Η ώρα των αποφάσεωνΤης Άννας Αναγνωστοπούλου*

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που απογοητεύτηκε από την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης, και των ερειπίων που δημιούργησε, από τα κόμματα που κυβέρνησαν. Οι βεβιασμένες λύσεις, «επιβεβλημένες» από κοινωνικές και πολιτικές συγκυρίες, οι συνεργασίες πολιτικών δυνάμεων προσωρινές και πολλές φορές παράταιρες και κυρίως η διάλυση του αριστερού σχηματισμού, στον οποίο ήμουν μέλος, με απομάκρυναν από την ενεργό πολιτική δράση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίοντας το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας με αγαστή συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον εθνικιστή πρόεδρό του, ασκώντας με λαϊκισμό μια διχαστική πολιτική, δεν με ενέπνευσε για να τον παρακολουθήσω ενεργά. Το ΚΙΝΑΛ «αδυνατούσε και αδυνατεί» να υιοθετήσει μια σαφή επιλογή υπέρ μιας προοδευτικής συσπείρωσης. Η εμμονή του σε αντι – ΣΥΡΙΖΑ πολιτική, το εμπόδιζε και το εμποδίζει να δει καθαρά. Κρατούσε και κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ άλλες φορές οδηγούταν σε συντηρητικές πολιτικές, διαφορετικές από αυτές που ακολουθούν οι αντίστοιχοι πολιτικοί σχηματισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθήσαμε και παρακολουθούμε την αλλαγή πολιτικής στάσης και θέσεων, για την οποία καταλυτικό ρόλο είχε η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Παρά τις παράταιρες συνεργασίες του, έκανε στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό και σε πολιτικές συμβατές με τις πολιτικές των προοδευτικών κομμάτων της ΕΕ. Η συμφωνία των Πρεσπών έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων συνθηκών συνεργασίας και ανακατάξης του πολιτικού σκηνικού. Η απομάκρυνση του κόμματος των ΑΝΕΛ και του προέδρου του και η διάλυση της «περίεργης» συνεργασίας, βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αποτίναξη των δεσμεύσεων απέναντι σε έναν εταίρο της κυβέρνησης με βαθιά συντηρητικές και εθνικιστικές απόψεις.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποτελεί πραγματικότητα. Η ΝΔ στρέφεται προς συντηρητικότερες έως και ακροδεξιές πολιτικές, παρά τις επαγγελίες του αρχηγού της και τις ελπίδες προοδευτικών κεντροδεξιών, αλλά ακόμα και κεντροαριστερών, στο πρόσωπό του. Οι παλαιοί και οι νέοι κεντροαριστεροί σχηματισμοί συρρικνώνονται.
Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για όλους και όλες να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Για τη διαμόρφωση των συνθηκών στέρεων και προοδευτικών συνεργασιών. Θεώρησα κατά συνέπεια επιβεβλημένο να έχω κι εγώ ενεργό δράση στις πολιτικές εξελίξεις, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία «Γέφυρα». Επείγει να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος με πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα αναχαιτίσει την ακροδεξιά πολιτική. Ταυτόχρονα, θα αντιμετωπίζει το νεοφιλελευθερισμό και το λαϊκισμό. Σε αυτόν τον δρόμο καλείται η πληθυντική αριστερά και οι κεντοαριστεροί σχηματισμοί και κόμματα να βαδίσουν πριν και μετά τις εκλογές.
Σήμερα οι συνθήκες επιτρέπουν την έναρξη ενός διαλόγου για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης, συνεκτικής και τολμηρής προοδευτικής πολιτικής για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

* Αρχιτεκτόνισσα, πολεοδόμος.

 

 

Το δικό μας αφήγημα για την Ευρώπη

Του Βαγγέλη Ζορκάδη*

Το τέλος των μνημονίων δεν είναι περίπατος προς την ευδαιμονία, αλλά μια τιτάνια προσπάθεια να ζωντανέψει η οικονομία και να σταθεί η κοινωνία όρθια, είναι πεδίο συγκρούσεων και άσκησης πολιτικών με προοδευτικό πρόσημο. Η άνοδος του εθνικισμού και των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι υπαρκτή, αλλά όχι πλειοψηφική. Οι πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη, είτε με μνημόνια είτε χωρίς, η διεύρυνση των ταξικών και κοινωνικών ανισοτήτων, η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, η υπονόμευση των κρατικών δομών πρόνοιας, έφεραν στο προσκήνιο της πολιτικής την ακροδεξιά, τις φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις και κινήσεις. Δυστυχώς, η μετατόπιση του κεντρικού πολιτικού άξονα σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις, εάν δεν είναι συνειδητή επιλογή για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, τις οδηγεί να υιοθετούν την πολιτική ρητορική και την πρακτική των πιο σκοτεινών  και αντιδραστικών κύκλων στην Ευρώπη. Η επανόρθωση εκ νέου του πολιτικού προσωπικού στη διακυβέρνηση της χωράς που μας χρεοκόπησε, είναι υπαρκτή αν η κοινωνία δεν αντιδράσει και αν δεν διαμορφωθούν συσπειρώσεις στα υπαρκτά νέα διλήμματα της μεταμνημονιακής περιόδου.
Η δική μας Αριστερά, που δεν αφήνεται πλέον να κρίνονται οι ιδέες και οι αξίες της στα Ιλίσια πεδία του ουτοπικού σοσιαλισμού, άλλα στη διαχείριση των προβλημάτων και της καθημερινότητας των πολιτών, οφείλει να πρωτοστατεί στη συνάντηση και προγραμματική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, κινήσεων και πολιτών. Η διαμόρφωση του προοδευτικού πόλου θα έχει το δικό μας αφήγημα για την Ευρώπη, που δεν έχει σχέση με αντιλήψεις που θέτουν εκτός ευρωπαϊκού οικοδομήματος τη μισή ευρωπαϊκή κοινωνία, θα προωθεί τη δική του πολιτική για την εμβάθυνση της δημοκρατίας που αμφισβητείται, την απόρριψη της λιτότητας, της μείωσης των ανισοτήτων, την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η επόμενη μέρα των μνημονίων για να μην ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, να μην εμπλακούμε σε νέες περιπέτειες, χρειάζεται την παρουσία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν πάρει διαζύγιο με το νεοφιλελευθερισμό στη διακυβέρνηση της χωράς. Η Ανανεωτική Αριστερά κέρδισε την ηγεμονία σε επίπεδο ιδεών στον προοδευτικό χώρο και ο Αλέξης Τσίπρας σε επίπεδο προσωπικοτήτων και όχι μόνο της Αριστεράς.

*EKIEA, συντονιστής Θεσσαλονίκης

 

Για να φέρουμε ξανά την ελπίδαΤης Κατερίνας Κνήτου*

Ο Γκράμσι, την εποχή της κρίσης του μεσοπολέμου και της ανόδου του φασισμού, είχε γράψει την γνωστή φράση: «Το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί. Ζούμε στην εποχή των τεράτων».
Νομίζω πως σήμερα βιώνουμε μία αντίστοιχη ιστορική περίοδο συνολικά στην Ευρώπη, αν και η χώρα μας παραμένει ένα ισχυρό αντιπαράδειγμα, καθώς την οργή και την αγωνία του πληττόμενου από την κρίση, πλειοψηφικού τμήματος, της κοινωνίας, δεν την καρπώθηκε ο νεοφασισμός της ΧΑ, αλλά ένα κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, το δικό μας κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, μετά από μια δύσκολη περίοδο, επώδυνη για την πλειοψηφία της κοινωνίας και αντιφατική για τον πολιτικό μας χώρο, καθώς η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να εφαρμόσει μνημονιακή πολιτική, που ποτέ, όμως, δεν αποδέχθηκε ως ιδιοκτησία της, σε συνδυασμό με τις οριζόντιες ρηγματώσεις που προκάλεσε στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων η συμφωνία των Πρεσπών, διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα, μια νέα κρίσιμη ιστορική στιγμή.
Σήμερα, που στην Ευρώπη φαίνεται να κυριαρχούν ακροδεξιά και νεοφασιστικά κόμματα, ως απόρροια των εφαρμοζόμενων ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και της αυξανόμενης εκμετάλλευσης του φόβου και της ανασφάλειας των λαών της Ευρώπης, με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος, η αριστερά δεν μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις από την γωνία της.
Είναι αναγκαία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, η συνεργασία αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών δυνάμεων, που θα συναντηθούν με μια θετική προγραμματική πρόταση απέναντι στο νεοφασισμό, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, το νεοφιλελευθερισμό και την οικολογική καταστροφή.
Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε τη συνάντηση δυνάμεων, κινήσεων και προσώπων, που κινούνται από το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας ως αυτόν της ευρύτερης αριστεράς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλατύ μέτωπο αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων, με αναφορά στην κοινωνία, που θα μπορέσει να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει αυτούς και αυτές που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που θα επαναφέρει την ελπίδα για τους πολλούς, ενάντια στο φαιό που έχουν φέρει στο προσκήνιο οι εφαρμοζόμενες ακροδεξιές πολιτικές και θα αφήσει οριστικά στην ιστορική λήθη το παλιό, βαθιά διαβρωμένο, πολιτικό σύστημα.

* Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Μαθήματα συσπείρωσηςΤου Φώτη Προβατά*

Είναι γνωστό ότι δεν είμαι ενταγμένος στον ΣΥΡΙΖΑ, είχα και έχω διαφορετικές εκτιμήσεις σε πολλά ζητήματα. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σοβαρές κινήσεις στα οικονομικά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κάτι που ένας σοβαρός αριστερός, όσο και απέναντι να είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να μην το λάβει υπόψη. Κάποιοι θα επιλέξουν να κανονίσουν διακοπές τον Μάιο, για να μην πάνε να ψηφίσουν. Κατά τη γνώμη μου, όμως, εφόσον είσαι αριστερός και θέλεις να δηλώσεις την παρουσία σου, πρέπει να πας να ψηφίσεις, να ψηφίσεις τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες ενστάσεις είχες ή έχεις. Απέναντί σου έχεις μόνο μία εναλλακτική λύση, τους βρικόλακες του μητσοτακισμού και του ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού. Τώρα είναι η στιγμή όχι να δούμε τα λάθη του παρελθόντος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το μέλλον, πού πάμε.
Πρέπει να συσπειρωθούμε ως Αριστερά, γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτή είναι η κυρίαρχη δύναμη μέσα σε αυτό το χώρο και να επιδιώξουμε το αύριο να οικοδομηθεί με γνώση και επίγνωση των όσων προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και όσων αρνητικών εφάρμοσε, από τα οποία δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Πρόκειται για ένα μάθημα συσπείρωσης των δυνάμεων, των υγιών δυνάμεων της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας που συμβαδίζει με το δρόμο που ακολουθεί η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Έτσι, δεν θα επανέλθει η δεξιά και, από την άλλη, θα βαδίσουμε συσπειρωμένοι το δύσβατο και μακρύ δρόμο που απομένει, ώστε να επιλύσει η χώρα τα προβλήματα, να μπορέσει να έρθει σταδιακά σε μια ομαλή κατάσταση, για να μπορέσει να πάει μπροστά η οικονομία της, να αναπνεύσει η κοινωνία.
Για την Ελλάδα που τώρα βγαίνει από την κρίση, πολύ τραυματισμένη, οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Είναι πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές, τις οποίες δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκμεταλλευτούν δήθεν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές πως σήμερα είναι η πιο φιλοευρωπαϊκή πολιτική δύναμη που υπάρχει στη χώρα μας και γι’ αυτό χρειάζεται τη στήριξή μας, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εκλογές του Οκτώβρη. Γιατί και τότε το διακύβευμα στην Ελλάδα θα είναι: με την Ευρώπη ή χωρίς την Ευρώπη; Εμείς πρέπει να δείξουμε ότι με την Ευρώπη σημαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το αντίστροφο.

* Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Οικονομικού
Επιμελητηρίου, πρώην αντιδήμαρχος Αθηναίων
και πρώην πρόεδρος του ΣΦΕΑ

 

Γιατί ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Του Νίκου Σκορίνη*

Η οικονομική, κοινωνική και πολιτική διαδικασία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο συντελείται σε διαφορετικά επίπεδα και ανισομερώς. Η θετική εξέλιξη στο χρόνο δεν είναι πάντα μία δεδομένη κατάσταση. Αντίθετα, έχει και οδυνηρά πισωγυρίσματα. Κάθε χρονική περίοδος έχει τα δικά της επίδικα. Προκειμένου για την Ελλάδα και την ΕΕ, δύο αλληλοεξαρτώμενες οντότητες, το κεντρικό δίλημμα είναι ουσιαστικά το ίδιο: Άλμα στο μέλλον ή πτώση στο κενό;
Η πρώτη εκδοχή σημαίνει πορεία προς την ευρωπαϊκή κοινωνική, οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση. Σμίκρυνση των μεγάλων ανισοτήτων, κατοχύρωση και διεύρυνση της ευρωπαϊκής χάρτας για τ΄ ανθρώπινα δικαιώματα, Ευρώπη της αλληλεγγύης, κοινό σπίτι των λαών. Ελλάδα για τους πολλούς, της προόδου, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις για την καταγωγή, το χρώμα, τη φυλή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, πόλος σταθερότητας στα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αξιόπιστος συνομιλητής στα παγκόσμια φόρουμ των διεθνών σχέσεων. Ελλάδα για τις νέες και τους νέους, τα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια, ελπίδα πως τα ωραία τους όνειρα δεν θα γίνουν εφιάλτες. Κοινωνικό κράτος για τους αδύναμους.
Η δεύτερη εκδοχή είναι εθνικισμός, ρατσισμός, διακρίσεις. Η ΕΕ συντρίμμια και θρύψαλα. Όρμπαν, Λε Πεν, Βέμπερ, λοιποί ακροδεξιοί και ακραίοι νεοφιλελεύθεροι στην κηδεία όλων των κοινωνικών κατακτήσεων. Στην Ελλάδα έχει ονοματεπώνυμο και στέγη τη ΝΔ, με ακραία ρητορική και πρακτική, εκκολάπτει με φροντίδα το αυγό του φιδιού στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής. Σημαίνει νέα μνημόνια, διαπλοκή, επικίνδυνη ελίτ, μεγαλύτερη ανεργία. Σημαίνει επιστροφή ακριβώς στους ίδιους που έφεραν την καταστροφή και το χάος. Μία νέα πιο δραματική τραγωδία.
Οι ευρωεκλογές της 26ης του Μάη είναι οι κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών για τους λαούς της Ευρώπης, φυσικά και της Ελλάδας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από την πιο πλατιά συμπόρευση της μεγάλης αριστερής και προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας.
Αριστερά, Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία, Πράσινοι, ευρύτεροι προοδευτικοί σχηματισμοί, μαζί, σ΄ Ελλάδα και Ευρώπη, ανάχωμα στη μεγάλη καταστροφή! Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τις ενδιάμεσες υπαρκτές ιδεολογικές διαφορές. ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία για τη μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφεία, για την πρόοδο απέναντι στην ακραία συντήρηση.

* Μέλος ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ

 

Η Προοδευτική Συμμαχία δεν αποτελεί ευκαιριακή επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑΤου Γιάννη Γκιόλα*

Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ για την Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν αποτελεί ευκαιριακή επιλογή και αντιστρατεύεται τη λογική που στο παρελθόν ακολούθησε το τότε κυρίαρχο στο σοσιαλιστικό χώρο ΠΑΣΟΚ, με την ανισόμερη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.
Γιατί μια συνεργασία δημοκρατική, ισότιμη, ανοιχτή στο λαό και δημιουργική στη συμμετοχική παραγωγή πολιτικής, διαφέρει ουσιωδώς από τακτικισμό ευκαιριακού προσεταιρισμού μεμονωμένων ατόμων και παραγόντων.
Το διακύβευμα και η αναγκαιότητα που επιβάλουν την πολιτική των συμμαχιών είναι η πρόκληση στα επίδικα της εποχής. Ανάσχεση ή όχι των συνεπειών του άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Υποστήριξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών ελευθεριών και διεύρυνση των κεκτημένων του εργατικού κινήματος.
Η αντιστοίχιση στον ευρωπαϊκό χώρο και τις επιλογές της ΕΕ είναι η απόκρουση των άκρων, μισαλλόδοξων και ρατσιστικών απόψεων των δυνάμεων εκείνων που βρίσκουν έδαφος στη θολή αντισυστημική διάθεση των λαϊκών μαζών, που ελέω σκληρού και αντικοινωνικού καπιταλισμού βρέθηκαν στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και παρίες και απόβλητοι στο πλέγμα των σχέσεων εξουσίας.
Η απάντηση στα ερωτήματα και στα δίπολα αυτά είναι η διεύρυνση των δυνάμεων της αριστεράς με ευρύτερα δημοκρατικά κοινωνικά σχήματα, που έχουν την υποστήριξη υπαρκτών πολιτικών δυνάμεων, που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου.
Εν όψη όμως και των βουλευτικών εκλογών που θα ακολουθήσουν, πρέπει να επιδιωχθούν και οι αναγκαίες διεργασίες με κοινή ώσμωση και συμπράξεις με τον υπόλοιπο κόσμο της αριστεράς που έχει προσωρινά απομακρυνθεί, αλλά με το ένστικτο, το αγωνιστικό φρόνημα και το πείσμα για δικαίωση, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και τη νίκη.
Σαν κυβέρνηση ψηφίσαμε την απλή αναλογική για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η σύμπλευση και συμπόρευση με τις κοινωνικές δυνάμεις, τα σχήματα και τα πολιτικά υποκείμενα που έχουν αναφορά στον κόσμο της εργασίας και του πολιτισμού, στη νεολαία, καθώς και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, είναι απαραίτητη για να ανατροφοδοτηθεί η συμμαχία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στους κρίσιμους παλλαϊκούς αγώνες.

* Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet