Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr


Νίκος Σίσκος [Siskos EPIC]

Μέσα από τα επινοημένα τοπία του Νίκου Σίσκου αναφύονται υβρίδια φύλων και ψυχικών καταστάσεων, μαντόνες και τρολ, κερασφόροι ερωτιδείς, παιδίσκες στον κόσμο της Αλίκης των Θαυμάτων, γοργόνες και ανδρόγυνα πλάσματα, σκοτεινά χερουβίμ και αθώοι Κένταυροι. Η σαρκαστική προσέγγιση θραυσμάτων από τον κόσμο της φαντασίας και του ονείρου, όπως σημειώνει ο Νίκος Βατόπουλος, προσφέρει στα έργα του καλλιτέχνη ένα σκοτεινό φως και ένα λαμπερό σκοτάδι, με αποτέλεσμα ο θεατής να γίνεται κοινωνός στο πρωτογενές τοπίο μιας προεφηβικής αθωότητας, που τοποθετείται εντός ενός επαναπροσδιοριζόμενου ρευστού ερωτισμού και μιας διάχυτης αμηχανίας. Η έκθεση διαρκεί έως τις 6 Ιουνίου. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 11π.μ. - 9μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 4μ.μ.
Ena art Gallery (Βαλαωρίτου 9Γ, Αθήνα, τηλ.: 2103388501)

Τέχνη και πολιτική

Εντεκα εικαστικοί σχολιάζουν αιχμηρά, ειρωνεύονται και προκαλούν τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε μια ομαδική παρουσίαση που έχουν επιμεληθεί οι: Ρ. Αργυράκη, Τζ. Γεννηματά και Ά. Ντινοπούλου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ά. Αντωνόπουλος, Τ. Ζερβεδάς, Δ. Ζουρούδης, Γ. Κονταράτος, Κ. Μορταράκος, Β. Πλοιαρίδης, Ξ. Σαχίνης, Γ. Σκυλογιάννης, Μ. Φάρος, Γ. Φωκάς και Γ. Χαρβαλιάς.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Παρασκευή 8 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ, διεξάγεται στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές: τον αν. υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, τον ομότιμο καθηγητή Κοινωνιολογίας και βουλευτή επικρατείας Κωνσταντίνο Τσουκαλά, τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και ευρωβουλευτή Κωνσταντίνο Χρυσόγονο και τον ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας Παύλο Χριστοδουλίδη, ενώ συντονίζει ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Κολοκοτρώνης.
Επίσης, στις 15 Μαΐου, στις 9 το βράδυ ο μαέστρος και συνθέτης Ελευθέριος Καλκάνης παρουσιάζει το έργο του Frames και το «Τραγούδι για μια Πατρίδα», σε στίχους του ποιητή Ιάσωνα Λειδινού.
Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης (Ξενοκράτους 7, Αθήνα, τηλ.: 2107244552)

Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Το σημαντικό ιστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου τον Οκτώβριο του 1571 παρουσιάζεται από τον Άλκη Πιερράκο, με γρήγορες όσο και στιβαρές πινελιές σινικής μελάνης σε χαρτί, με το Ιόνιο Πέλαγος ως αφαιρετικό σκηνικό και τη ζωγραφική του ως αφηγηματική και εικονοπλαστική δύναμη. Τα σχέδιά του «εικονογραφούν» την κρίσιμη για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού ναυμαχία που καθόρισε εν πολλοίς την ευρωπαϊκή τύχη και ιστορία, και μας υπενθυμίζουν την ικανότητα του εικαστικού λόγου να λειτουργεί σε ένα κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο, αφού κάνει επίκαιρη την ιστορική μνήμη, μεταφέρει μηνύματα και διεγείρει το συναίσθημα. Η έκθεση λειτουργεί έως τις 14 Ιουνίου.
Λατινικό Παρεκκλήσι, Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας (πληρ.: 2310589141 – Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης)

As I walked out one morning

Σχέδια και digital prints με θέμα την Αθήνα παρουσιάζει ο σουηδός καλλιτέχνης Daniel Egneus. Με έναυσμα το προσωπικό του καθημερινό δρομολόγιο από το σπίτι, το γραφείο και αντίστροφα, ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να εικονογραφεί τους αθηναϊκούς περιπάτους του, δηλαδή την οδό Πιττακή, την Αθηνάς, την πλατεία Αγ. Ειρήνης, τη Βαρβάκειο αγορά και πολλούς άλλους δρόμους, ψάχνοντας τις λεπτομέρειες, τον απόηχο του γαλάζιου ουρανού πάνω στα κτίρια, τη γοητεία της ομορφιάς με την ασχήμια της μαζί. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Μαΐου και διαρκεί μέχρι τις 6 Ιουνίου. Ωράριο: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11π.μ. - 3μ.μ. και 5 - 8μ.μ., Τετάρτη 11π.μ. - 3μ.μ., Σάββατο 11π.μ. - 2μ.μ.
Zoumboulakies Galleries (Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα, τηλ.: 2103608278)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet