Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.grΜπαλέτο ΕΛΣ: Από τη Ρωσία με αγάπη
Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει το μοναδικό τρίπτυχο χορού «Από τη Ρωσία με αγάπη», με τρία σπουδαία μπαλέτα του Ίγκορ Στραβίνσκι. Πρόκειται για τα έργα: «Η ιεροτελεστία της άνοιξης» (1913), «Το τραγούδι του αηδονιού» (1914/1917/1920) και «Οι γάμοι» (1923). Τις χορογραφίες υπογράφουν τρεις σημαντικοί χορογράφοι: O σπουδαίος Έλληνας χορευτής της Πίνας Μπάους Δάφνις Κόκκινος συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Μπαλέτο της ΕΛΣ και χορογραφεί, επίσης για πρώτη φορά, ένα από τα έργα που συνδέθηκαν μοναδικά με την Πίνα Μπάους, την Ιεροτελεστία της άνοιξης. Ο Κόκκινος είναι από το 1993 ο μοναδικός Έλληνας χορευτής στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ. Από το 2002 έως το 2009 υπήρξε βοηθός της θρυλικής χορογράφου, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να εργάζεται ως χορευτής και υπεύθυνος προβών του Χοροθεάτρου. Σκηνικά: Δάφνις Κόκκινος, Αΐντα Βαϊνιέρι, κουστούμια Δώρα Στυλίδου, φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας. Στο πιάνο: Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός.
Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος, χορογράφησε τους Γάμους το 1993 για το Χοροθέατρο Οκτάνα. Η κινησιολογία του Ρήγου παίζει ένα παιχνίδι ισχύος με την παρτιτούρα του Στραβίνσκι και επιχειρεί να εικονοποιήσει τα συναισθήματα της ανησυχίας, του φόβου, του πανικού. Κινήσεις σπασμωδικές, μετέωρες, πυκνές νοημάτων συνυπάρχουν με εικόνες αληθινής ομορφιάς, σε μια ιστορική χορογραφία που έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές. Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου, σκηνικά και κουστούμια Διονύσης Φωτόπουλος, φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας. Σολίστ: Μίνα Πολυχρόνου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Φίλιππος Μοδινός, Πέτρος Μαγουλάς. Στο πιάνο: Γιώργος Κωνσταντίνου, Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός, Σοφία Ταμβακοπούλου. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ.
Η χορογραφία για το Τραγούδι του αηδονιού του Μάρκο Γκαίκε μοιάζει με ένα τραγούδι καμωμένο από χορευτικές φιγούρες. Ένα τραγούδι φυλακισμένο σε ένα κλουβί, παρατημένο έξω στον άνεμο και τη βροχή. Ένα σιωπηλό τραγούδι θαμμένο στη γη, μέσα σε ένα μικρό ξύλινο κουτί. Φτερουγίζει, σπαρταράει, συσπάται και τινάζεται. Οι θεατές που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με παράσταση μπαλέτου του Μάρκο Γκαίκε μένουν κατάπληκτοι: Ο χορογράφος «επιτίθεται» στο κοινό μέσα από την κίνηση, μέσα από ασυνήθιστες κινήσεις. Σε αντίθεση με το κλασικό μπαλέτο ή το σύγχρονο χορό, στο έργο του Γκαίκε πάνω από όλα βλέπουμε κυρίως τον κορμό και τα χέρια σε απόλυτη αναταραχή. Κουστούμια: Μιχαέλα Σπρίνγκερ, φωτισμοί: Ούντο Χάμπερλαντ. Στο πιάνο: Γιώργος Κωνσταντίνου. Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στις 6, 7, 10, 13, 19, 21 Απριλίου, στις 8μμ (Κυριακές: στις 6.30μμ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Τιμές εισιτηρίων: από 15έως 60 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ.
Πιάνο ντούο
Ραχμάνινοφ, η κατεξοχήν ρωσική ψυχή του πιάνου, ένας συνθέτης σπουδαίων έργων για πιανιστικό ντουέτο: η Ρωσική ραψωδία είναι ένα χαρακτηριστικά δεξιοτεχνικό νεανικό έργο παραλλαγών του δεκαοχτάχρονου τότε Σεργκέι Βασίλιεβιτς και οι δύο αξεπέραστες συμφωνικών διαστάσεων τετραμερείς σουίτες του για δύο πιάνα, αναμφίβολα από τα πιο όμορφα έργα του ρεπερτορίου, με τις χαρακτηριστικές πλατιές μελωδίες του μοσχοβίτη συνθέτη, την κελαηδιστή, φωτεινή, άλλοτε δραματική γραφή, τη ρομαντική διάθεση, τις υπέροχες μεταπτωτικές αρμονίες και την υπερβατική τους ατμόσφαιρα. Ένα καλειδοσκόπιο ρομαντικών μελωδιών, ερωτικών εικόνων και ρωσικών ορθόδοξων θρησκευτικών ακουσμάτων. Κι, ανάμεσά τους, το ζωηρό Κοντσερτίνο για δύο πιάνα, που ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς έγραψε για τον γιο του, Μαξίμ.
Στο πιάνο οι Στέφανος Νάσος και Απόστολος Παληός.
Τη Δευτέρα 1 Απριλίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 10 και 15 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ: 7 ευρώ
Γιόζεφ Χάιντν, «Η δημιουργία»
«Η δηµιουργία», το εµβληµατικό ορατόριο του Χάιντν, 220 χρόνια µετά τη δηµόσια πρεµιέρα του στο Μπούργκτεατερ της Βιένης. Tο µεγαλύτερο χορωδιακό σύνολο της Αγγλίας The Really Big Chorus
και η δική µας Musica - Χορωδία των Φίλων της Μουσικής (συνολικά 250 χορωδοί) υπό τη διεύθυνση του Δηµήτρη Μπουζάνη µαζί µε τη Φιλαρµόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Μπράιαν Κέι, ενώνουν τις δυνάµεις τους για την ερµηνεία του αριστουργήµατος του Χάιντν. Γοητευµένος από τα εντυπωσιακά ορατόρια του Χέντελ, ο Χάιντν αντλεί έµπνευση από το Πρώτο Βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη Γένεση: από το Χάος στις έξι ηµέρες της Δηµιουργίας του Φωτός, των ουρανίων σωµάτων και της Γης, των Φυτών και των Ζώων, και τέλος του Ανθρώπου, κατ’ εικόνα και οµοίωσή Του. Ερµηνεύουν: Sarah Power σοπράνο, William Wallace τενόρος, Frederick Long µπασοβαρύτονος.
Το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαµπράκης. Τιµές εισιτηρίων: από 10 έως 25 ευρώ, έκπτωση 10% σε οµαδικές κρατήσεις από 20 εισιτήρια σε όλες τις ζώνες.
Τζιάκομο Πουτσίνι, «Τόσκα»
Φλογερή, σαγηνευτική, σπαρακτική. Η μοιραία Φλόρια Τόσκα, βγαλμένη από το ομώνυμο έργο του Βικτοριέν Σαρντού, ντυμένη με την υποβλητική μουσική του Τζιάκομο Πουτσίνι - σε λιμπρέτο των πιστών συνεργατών του Τζουζέπε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλικα - στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σόκαρε με το σκληρό ρεαλισμό της. Σήμερα, όμως, θεωρείται μνημειώδης, μια από τις πιο αγαπημένες όπερες του ιταλικού βερισμού. Το σοκ που προκάλεσε η πρεμιέρα του 1903 δικαιολογεί το φαίνεσθαι της εποχής, αφού πρόκειται για ιστορία που μιλά για την κατάχρηση της εξουσίας, την αδικία, τον απελπισμένο έρωτα ενώ σκιαγραφεί φόνους, απόπειρα βιασμού, ακόμα και αυτοδικία. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει την ανεπανάληπτη Τόσκα σε μορφή κοντσερτάντε. Στον ομώνυμο ρόλο, η ραγδαία ανερχόμενη σοπράνο Βαλεντίνα Μπόι, ενώ οι καταξιωμένοι Δημήτρης Πακσόγλου (τενόρος) και Δημήτρης Τηλιακός (βαρύτονος) θα ερμηνεύσουν αντίστοιχα, τον πατριώτη Μάριο Καβαραντόσσι και τον σκοτεινό σαδιστή Βαρόνο Σκάρπια σε μια διανομή που ολοκληρώνουν εκλεκτοί λυρικοί τραγουδιστές. Στο πόντιουμ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής.
Την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χ. Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: από 10 έως 30 ευρώ, 5 ευρώ (εκπτωτικό).
Βασίλης και Σαράντης Σαλέας
Ο Βασίλης και ο Σαράντης Σαλέας παρουσιάζουν περίφημα ορχηστρικά θέματα, προσωπικές συνθέσεις από την πλούσια δισκογραφία τους, παραδοσιακές μουσικές αλλά και απρόβλεπτες διασκευές ελληνικών και ξένων επιτυχιών είναι τα συστατικά των παραστάσεών τους.
Ο Βασίλης Σαλέας άνοιξε νέους δρόμους στον ήχο του κλαρίνου, η μοναδικότητα του παιξίματός του ανέδειξε τις ανεξάντλητες δυνατότητες του οργάνου πέρα από την παραδοσιακή μουσική, στις σύγχρονες συνθέσεις και μουσικές αναζητήσεις. Αυτό τον οδήγησε σε μεγάλες συναυλίες και σημαντικές συνεργασίες εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος: «Το αίσθημα που βγαίνει από την ψυχή ζωντανεύει το κλαρίνο και το κάνει να ξεχωρίζει». Η μεγάλη καταξίωσή του στο μουσικό στερέωμα επισφραγίστηκε με τις εμφανίσεις του στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και θέατρα του κόσμου.
Ο Σαράντης Σαλέας ξεχώρισε ως σολίστ στα πλήκτρα αλλά τον κέρδισε το τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους συνθέτες και στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού, ενώ και ο ίδιος έχει συνθέσει τραγούδια για σημαντικούς τραγουδιστές. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ μουσικής σε όλο τον κόσμο κι έχει ασχοληθεί και με έθνικ ρεπερτόριο με μεγάλη επιτυχία.
Μουσικοί: Ζαχαρόπουλος Θανάσης – κιθάρα, Παναγιωτόπουλος Βλάσης - πλήκτρα, Μποζεντομοβ Θεόδωρος - μπάσο, Βλάχος Γιώργος - τύμπανα.
Από Παρασκευή 5 έως Κυριακή 7 Απριλίου, στις 10.30μμ (Παρ. & Σαβ.) και στις 9.30μμ (Κυρ.), στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (μπαρ), 20 ευρώ (Β’ Ζώνη), 25 ευρώ (Α’ Ζώνη).