυπη μετανάστευση στο βαθμό που την έχουμε τώρα».
Η Αριστερά δεν μπορεί να διεκδικεί σήμερα τίποτα λιγότερο.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet