Τη συνέντευξη πήρε
ο Παύλος Κλαυδιανός


Όσα δήλωσαν διάφοροι αξιωματούχοι μετά το έκτακτο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, θα πρέπει να διαβαστούν μαζί με όσα ειπώθηκαν την Πέμπτη κατά τις συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην «Εποχή» ο οικονομικός αναλυτής Γιάννης Αγγέλης. Η εμπιστευτικότητα που συμφωνήθηκε μεταξύ Μέρκελ – Τσίπρα είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί, υποστηρίζει, και παρά το λίγο χρόνο που απομένει ως το Γιούρογκρουπ της 11ης Μαΐου δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συμφωνία.

Πυκνές οι εξελίξεις και συναντήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα γενικό συμπέρασμα;
Νομίζω, την ειδησεογραφία της Παρασκευής πρέπει να τη δούμε σε συνάρτηση με την ειδησεογραφία της Πέμπτης, ειδικά των συναντήσεων που έγιναν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό. Ειδικά, πρέπει να προσέξουμε τον ειδικό χαρακτήρα που είχε η συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα, η οποία για πρώτη φορά, με δημόσια δήλωση και των δύο πλευρών, κρατάει το περιεχόμενό της εμπιστευτικό. Ως αυτή τη στιγμή και οι δύο πλευρές έχουν κρατήσει αυτή τη δέσμευση. Δεν πρέπει αυτό να διαφύγει της προσοχής μας. Από πληροφορίες που έχουμε από διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, φαίνεται ότι υπήρξε μια κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το πώς θα κινηθούν, ανεξαρτήτως του τι θα ακούμε τις επόμενες ημέρες από συμμετέχοντες  στο Γιούρογκρουπ, το Γιουρογουόρκινκ Γκρουπ και τις άλλες ομάδες ή επιτροπές, οι οποίες διαχειρίζονται άμεσα τη διαπραγμάτευση.

Αυτό συμπεριλαμβάνει ακόμη και τις δηλώσεις αξιωματούχων μετά το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής;
Ακριβώς. Και ο λόγος είναι ο εξής: Έχουμε αρκετά σοβαρή ενημέρωση, η οποία διαβεβαιώνει ότι το περιεχόμενο της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ της Πέμπτης είναι σε γνώση των κυρίων Ντράγκι και Γιούνκερ. Από τη πλευρά της Κομισιόν υπάρχει μια ενημέρωση, άτυπη, η οποία λέει ότι δεν θα ξαφνιάζονταν εάν η ατζέντα των δύο ηγετών περιείχε ένα πλαίσιο συμφωνίας, στο οποίο έχουν συμφωνήσει και οι δύο, και ότι αυτό θα το προωθήσουν πάση θυσία. Αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η οποία επαναλαμβάνουμε δεν μπορεί να διασταυρωθεί λόγω της ιδιαιτερότητας της συνάντησης, αγγίζει ακόμη και τα ζητήματα όπως το εργασιακό και το συνταξιοδοτικό, πέραν του δημοσιονομικού για το οποίο υπάρχει η συμφωνία ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ, για τον απλούστατο λόγο ότι έχουν ήδη παρέλθει οι 5 μήνες του 2015.

Το σκληρό Γιούρογκρουπ
 
Οι δηλώσεις της Παρασκευής μετά το Γιούρογκρουπ, ωστόσο, ήταν πολύ σκληρές, σχεδόν επιθετικές από ορισμένους αξιωματούχους.

Είναι, όντως, σε άλλο κλίμα και ήταν αναμενόμενο αυτό. Ο υπουργός κ. Γ. Βαρουφάκης, παραμένει πάντοτε κόκκινο πανί για όλους σχεδόν τους συναδέλφους του, και ορισμένοι εξ αυτών έχουν δημοσίως πει ότι ευχαρίστως θα ήθελαν έναν άλλο στη θέση του.

Προφανώς, δεν είναι προσωπικό το θέμα.
Ασφαλώς, σε καμία περίπτωση δεν είναι προσωπικό. Του αποδίδεται όμως η ευθύνη για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα και εκφράζουν ένα είδος ανακούφισης, η οποία έχει διατυπωθεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στο επίπεδο διαπραγμάτευσης, σαν να παίρνει επάνω του την ευθύνη των επόμενων βημάτων.

Αν είναι αλήθεια ότι ενημερώθηκαν Γιούνκερ και Ντράγκι, τότε οι δηλώσεις του τελευταίου δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν και πάρα πολύ.
Όχι. Ο Ντράγκι, να μην ξεχνάμε, σαν κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι οι πολιτικοί, συλλήβδην, στην Ευρώπη δεν διευκολύνουν αυτή τη στιγμή με τον τρόπο διαπραγμάτευσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από το να αντιμετωπίζει την απειλή ενός σοκ μετά από ένα ατύχημα στην Ελλάδα. Και ότι σε τελευταία ανάλυση είναι μόνο η ΕΚΤ που μέχρι αυτή τη στιγμή υποχρεώνεται, αν και δεν θα το ήθελε, να χρηματοδοτεί την Ελλάδα μέσω του ELA.

Ωραία, αλλά ο κ. Ντράγκι πιέζει, με σκληρό μάλιστα τρόπο, μόνο τη μία πλευρά.
 Φαντάζομαι ότι ακούμε αυτό που είναι και πιο εύκολο. Δηλαδή, την πίεση προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να υποχωρήσει και να αποδεχθεί τη συμφωνία. Υπάρχουν όμως πιέσεις και προς την άλλη πλευρά. Ο Ντράγκι τοποθετείται στους κεντρώους, θα λέγαμε, απέναντι στο ελληνικό θέμα, με ακραίους τους Σόιμπλε και Λαγκάρντ. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον, με βάση τις δημοσιογραφικές πληροφορίες και τοποθετήσεις των ίδιων. Υπάρχει, όμως, σήμερα μια αναφορά στο Blooberg ότι η έμμεση απειλή που διατύπωσε σήμερα στη συνέντευξή του, ότι δηλαδή προβληματίζει την ΕΚΤ η συνεχιζόμενη διολίσθηση της αξίας των ελληνικών ομολόγων.  Υπάρχει μια αναφορά,  που λέει ότι στη συνάντηση της 6ης Μαΐου η ΕΚΤ προτίθεται να επανεξετάσει τη θέση της.

Επί τα χείρω, βεβαίως. Υπήρχαν πολύ πρόσφατα σχετικές ενδείξεις.
Επί τα χείρω, ναι. Να αλλάξει το ποσοστό κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που προσφέρονται για ενέχυρα, την έκπτωση επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που αποδέχεται. Αν οριστικοποιηθεί αυτό στο συμβούλιο της 6ης Μαΐου, τότε το θέμα αποκτά άλλη διάσταση. Μην ξεχνάμε ότι 6 Μαΐου είναι 5 μέρες πριν το τακτικό Γιούρογκρουπ στις 11 Μαΐου, που θα εξετάσει την πρόοδο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, μπορεί αυτό να διαβαστεί από πολλές πλευρές.

Κήρυξη χρηματοδοτικού πολέμου;

Μπορεί ν΄ αλλάξει το κλίμα, ας πούμε να δοθεί μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας, αν όντως το ραντεβού Μέρκελ-Τσίπρα λειτουργήσει . Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν γνωρίζει αν είμαστε έτοιμοι στο Γιούρογκρουπ της 11ης Μαΐου. Στις 12 Μαΐου η χώρα έχει να καλύψει μεγάλη δόση προς το ΔΝΤ, περίπου 200 εκ. ευρώ.

Θα είναι πιο δύσκολο  να αντιμετωπισθούν τα πράγματα στις 6η Μαΐου, αν η ΕΚΤ δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον τρόπο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

Θα είναι ένα πλήγμα στις τράπεζες, κυρίως, τις οποίες όμως η ΕΚΤ, υποτίθεται, τις εποπτεύει. Αυτό θα είναι πόλεμος.
Ναι, διότι επιπλέον μειώνεται και η δυνατότητα των τραπεζών να χρηματοδοτηθούν μέσω του ELA, καθώς η χρηματοδότηση αυτή γίνεται με βάση τα έντοκα που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες. Αν η αξία, τώρα, των εντόκων μειώνεται, τότε αυτομάτως είναι και μικρότερη η αξία των χρημάτων που μπορεί να πάρουν οι τράπεζες μέσω του ELA. Αυτό , συγχρόνως, περιορίζει και τη δυνατότητα των τραπεζών να συμμετέχουν σε εκδόσεις εντόκων ομολόγων ακόμη και κάτω από το όριο που προβλέπει η ΕΚΤ. Οπότε δυσκολεύει και τη χρηματοδότηση του δημοσίου. Είναι μια απειλή η οποία επικρέμεται. Το ερώτημα είναι, βέβαια, εάν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας, όπως λέει, έχει εξασφαλίσει, με τη δέσμευση των ρευστών διαθέσιμων, την επάρκεια μέχρι και τον Μάιο.

Ο κ. Σόιμπλε είχε πει ότι υπάρχει ως τον Ιούνιο, αλλά μετά...
Έτσι κι αλλιώς όλη η συζήτηση είναι εξαιρετικά βραχυπρόθεσμη. Δηλαδή, όλα τα γεγονότα αφορούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μακρά περίοδο.

Έχει αναφερθεί το ενδεχόμενο για έκτακτο Γιούρογκρουπ στις 28 Απριλίου. Παίζει καθόλου;
Μόνο στην περίπτωση που υπάρξει, το σαββατοκύριακο, ορατή πρόοδος.

Το οποίο βεβαίως κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει, εφόσον το Γιούρογκρουπ της Παρασκευής δεν μπήκε στην ουσία.
Ναι. Ο Α. Τσίπρας έκανε μια δήλωση, με την οποία υποστήριξε ότι η πρόοδος θα αποτυπωθεί σύντομα. Αν αυτό σημαίνει μια συμφωνία σε κάποια πράγματα, μπορεί.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet