Την Πέμπτη 4/4, στο χώρο της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση των σχημάτων του Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και οι προκλήσεις του μέλλοντος». Πριν προλάβει να αρχίσει η εκδήλωση, γύρω στους 40 φοιτητές και φοιτήτριες των ΕΑΑΚ ήρθαν και με προκλητικό ύφος μας δήλωσαν ότι η εκδήλωση των σχημάτων του BLOCO δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές/τριες του BLOCO που βρισκόταν εκεί δεν δέχτηκαν να αποχωρήσουν και στη συνέχεια οι φοιτητές των ΕΑΑΚ άρχισαν να σπρώχνουν και να τραβάνε βίαια εκτός της αίθουσας τους φοιτητές που βρισκόταν ήδη μέσα στην αίθουσα δηλώνοντας ότι «εκδήλωση κυβερνητικής νεολαίας δεν χωράει στα Πανεπιστήμια». Ταυτόχρονα, παρά τη διακοπή της εκδήλωσης, τα ΕΑΑΚ δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά συνέχισαν τις βιαιοπραγίες και τους τραμπουκισμούς.
Για εμάς η πρακτική αυτή είναι βαθιά τραμπούκικη, εξουσιαστική και αυταρχική. Την ίδια στιγμή που τα ΕΑΑΚ, που με τόση θέρμη υπερασπίζονται τις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων και το άσυλο, επιλέγουν να διαλύσουν μια εκδήλωση που υπερασπίζεται το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, τη Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο και το άσυλο.
Σε μια περίοδο υποβάθμισης και απομαζικοποίησης του φοιτητικού κινήματος, τέτοιες πρακτικές δεν ευτελίζουν μόνο την αξία του φοιτητικού συνδικαλισμού, αλλά διώχνουν μακριά τους φοιτητές από τις συλλογικές διαδικασίες και την ίδια την έννοια της πολιτικής συμμετοχής και δράσης. Επιλέγουν σε μια περίοδο βαθιάς κάμψης του φοιτητικού κινήματος μια αντιπολιτική δράση.
Για να υπάρξει ένα μαζικό, υγιές και αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η κατοχύρωση της δημοκρατίας στις δομές και στις διαδικασίες του. Οι αντιδραστικές δυνάμεις των ΕΑΑΚ με τη σημερινή τους παρέμβαση και την προβολή τους ως αυτόκλητοι «υπερασπιστές των φοιτητών» υπονομεύουν τη συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες των συλλόγων. Φέρουν ακέραια ευθύνη για τη σήψη του φοιτητικού κινήματος και η σημερινή πρακτική το επιβεβαιώνει. Τελικά, μάλλον η απουσία πολιτικού σχεδίου για το πανεπιστήμιο και η έλλειψη δράσης πάνω στα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών, τους αναγκάζει σε χουλιγκανισμούς και τραμπούκικες πρακτικές.
Για εμάς ως BLOCO σε μια περίοδο που το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό πανεπιστήμιο βάλλεται συνεχώς από τη Νέα Δημοκρατία και τους εκπροσώπους τους στο Πανεπιστήμιο τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, χρειάζεται μαζικός και διεκδικητικός αγώνας για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των φοιτητών/τριών. Αυτός ο αγώνας μπορεί να γίνει μόνο με δημοκρατία και συμμετοχή στους συλλόγους, που θα αποτελούν πραγματικό όπλο στα χέρια μας και θα ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση σήψης . Δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει ότι αυτός ο αγώνας δεν έχει καμία σχέση με τα ΕΑΑΚ.
Καλούμε όλους τους φοιτητές/τριες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση και να καταδικάσουν το περιστατικό.

BLOCO Θεσσαλονίκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet