Την Τετάρτη, σε εκδήλωση στο Polis Αrt Café στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της διακήρυξης και των πρώτων υποψηφίων που συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, από αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας, με την παρουσία του γραμματέα του ΠΣ Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο αρχηγός του κόμματος στην ομιλία του τόνισε την εναντίωσή του στην ΕΕ: «Το λέμε καθαρά. Είμαστε ενάντια στην ευρωζώνη και υποστηρίζουμε την αποδέσμευση της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο η ευρωζώνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν ιστορικό μέλλον». Το ψηφοδέλτιο θα έχει το όνομα «Λαϊκή Ενότητα – Μέτωπο Ανατροπής». Μαζί με τη Λαϊκή Ενότητα συνεργάζεται το Κόμμα των Πειρατών, που με απόφαση του 75% των μελών του στηρίζει τη συνεργασία. Ακόμα συμμετέχει η κίνηση «Αλληλεγγύη, ανυπακοή, Ανατροπή» (ΑΛ.ΑΝΥ.Α). Επίσης υπάρχει σοβαρή περίπτωση να συμμετέχει και η «Χριστιανική Δημοκρατία» (το κόμμα που ίδρυσε ο Ψαρουδάκης), ζήτημα που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι πρώτες υποψηφιότητες της ΛΑΕ

Οι πρώτοι 30 του ευρωψηφοδελτίου είναι οι εξής: Αμμανατίδου Λίτσα, Αντωνιάδης Άλκης, Βουτσινά Αυγή, Γρηγοριάδης Μανώλης, Δρίτσας Σπύρος, Θανοπούλου Κατερίνα, Καλύβης Αλέκος, Κοζαδίνος Μανώλης, Κουβελάκης Στάθης, Κωνσταντάκης Άρης, Μαντάς Παναγιώτης, Μαυρέλος Βασίλης, Μπάνι Στελλα, Μπαρσέφσκι Μάνια, Μπόλαρη Μαρία, Ορφανίδης Αναστάσιος, Παπαδόπουλος Ιωσήφ, Πριμηκήρης Αναστάσιος, Σαραφιανός Δημήτρης, Σιγάλας Αντώνης, Σκιαδόπουλος Άρης, Σκούμας Θανάσης, Σπανού Δέσποινα, Σταυρακάκης Χρήστος, Σταυροπούλου Αναστασία, Σωτηριάδη Κωνσταντίνα, Τόλιος Γιάννης, Φλαμιάτος Διονύσης, Χαλαστάνη Βασιλική, Χουντής Νίκος.
Στην περιφέρεια Αττικής η ΛΑΕ στηρίζει την υποψηφιότητα της Μαριάννας Τσίχλη, στη περιφέρεια Θεσσαλονίκης την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, στη περιφέρεια Λάρισας πιθανότατα τον Κώστα Δελημήτρο.
Στη διακήρυξη του συμμαχικού σχήματος για τις ευρωεκλογές τονίζεται πως: «Η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζεται. Ανατρέπεται. Και πρέπει να ανατραπεί τώρα γιατί οι νέες μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται είναι στην κατεύθυνση της αυστηρότερης εποπτείας, της έντασης της ανισοκατανομής του πλούτου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, της περαιτέρω συρρίκνωσης εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ενίσχυσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και στρατιωτικοποίησης της ΕΕ. Ο ευρωμονόδρομος στον οποίο ομνύουν από κοινού χριστιανοδημοκράτες, σοσιαλδημοκράτες, πράσινοι και κόμματα της αριστεράς, τύπου ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτός που οδηγεί σε κρίση τα παραδοσιακά κόμματα και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την ενίσχυση των δεξιών και ακροδεξιών δυνάμεων».

Διάσπαση σε κεντρικούς δήμους;
 
Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ φαίνεται πως μάλλον δεν προχωράνε θετικά οι προσπάθειες για να μην κατέβουν δυο υποψηφιότητες για το δήμο της Αθήνας, η μία από την π��ευρά ΝΑΡ και ΕΕΚ και η άλλη από την πλευρά του ΣΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρόβλημα φαίνεται να αγγίζει και το ευρωψηφοδέλτιο, μιας και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί. Όπως σημειώνει η Αριστερή Συσπείρωση σε ανακοίνωσή της πριν λίγο καιρό: «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται πρακτικά ένα βήμα πριν τη διάσπαση σε κεντρικούς δήμους με την ανακοίνωση ξεχωριστών δημοτικών κινήσεων, στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΣΟ και ειδικά στην εισήγηση δεν περιγράφονταν καμία πρόνοια για την διασφάλιση απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, παρά μόνο μία μάχη χαρακωμάτων, όπου «νίκη» αποτελεί η φθορά του αντιπάλου εσωτερικά πολλές φορές με εξωραϊσμούς και προτάσεις ανταλλαγής για φαντασιακά μέτωπα».
Στη διακήρυξή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μεταχειρίζεται έναν ιδιαίτερα αντιπολιτευτικό λόγο σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε αποφασιστική καταδίκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της «αφήγησης» του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ για μια Αριστερά κατοικίδιο και θεραπαινίδα του συστήματος. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποδέχεται συναγωνιστικά μέσα στους αγώνες τους αριστερούς που στήριξαν παλιότερα τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα παίρνουν διαζύγιο με οτιδήποτε τον θυμίζει, αλλά αντιπαλεύει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και τη ρεφορμιστική λογική που χαντάκωσε την λαϊκή πάλη του 2010-14, και προφανώς, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε λογική «δημοκρατικού, αντιδεξιού, αντιφασιστικού» μετώπου με το ΣΥΡΙΖΑ». Η ανακοίνωση καταλήγει απορρίπτοντας την πρόταση συνεργασίας με τη ΛΑΕ: «επαναφορά στο και πέντε της πρότασης «ξαναζεσταμένη σούπα» για συνεργασία με την ΛΑΕ (από την Μετάβαση), παρά την με ευρύτατη πλειοψηφία διαφορετική απόφαση της συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την πολύ προβληματική στάση που ηγεμόνευσε στη ΛΑΕ σε Μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, εθνικισμό, δεν έχει κανένα δημιουργικό στοιχείο». Τέλος, ό,τι αφορά τα εσωτερικά προβλήματά του μετώπου η ανακοίνωση ουσιαστικά τα αναγνωρίζει: «Πολλοί περιμένουν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να σκοντάψει, εστιάζοντας και σε προβλήματα σε δημοτικό επίπεδο. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μέτωπο, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Δεν είναι καινούργιο αυτό. Η ενιαία παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (στη βάση των συλλογικών της αποφάσεων) και του αντικαπιταλιστικού δυναμικού μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί με στάση αρχών από όλους».

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet