ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΑπό το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκε την Παρασκευή για την 7η τετραμερή Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μεταβαίνει την Τρίτη στα Σκόπια, συνοδευόμενος από την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Σία Αναγνωστοπούλου, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία και συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ζόραν Ζάεφ.
Στη σημαντική αυτή πολιτικά και συμβολικά επίσκεψη συνοδεύεται από μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, εκπροσώπων 70 μεγάλων και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, που θα διερευνήσουν πεδία συνεργασίας σε μια ειδικά προγραμματισμένη γι΄ αυτό το σκοπό συνάντηση.
Η κίνηση αυτή ανοίγει νέα πεδία στην προσπάθεια συμβολής των δύο γειτονικών χωρών στην ειρήνευση και την προώθηση της συνεργασίας σε μια ταραγμένη, ήδη από την εποχή της βίαιης διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Και αποτελεί απόδειξη ότι η ανάγκη επίλυσης των διαφορών με αμοιβαία επωφελή τρόπο έχει γίνει συνείδηση σε μια γωνιά της Ευρώπης, της ηπείρου που απειλείται σήμερα από την υπερίσχυση της ιδέας της εθνικιστικής αντιδίπλωσης και των κλειστών συνόρων.
Προσφέροντας ένα παράδειγμα αποτελεσματικής συνεργασίας για την επίλυση αντιθέσεων, που αφέθηκαν να χρονίζουν και να δηλητηριάζουν τις σχέσεις όμορων λαών, οι δύο χώρες αποδεικνύουν ότι έχουν διδαχθεί και από το ίδιο το ευρωπαϊκό μεταπολεμικό παράδειγμα, που προέταξε την προώθηση της συνεργασίας και την ανάπτυξη των δεσμών ως αντίδοτο στις πρακτικές της όξυνσης των εθνικισμών και των, ενδοευρωπαϊκών στην ουσία, πολεμικών συγκρούσεων.
Ο εγχώριος, βέβαια, συντηρητισμός και εθνικισμός, ελπίζοντας ότι θα αποκομίσει εκλογικά κέρδη, αντί να πριμοδοτεί την προσπάθεια των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, πλειοδοτεί σε ένα συναγωνισμό εσωστρέφειας και όξυνσης των αντιθέσεων με τις πιο ακραίες και επικίνδυνες πολιτικές δυνάμεις και αντιλήψεις. Και συνοδεύει την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια με το χαρακτηρισμό της Συμφωνίας που άνοιξε το δρόμο γι΄ αυτήν και για τις επόμενες «μεγάλη εθνική πληγή» ή «προσβλητική συμφωνία». Είναι τα λόγια ενός υποτιθέμενου φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή πολιτικού ηγέτη, του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη. Ο καθείς και τα όπλα του...
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet