Του Ρένου Γεωργίου

Κορυφή του παγόβουνου είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα προβλήματα που δημιουργούν στην εικόνα του κόμματός του οι δηλώσεις της νέας επικεφαλής του γραφείου Τύπου, Μαρίας Ζαχαράκη, και οι αποκαλύψεις της Αυγής για τον τρόπο που ρυθμίστηκε η οφειλή των χρεών της Νέας Δημοκρατίας στις τράπεζες. Τα πολύ πιο ουσιαστικά θέματα, αναφορικά με τη συνοχή του κόμματος και τις κινήσεις στον ακροδεξιό χώρο που μπορεί να στερήσουν μεγάλο ποσοστό ψήφων από το κόμμα σε όλες τις εκλογές που θα γίνουν αυτό το χρόνο, είναι αυτά που απασχολούν το επιτελείο του Μοσχάτου.

Η «Λέσχη Φίλων Ντόρας Μπακογιάννη»

Κατ’ αρχάς επανεμφανίστηκε η περίφημη «Λέσχη Φίλων Ντόρας Μπακογιάννη». Πρόκειται για τον προσωπικό κομματικό μηχανισμό της αδελφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία κληροδότησε στην Ντόρα ο πατέρας τους και ακολουθεί δική της πολιτική, αυτόνομα από οδηγίες ή την τακτική του κόμματος. Ένα επιφανές στέλεχος αυτής της «Λέσχης» επικαλούμενο άρθρο του αναλυτή Γιώργου Λακόπουλου, προτρέπει την με κάθε τρόπο συστράτευση προκειμένου «να κερδίσει η Ντόρα Μπακογιάννη τη Μάχη της Κρήτης». Το θέμα ίσως να πέρναγε στα ψιλά, αν το άρθρο του Γ. Λακόπουλου δεν είχε τίτλο «Η δυστυχία να έχεις αδελφό τον Κυριάκο» και αν σ’ αυτό δεν αναφερόταν στα προβλήματα που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική καριέρα της αδελφής του. Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου στην προσωπική ιστοσελίδα του Γ. Λακόπουλου «Ανοικτό Παράθυρο» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον πόλεμο που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στην Ντόρα Μπακογιάννη, με αποκορύφωμα να έχει πάρει με το μέρος του τον Κυριάκο.

Οι διεργασίες στον ακροδεξιό χώρο

Στο άλλο μέτωπο, αυτό του ακροδεξιού χώρου που βρίσκεται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της Χρυσής Αυγής: Παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα χωρίς όμως να υπάρχει, έως τώρα τουλάχιστον, επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των πολλών και διαφορετικών ομάδων. Οι περισσότερες εξ’ αυτών δεν ορίζονται από ιδεολογικά στηρίγματα αλλά από χώρους και κινήσεις που δημιουργούνται γύρω από κάποιον «πολιτικό αρχηγό». Κοινό τους γνώρισμα είναι καταρχάς, η απέχθεια τους προς το πρόσωπό του Κυριάκου Μητσοτάκη, που το δίνουν με τον μανδύα του «ευρωσκεπτικισμού» και κατά δεύτερον η τάση να αποφεύγουν να ταυτιστούν με την εγκληματική οργάνωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, ορισμένοι τουλάχιστον, παίρνουν απόσταση και από τις ιδέες της Χ.Α. Τα πιο διακεκριμένα από αυτά, είναι το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, η «Ελληνική Λύση», το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, το οποίο αν και υπολειτουργεί, υφίσταται ως πολιτική οντότητα, η «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη και η νεοσύστατη «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ένωση» του, Ελευθέριου Συναδινού, πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις διεργασίες σε αυτό το πολιτικό στρατόπεδο, αλλά και δημοσιεύματα σε σχετικές ιστοσελίδες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία του ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη και το νεοσυσταθέν κόμμα ΠΑΤ.ΡΙ.Ε. του πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ελευθέριου Συναδινού. «Οι δύο άνδρες φέρονται να τα έχουν βρει» αναφέρει δημοσίευμα, που πρακτικά σημαίνει μοίρασαν θέσεις και υποχρεώσεις, «ενώ στο κάδρο αυτής της συνεργασίας κινείται και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής πρώην των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. «Ο τελευταίος, ωστόσο, ενώ τα έχει βρει με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, έχει επανειλημμένως δηλώσει την άρνησή του να συνεργαστεί με πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής, αποκλείοντας συνεργασία με τον Στρατηγό Συναδινό».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, με την εμπειρία που διαθέτει επειδή βλέπει ότι η πραγματική εκλογική δύναμη αυτών των σχημάτων είναι σχεδόν ανύπαρκτη προσπαθεί να πιάσει επαφές με δύο ακόμα πόλους. Ο ένας είναι ο κινητικός Φαήλος Κρανιδιώτης και ο άλλος ο απελπισμένος Πάνος Καμμένος. Με τα έως σήμερα δεδομένα αυτοί οι δύο ούτε έχουν μεταξύ τους επαφή ούτε ανταποκρίνονται στις έμμεσες προσκλήσεις του Καρατζαφέρη. «Ο Πάνος Καμμένος, όπου σταθεί και όπου βρεθεί αναφέρεται σε επικείμενη συνεργασία με ευρωσκεπτικιστές, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφέρεται, ενώ ο Φαήλος Κρανιδιώτης δείχνει να αρκείται στις συνεργασίες που έχει κτίσει στην Ευρώπη, χωρίς όμως αυτές να μπορούν να του εγγυηθούν άλλα από επικοινωνιακά οφέλη». Όλα αυτά συντελούν στο να μη μπορεί ακόμα να σχηματιστεί μία ξεκάθαρη εικόνα, καθώς τα κομμάτια του παζλ δεν μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα κανένα απ’ αυτά τα κόμματα που σχηματίζονται σε γραφεία και διαλύονται από την πραγματικότητα να μην καταγράφονται καν σε δημοσκοπήσεις.
Εξαίρεση αποτελεί ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έστω και υποτυπωδώς έχει στελεχώσει το κόμμα του και δεν δείχνει να θέλει συνεργασίες με άτομα που μπορεί, λόγω της προσωπικότητας τους σε αυτό τον πολιτικό χώρο, μπορούν να αμφισβητήσουν την θέση του ως αρχηγού σε κάποιο σχήμα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet