Συνέντευξη με την Αφροδίτη Σταμπουλή, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑΤη συνέντευξη πήρε η Δανάη Ψωμοπούλου

Εκπροσωπώντας μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, στην επίλυση ποιων προβλημάτων θεωρείτε ότι έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια;
Η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ύπαιθρο και να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, στήριξε το πρόγραμμα των νέων αγροτών της προκήρυξης του 2016. Ενώ εξαντλήθηκαν τα κονδύλια (μαζί με την υπερδέσμευση), το ΥΠΑΑΤ φρόντισε και εξασφάλισε επιπλέον κονδύλια και ενέταξε όλους του επιλαχόντες της επικράτειας στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπήρχαν 667 επιλαχόντες, οι οποίοι τελικά εντάχθηκαν. Μόνο γι’ αυτούς εξασφαλίστηκαν πάνω από 12 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότησης, ενώ στο νομό Σερρών εντάχθηκαν επιπλέον 137 επιλαχόντες, αυξάνοντας τον αριθμό των τελικών δικαιούχων στους 724 για το νομό. Για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ δεν έχει ελλείμματα, ενώ με την ενίσχυση του προσωπικού και τη συστηματοποίηση των ελέγχων έχει επιτευχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών. Έτσι μέσα σε μερικούς μήνες από την αναγγελία των ζημιών ολοκληρώνεται η διαδικασία και γίνονται οι πληρωμές. Για το νομό Σερρών, συγκεκριμένα, έχουν πληρωθεί αποζημιώσεις για το 70% των ζημιών που έγιναν το 2018 και μέχρι τον Απρίλη θα πληρωθεί το 100% των αποζημιώσεων. Επίσης, ο ΕΛΓΑ είναι σε διαδικασία επικαιροποίησης του κανονισμού του, οπότε όλες οι προτάσεις αξιολογούνται, ώστε αυτός να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγροτικής πραγματικότητας. Σε ό,τι αφορά στις πληρωμές που γίνονται μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διοίκηση του οργανισμού έχει κατορθώσει να γίνονται οι πληρωμές των ενισχύσεων έγκαιρα και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να προγραμματίζουν τις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί πια σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και έτσι δεν υπάρχουν οικονομικές κυρώσεις (πρόστιμα) από την ΕΕ, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνδυασμό με την αύξηση του ακατάσχετου για τους αγρότες, έχουν μειώσει την ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας που επέφερε το κλείσιμο της Αγροτικής Τράπεζας.

Θετικά τα παραπάνω, αλλά συνιστούν μια εναλλακτική πολιτική;
Από μόνα τους σίγουρα όχι, ωστόσο γίνονται και άλλες παρεμβάσεις όπως, για παράδειγμα, στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Έτσι δειλά, αλλά σταθερά, οι αγρότες του νομού Σερρών προχωρούν στα νέα μοντέλα συνεργατισμού που προωθεί η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ. Στο νομό μας έχουν συσταθεί 23 ομάδες παραγωγών που έχουν αναγνωρισθεί για 35 τομείς προϊόντων, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, καθώς ο αγροτικός κόσμος αναγνωρίζει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που υπάρχουν στις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών, όπως η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και η αποζημίωση διοικητικής υποστήριξης για δευτερογενή δραστηριότητα. Ακόμη, οι ενεργειακές κοινότητες συνιστούν πρωτοπορία στην εξοικονόμηση ενέργειας, που συσχετίζεται άμεσα με το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής και με την προστασία του περιβάλλοντος. Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει θεσμοθετήσει από την προηγούμενη χρονιά το πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να διαχειρίζονται τα θέματα της ενέργειας που τους αφορούν. Ενεργειακές κοινότητες μπορούν να ιδρύσουν διάφοροι φορείς, δήμοι, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου, αλλά ακόμη και φυσικά πρόσωπα. Ειδικά για τις Σέρρες, με πρωτοβουλία του ΓΟΕΒ και συμμετοχή πέντε ΤΟΕΒ, έχουν ιδρυθεί 2 ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες θα κατασκευάσουν δύο ενεργειακά πάρκα συνολικής ισχύος 2 MW. Επίσης, 15 φυσικά πρόσωπα, μέλη συνεταιρισμού έχουν συστήσει μία άλλη ενεργειακή κοινότητα και θα προβούν στην κατασκευή ενεργειακού πάρκου, με χρηματοδότηση 40% από ΕΣΠΑ. Συνολικά, δηλαδή, στις Σέρρες έχουμε 3 ενεργειακές κοινότητες, που θα κατασκευάσουν ενεργειακά πάρκα, σε σύνολο περίπου 50 πανελλαδικά. Η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι ανταποδοτική στους αγρότες, μειώνοντας τελικά το κόστος άρδευσης και κατ’ επέκταση παραγωγής. Μένει να δούμε και στην πράξη πως θα αγκαλιαστούν από τον αγροτικό κόσμο και άλλες πρωτοβουλίες, όπως η εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας. Σε αυτό τον πολύ κρίσιμο τομέα για τη βόρεια Ελλάδα, και ειδικότερα για όλη τη λεκάνη του Στρυμώνα στις Σέρρες, έγιναν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις με νόμο που ψηφίστηκε τώρα το Μάρτιο.

Δύο μήνες μετά από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζουν να εμφανίζονται στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως με αφορμή εθνικές επετείους. Είναι εκτεταμένες λαϊκές αντιδράσεις ή τυγχάνουν υπερπροβολής; Ποιος είναι ο ρόλος των δύο κομμάτων που συγκυβέρνησαν την προηγούμενη περίοδο;
Πραγματικά μαζική συμμετοχή είχαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους μήνες πριν την υπογραφή. Αμέσως μετά και όταν αναλύθηκαν στο ευρύ κοινό οι όροι της συμφωνίας, η συμμετοχή στις διαμαρτυρίες μειώθηκε δραματικά. Αυτό σημαίνει ότι οι καλοπροαίρετοι πολίτες που είχαν κάποιες ανησυχίες για τα αποτελέσματα της συμφωνίας, κάποιους υπερβολικούς φόβους ίσως, όσο ενημερώνονται και όσο βλέπουν και στην πράξη ότι καμία δυσμενής μεταβολή δεν εμφανίζεται εξαιτίας της συμφωνίας, παύουν να διαμαρτύρονται και την αποδέχονται έστω σε γενικές γραμμές. Στις Σέρρες στις 29 Ιουνίου, διαμαρτύρονταν γύρω στα 150 άτομα, στις 28 Οκτωβρίου λιγότερα από 100 και στις 25 Μαρτίου ήταν δεν ήταν 50. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται πλέον είτε για ακροδεξιούς, όπως αποδεικνύει η συνθηματολογία τους, είτε για απλά εμμονικούς, με πολύ πιθανή την υποστήριξη και από κόμματα του συνταγματικού τόξου, που ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων στηριγμένων στην πραγματικότητα, προσπαθούν να αντλήσουν αθέμιτα πολιτικά οφέλη . Ας μην ξεχνούμε τις αντιδράσεις αιρετών σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού που πρόσκεινται στα δύο κόμματα, τα οποία συγκυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Το να υπερπροβάλλονται αυτές οι εκδηλώσεις από συγκεκριμένα μέσα, των οποίων η αξιοπιστία έχει καταρρακωθεί άλλοτε από τη χρήση fake news και άλλοτε από την αποσιώπηση πασίγνωστων γεγονότων, είναι αναμενόμενο. Εξάλλου η πατριδοκαπηλία εκτός του ότι πάντοτε προσφερόταν για μικροκομματική ή και μικροπαραταξιακή εκμετάλλευση, ποτέ δεν έπαψε να είναι και οικονομικά αποδοτική.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet