Η ΔΗΜΑΡ έχει αποχωρήσει. Το Ποτάμι έχει αποχωρήσει. Έχει απομείνει το ΠΑΣΟΚ με τις ισχνές δυνάμεις του ΚΙΔΗΣΟ. Οπότε ο προβληματισμός είναι εύλογος ανάμεσα στους συνέδρους του φορέα της κεντροαριστεράς: ποιο είναι καλύτερο brand για τις προσεχείς εκλογικές μάχες, το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ;
Προφανώς δεν θα αλλάξει το όνομα του σχήματος, ωστόσο το συνέδριο που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, είναι στην πραγματικότητα οργανωτικής αλλαγής από την προσπάθεια για έναν πολυκομματικό φορέα, στην προσγείωση στο «ΠΑΣΟΚ με ολίγη». Ο γραμματέας του κόμματος κ. Χριστοδουλάκης σε συνέντευξη στο θέμα το ξεκαθάρισε: «Αφήνουμε πίσω τον πολυκομματικό χαρακτήρα, ο οποίος στην πράξη αποδείχτηκε ότι, αντί να ευνοήσει τον πλουραλισμό, οδηγούσε σε πολυφωνία και Βαβυλωνία. Οδηγούμαστε στην εκλογή των συλλογικών κομματικών μας οργάνων, στη λειτουργία του φορέα μας με μειοψηφίες και πλειοψηφίες, με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη, αλλά με ενιαίο και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα».
Αν συνυπολογίσει κανείς και τη «Γέφυρα» που δημιουργήθηκε πριν λίγες εβδομάδες από προσωπικότητες της κεντροαριστεράς, που για χρόνια στήριξαν το φορέα και πλέον στηρίζουν πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το δίλημμα, είτε τεθεί, είτε δεν τεθεί, υφίσταται εκ των πραγμάτων. Φαίνεται πως αυτό έχουν στο νου τους στο ΠΑΣΟΚ και με αυτό το σκεπτικό, το σήμα του κόμματος και το όνομά του θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών –πιθανότατα και των εθνικών– κάτω από το έμβλημα και το όνομα του ΚΙΝΑΛ και δίπλα σ’ αυτά των άλλων συνιστωσών (ΚΙΔΗΣΟ, ΕΔΕΜ κτλ.).
Το ΣυνέδριοΤο 2ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα αρχίσει το πρωί του Σαββάτου, στις 10:30, με ομιλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Την Κυριακή, από 08:00-14:00, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το μεσημέρι, στις 13:30, στον χώρο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρόεδρος του συνεδρίου θα είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ το παρόν θα δώσει και ο Φράνς Τίμερμαν, υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν. «Ξανά μπροστά ή νέες περιπέτειες», είναι και το προεκλογικό δίλημμα που φαίνεται πως θα θέσει η Φώφη Γεννηματά στους πολίτες. Προηγήθηκε εκλογή συνέδρων από τη βάση. Το ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως συμμετείχαν περί τις 65.000 μέλη του κόμματος. Το συνέδριο, στο οποίο θα δώσουν το παρών περίπου 3500 σύνεδροι, εκ των οποίων το 1/4 θα συμμετέχουν ως αριστίνδην σύνεδροι, θα εγκρίνει το νέο προγραμματικό και καταστατικό πλαίσιο του κόμματος, πέρα από την ανάδειξη νέας ΚΠΕ. Στη νέα ΚΠΕ, που θα αριθμεί 251 μέλη, θα συμμετάσχουν εξ οφίτσιο οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου, όπως και οι 20 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και οι δυο ευρωβουλευτές της ΕΛΙΑΣ, Ν. Ανδρουλάκης και Ε. Καϊλή. Η νέα ΚΠΕ, αφού συγκροτηθεί σε σώμα, θα πρέπει εντός δεκαπενθημέρου να εκλέξει το γραμματέα της και το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος που θα αριθμεί 21 μέλη.
Προγραμματικό κείμενο και αμφισβήτησηΣτο κείμενο 22 σελίδων των προγραμματικών θέσεων του ΚΙΝΑΛ, το οποίο, κατά πληροφορίες, συντάχθηκε από εκπροσώπους όλων των τάσεων στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις πριν το συνέδριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται «ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος» της παράταξης, ενώ ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, «βαρίδι της Αριστεράς» και «δημιουργός της “Nέας Δεξιάς”». Στο κείμενο παρουσιάζεται συνοπτικά το «Σχέδιο Ελλάδα», δηλαδή το οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα του φορέα σε 13 σημεία. Το τρίτο σημείο της αρχής του κειμένου σημειώνει: «Σήμερα η Ελλάδα βιώνει συνθήκες παρακμής. Η κρίση που συνεχίζεται δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι πολιτική, κοινωνική, οικολογική, πολιτισμική. Οι Έλληνες αισθάνονται προδομένοι και απογοητευμένοι, θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση».
Η κ. Γεννηματά φαίνεται πως θα οδηγήσει το συρρικνωμένο ΚΙΝΑΛ ενωμένο στις δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Φαίνεται πως οι κύριοι Παπανδρέου και Καμίνης δεν θα προσπαθήσουν να την αμφισβητήσουν πριν τις κρίσιμες αναμετρήσεις που έρχονται. Ωστόσο, υπάρχει ένα στιβαρό δεδομένο που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αγνοήσει. Στο πρώτο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 210.000 περίπου πολίτες. Στο δεύτερο συνέδριο, αν πιστέψουμε την Ιπποκράτους, συμμετείχαν 65.000 πολίτες, περίπου το ¼. Τούτη η αποτύπωση δεν αφήνει περιθώρια για την κοινωνική εμβέλεια ή τον ενθουσιασμό των πολιτών σε σχέση με το εγχείρημα. Οι εκλογές ίσως αποδειχτούν καταλύτης αρνητικών εξελίξεων για το Κέντρο.
Βασίλης Ρόγγας