Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης σε νέα φάσηΣτην Κεντρική Μακεδονία και στον Έβρο, όσοι τευτλοπαραγωγοί δεν προχώρησαν σε πρώιμη σπορά σε άλλο είδος, ξεκίνησαν έστω και όψιμα να σπέρνουν. Να σπέρνουν την ελπίδα ότι η πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΣ) θα διασωθεί, ότι θα συνεχιστεί η καλλιέργεια τεύτλων και η παραγωγή ζάχαρης στα δύο εργοστάσια στη ΕΒΖ στην Ελλάδα, στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα Έβρου.
Την αισιοδοξία ενέπνευσε στους καλλιεργητές η ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόρλα, ότι υπάρχει υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα έχει πολύ σύντομα έτοιμο το επενδυτικό του σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΖ, που θα αντικαταστήσει αυτό που κατατέθηκε ήδη στο δικαστήριο από την τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της ΕΒΖ στα άρθρα 106 β & δ του πτωχευτικού κώδικα.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, για τις Ιnnovation Brain και Hellenic Farmers Company που θα συμμετέχουν με ποσοστό 20% στο νέο σχήμα, επενδυτική πρόταση που αποδέχεται και η τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, επισήμανε ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών, ενώ διευκρίνισε ότι «θα τρέξουμε τη φετινή παραγωγή, αλλά και το πρόγραμμα εξυγίανσης με αμερικανικά κεφάλαια».
«Ανοίγει ο δρόμος της καλλιέργειας για εμάς, τους τευτλοπαραγωγούς. Έχουμε ήδη αρχίσει τη σπορά και προσπαθούμε, έστω και όψιμα, να σπείρουμε όσο μπορούμε περισσότερο» δηλώνει ανακουφισμένος στην «Εποχή» ο Θανάσης Πίπας, πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας. «Προβλήματα προφανώς υπάρχουν και το γεγονός ότι η σπορά κανονικά ξεκινά από το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη μέχρι τις 25 Μάρτη και εμείς βρισκόμαστε να σπέρνουμε τώρα, σημαίνει ότι όποιο τυχόν λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί, να ξανασπαρθεί. Όμως, εκτιμώ ότι θα πετύχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των περσινών εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν και που ανέρχονταν σε 13.000 στρέμματα. Από την ύπαιθρο σήμερα έχουν φύγει σημαντικές παραγωγές, αν έφευγε και μια τέτοια αροτραία δυναμική καλλιέργεια, όπως τα τεύτλα, θα χάναμε όλοι, και εμείς και το ελληνικό δημόσιο. Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την ισορροπία, δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να σπέρνει βαμβάκι», επισημαίνει ο τευτλοπαραγωγός.
«Με βάση το προηγούμενο σχέδιο» συνεχίζει ο Θ. Πίπας, «από όταν μπήκε η ΕΒΖ στην εξυγίανση, δεν θα υπήρχε καλλιέργεια για ένα - δύο χρόνια. Τώρα, με αυτό το σχέδιο δεν χάνεται καμιά χρονιά, έστω και έτσι με την όψιμη υποτυπώδη σπορά, δεν σταματά η καλλιέργεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι αν δεν ανάψει το φουγάρο, απαξιώνεται. Περιμένουμε άμεσα το deminimis ύψους 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη συνέχεια την αποπληρωμή των οφειλομένων, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Αυτό το τελευταίο είναι καίριο να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί αυτό θα ρίξει καύσιμο στην παραγωγή. Όσο πιο γρήγορα πληρωθούμε, τόσο πιο καλά θα πάει η καλλιέργεια.»
«Αγώνα δρόμου σε σημαντική φάση» χαρακτηρίζει, μιλώντας στην «Εποχή», την προσπάθεια γα εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ο Χρήστος Αντωνίου, βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Το μέχρι πρότινος σχέδιο της τράπεζας Πειραιώς εξασφάλιζε μεν τους εργαζόμενους, αλλά προέβλεπε την παύση της παραγωγής για δύο χρόνια, ασκώντας μόνο εμπορία, και θα κρατούσε σε λειτουργία μόνο τα δύο εργοστάσια στη Σερβία, εκποιώντας ένα τμήμα υποδομών για αποπληρωμή χρεών. Το νέο σχέδιο στοχεύει στη συνέχιση της καλλιέργειας τεύτλων και για φέτος, αλλά και της παραγωγής ζάχαρης, ώστε να παραμείνουν στη ζωή οι μονάδες στο Πλατύ και την Ορεστιάδα. Στο Πλατύ διότι λόγω θέσης και σιδηροδρομικής σύνδεσης συγκεντρώνονται τα τεύτλα από όλη την Ελλάδα και στην Ορεστιάδα διότι εκεί υπάρχει μεγάλος αριθμός παραγωγών που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτήν την καλλιέργεια. Μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε και την καλλιέργεια και τη λειτουργία του εργοστασίων, γιατί υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα εργαζομένων που απασχολούνται, έστω για τρεις, τέσσερις ή πέντε μήνες, αποκλειστικά εκεί.»

Ζωή Γεωργούλα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet