ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Ο Οδυσσέας των ορέωνΤου Στράτου Κερσανίδη

Η πέτρα είναι ένα πολύ βασικό οικοδομικό υλικό. Οι μάστορες της πέτρας, οι χτιστάδες, ονομάζουν τις πέτρες δάκρυα του βουνού. Μια ιστορία με περιπλανώμενους χτιστάδες, μάστορες της πέτρας, αφηγείται ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος στη νέα του ταινία «Τα δάκρυα του βουνού», την οποία είδαμε στο τελευταίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Αρχές του προηγούμενου αιώνα, μια ομάδα από μάστορες πέτρας ταξιδεύουν από τόπο σε τόπο. Μακριά από τις πατρίδες τους προσπαθούν να επιβιώσουν αναζητώντας ασφαλή περάσματα από τους ληστές και από τις πολεμικές αψιμαχίες, συχνά πεινασμένοι και κυνηγημένοι. Τελικά, όλη η ομάδα θα ξεκληριστεί εκτός από τον πρωτομάστορα, ο οποίος θα συνεχίσει τη μοναχική του περιπλάνηση.
Μέσα από μια ελεύθερη διασκευή της Οδύσσειας, ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος αφηγείται με ρεαλισμό μια ιστορία επιβίωσης με τους ήρωές του να έρχονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης και με τα ιστορικά γεγονότα. Ένα οδοιπορικό στα δύσβατα βουνά της Ηπείρου το οποίο αναδεικνύει τους δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους του μόχθου, τις διαφορές τους αλλά και την αλληλεγγύη τους. Ένα ελληνοπρεπές γουέστερν γεμάτο με δυνατές εικόνες οι οποίες δημιουργούν στο θεατή αντιφατικά συναισθήματα σε αναλογία με τα πάθη των ηρώων. Ο Χαραλαμπόπουλος τοποθετεί την ιστορία του στην αυγή του προηγούμενου αιώνα, ενός αιώνα ταραγμένου από συνεχείς πολεμικές συρράξεις αλλά και έντονων κοινωνικών ζυμώσεων, καθώς τότε αρχίζουν και εμφανίζονται οι πρώτες σπίθες των εξεγέρσεων και των επαναστάσεων που ακολούθησαν. Ο σκηνοθέτης ξεκινά από αυτό αφού η ταινία αρχίζει από τον ελληνικό εμφύλιο για να μας μεταφέρει συνέχεια στις αρχές του αιώνα.
Οι διάλογοι είναι μεστοί, οι ήρωες δεν μιλούν πολύ αλλά όσο χρειάζεται, αφήνοντας χώρο στην εικόνα να πει όσα χρειάζονται. Εξαιρετικά προσεγμένη δουλειά έχει γίνει στην αναπαράσταση της εποχής καθώς και στα πλάνα αλλά και τη φωτογραφία (Δημήτρης Κορδελάς), σε μια ταινία η οποία είναι περίπου αψεγάδιαστη.
Στην ταινία παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκος Γεωργόπουλος, Σπύρος Ζαμπέλης, Αργύρης Κόγκας, Σπύρος Φωτίου, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Πάνος Κοψιδάς, Μιχάλης Γκριγκόρε, Λουκία Κατωπόδη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Αγγελική Φίλη, Στέφανος Γκριγκόρε, Χάρης Γιούλης.

strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com

 

THE WAITER
Ο εξαφανισμένος γείτονας
Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Νοέμβριο, η μία από τις δύο ταινίες που εκπροσώπησε την Ελλάδα ήταν το «The waiter» του Στιβ Κρικρή.
Ένας μοναχικός σερβιτόρος, ο Ρένος, ζει μια ρουτινιάρικη καθημερινότητα. Λιγομίλητος, πηγαινοέρχεται κάθε μέρα από το σπίτι στη δουλειά επαναλαμβάνοντας τις ίδιες σχεδόν κινήσεις. Στην απέναντι πόρτα του διαμερίσματός του ζει ο Μίλαν, με τον οποίο χαιρετιούνται όποτε συναντιούνται. Όταν όμως ο γείτονάς του εξαφανίζεται, ο Ρένος διαπιστώνει πως κάποιος άλλος άνδρας μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμα, ο οποίος του συστήνεται ως συνεργάτης του Μίλαν, ενώ του λέει ότι λείπει σε ταξίδι για δουλειές. Ο μυστηριώδης άνδρας καλεί τον Ρένο για φαγητό και προσπαθεί να είναι παρέα μαζί του. Εν τω μεταξύ ο σερβιτόρος αρχίζει να υποψιάζεται πως η εξαφάνιση του Μίλαν έχει σχέση με το μυστηριώδη άνδρα και έτσι η ανιαρή ζωή του αποκτά νέο ενδιαφέρον.
Βλέποντας την ταινία, η πρώτη εντύπωση που μου δημιουργήθηκε, καθώς είχε περάσει το πρώτο 20λεπτο, ήταν πως ο Στηβ Κρικρής βρίσκεται σε άλλο επίπεδο. Θέλω να πω πως, τόσο αφηγηματικά όσο και ατμοσφαιρικά, ξεφεύγει από το μοντέλο που μας έχουν συνηθίσει οι ελληνικές ταινίες, χωρίς με αυτό να θέλω να υποτιμήσω τις τελευταίες. Είναι κι εκείνη η υπνωτιστική, νωχελική αφήγηση η οποία παρασέρνει το θεατή για να τον οδηγήσει σε ένα λαβύρινθο ερωτημάτων. Χωρίς εξάρσεις αλλά σαν με υποδόρια ένεση, ο σκηνοθέτης διαχέει σε κάθε σκηνή, σε κάθε βλέμμα, σε κάθε κίνηση τις κατάλληλες ποσότητες αγωνίας.
Ένα ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ με τους δύο κεντρικούς χαρακτήρες να παίζουν εναλλάξ τους ρόλους της γάτας και του ποντικιού. Ιδανικές είναι οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών -Άρης Σερβετάλης και Γιάννης Στάνκογλου- οι οποίοι δένουν απόλυτα μεταξύ τους αλλά και με τους ρόλους τους οποίους υποδύονται.
Παίζουν ακόμα ��ι ηθοποιοί: Κιάρα Τζενσίνι, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αντώνης Μυριάγκος, Γιώργος Γλάστρας, Mαρία Καλλιμάνη, Ελεάνα Φινοκαλιώτη.

Στρα. Κερ.

 

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

«Επαφή» του Τώνη Λυκουρέση: Δέκα χρόνια μετά την τελευταία του ταινία («Σκλάβοι στα δεσμά τους»), ο Τώνης Λυκουρέσης σκηνοθετεί μια καλοκαιρινή ιστορία στη σύγχρονη Αθήνα. Ή μάλλον πέντε ιστορίες με ήρωες πέντε διαφορετικά ζευγάρια ανθρώπων παγιδευμένα σε πέντε διαφορετικά ασανσέρ! Αιτία, μια ξαφνική διακοπή ρεύματος. Ο μικρός χώρος του ασανσέρ μετατρέπεται σε πεδίο μάχης καθώς ο εγκλωβισμός και η αναγκαστική συνύπαρξη γίνονται η αιτία να βγουν στην επιφάνεια κρυμμένα συναισθήματα και να ειπωθούν πράγματα τα οποία δεν επρόκειτο να λεχθούν κάτω από κανονικές συνθήκες. Λέει ο Τώνης Λυκουρέσης: «Η παραμονή του κινηματογραφικού φακού μέσα στους χώρους των ακινητοποιημένων ασανσέρ, επιβάλλει στους χαρακτήρες της ταινίας μια ασφυκτική πίεση και μια αυξανόμενη ένταση. Στο εσωτερικό των κτιρίων όπου έχουν αποκλειστεί, ο χρόνος του εγκλεισμού επιμηκύνεται και πολλαπλασιάζεται με το πέρασμα από τη μια ιστορία στην άλλη. Τα όρια των κλειστών θαλάμων καταργούνται σταδιακά για τον θεατή, καθώς αναπτύσσεται σε πρώτο πλάνο η ακραία συμπεριφορά των ηρώων που οδηγούνται σε συγκρούσεις, προβάλλοντας μια σημερινή κοινωνία σε κρίση».

«Θέλημα θεού» (Grace a dieu) του Φρανσουά Οζόν: Η νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν καταπιάνεται με το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Ειδικότερα στην υπόθεση του πατέρα Μπερμνάρ Πρεϊνάτ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για τη σεξουαλική παρενόχληση περισσότερων από 80 αγοριών! Όλα ξεκινούν με τον Αλεξάντρ, έναν άνδρα ο οποίος ζει στη Λιόν με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Όταν κάποια μέρα μαθαίνει εντελώς τυχαία πως ο ιερέας που τον κακοποίησε όταν ήταν παιδί εξακολουθεί να δουλεύει με παιδιά, αποφασίζει να μιλήσει για να προστατεύσει τα παιδιά. Στον αγώνα του αυτόν θα συστρατευτούν ο Φρανσουά και ο Εμανουέλ, ακόμη δύο θύματα του Πρεϊνάτ από το παρελθόν. Οι τρεις άνδρες αποφασισμένοι να αποκαλύψουν τα πάντα μπαίνουν σε ένα δύσκολο δρόμο που θα επηρεάσει και τους ίδιους. Όμως ο Ασκός του Αιόλου έχει σπάσει και οι αποκαλύψεις έρχονται η μια μετά την άλλη, καθώς εμφανίστηκαν περίπου 70 άτομα για να προσθέσουν τις δικές τους μαρτυρίες. Τον Φεβρουάριο οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να μπλοκάρουν την έξοδο της ταινίας στην Γαλλία για να μην επηρεαστεί η κοινή γνώμη πριν τη δίκη. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η ταινία βγήκε στις γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Φεβρουαρίου 2019 με τα αληθινά ονόματα των κατηγορουμένων.

«Νεκροταφείο ζώων» (Pet semetary) των Κέβιν Κολς, Ντένις Γουιντμάιερ Ο δρ Λούις Κριντ μετακομίζει με τη σύζυγό του Ρέιτσελ και τα δυο τους παιδιά στο Μέιν. Εκεί, μέσα στο δάσος, κοντά στο σπίτι τους ανακαλύπτουν ένα παράξενο χώρο ταφής. Μετά από μια τραγωδία, η οποία θα βυθίσει στο πένθος τον δρα Κριντ, θα στραφεί στο γείτονά του, Τζαντ Κράνταλ, έναν παράξενο άνθρωπο. Τότε αρχίζει το κακό να απελευθερώνεται και ο τρόμος να εμφανίζεται κάτω από υπερφυσικές συνθήκες. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα τρόμου του μετρ, Στίβεν Κινγκ, που γράφτηκε το 1983.

«Shazam!» του Ντέιβιντ Φ. Σάντμπεργκ: Ο 14χρονος Μπίλι Μπέιτσον κατορθώνει και μεταμορφώνεται από ένα μικρό αγόρι σε ενήλικα σούπερ ήρωα, χάρη σε έναν αρχαίο μάγο και στη λέξη «Σαζάμ» που του φωνάζει. Βέβαια μπορεί με τα μαγικά να γίνεται σούπερ ήρωας αλλά στην ψυχή παραμένει ένα μικρό παιδί που διασκεδάζει με όλα αυτά. Όταν όμως θα έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τον κακό σούπερ ήρωα δρα Ταντέους Σιβάνα θα πρέπει να μάθει να ελέγχει τις δυνάμεις του και να συμπεριφέρεται ως πραγματικός ενήλικας σούπερ ήρωας!

«Thunder road» του Τζιμ Κάμινγκς: Ένας νεαρός αστυνομικός προσπαθεί να βάλει τάξη στη ζωή του μετά το θάνατο της μητέρας του και το διαζύγιό του. Η προσωπική του ζωή διαλύεται, καθώς προσπαθεί να είναι συνεπής ως εκπρόσωπος του νόμου. Η ταινία είναι βασισμένη στην ομώνυμη μικρού μήκους ταινία, αλλά και ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Μπρους Σπρίγκστιν κερδίζοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2016.

Σινεφίλ
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet