Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

Υάδες

Οσα είναι αριθμητικά τα αστέρια των Υάδων, τόσες είναι και οι μικρογραφίες που παρουσιάζει η Ελεάννα Μαρτίνου μέχρι τις 31 Μαΐου. Στην ελληνική μυθολογία οι Υάδες αντιπροσωπεύουν άστρα της βροχής και η μεταμόρφωσή τους σε αστερισμό αποδίδεται στη θλίψη τους για το χαμό του αδελφού τους, Ύαντα, πιθανόν από τσίμπημα φιδιού. Το ασταμάτητο κλάμα τους συγκίνησε τους θεούς με αποτέλεσμα να τις κάνουν αστέρια, κάτι που ως φαίνεται ενέπνευσε τη σύγχρονη καλλιτέχνιδα έτσι, ώστε κατά τη διαδικασία των επάλληλων επιφανειών της να χρησιμοποιήσει το υγρό στοιχείο ως δομικό στοιχείο της δουλειάς της. Χαρακτηριστικό του συνόλου των έργων είναι η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο τυχαίο και στο μη τυχαίο, και το γεγονός ότι οι αφηρημένες της συνθέσεις μοιάζουν με αποτυπώσεις της ωκεάνιας κοχλάζουσας ενέργειας του σύμπαντος. Η ζωγραφική διαδικασία που ακολουθεί είναι εμφανώς λιτή και οι χαρτογραφίες αναδεικνύονται σε κεντρικό άξονα της εικαστικής της παραγωγής. Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Νίκη Παπασπύρου και την οργάνωσή της έχει αναλάβει η αστροφυσικός Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού. Ωράριο: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 7 - 11μμ
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Αίθουσα Τηλεσκόπιο Δωρίδης, Θησείο, Αθήνα, τηλ.: 2103490160)

Stefanos Rokos

Nick Cave & The Bad Seeds’ No More Shall We Part

Σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σταύρου Καβαλλάρη, ο Στέφανος Ρόκος παρουσιάζει τη νέα του έκθεση μέχρι τις 19 Μαΐου. Πρόκειται για μία δουλειά, η επεξεργασία της οποίας κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια και η υλοποίησή της ξεκίνησε πριν τρία χρόνια. Κέντρο της αποτελεί μια εικαστική εγκατάσταση του άλμπουμ No More Shall We Part του Nick Cave & The Bad Seeds (Mute, 2001). Επιπλέον στην έκθεση περιλαμβάνονται, εκτός από τα 14 εικαστικά έργα που βρίσκονται σε διάλογο με τα 14 μουσικά τραγούδια του δίσκου, ένα κέντημα της Αντιόπης Πανταζή, ένα τρίπτυχο κι ένα εικοσάλεπτο making of video του project. Η έκθεση είναι γεμάτη αναπολήσεις που προσπαθούν να επανασυνδεθούν με την αποσπασματική υπόσταση του διπόλου παιδί–άνδρας. Όπως σημειώνει ο επιμελητής, «μοναδικά υποβλητικοί στίχοι, οι οποίοι, όταν δεν εκφράζουν την επιθυμία να συνεπάρουν, σαγηνεύουν, παρασέρνουν. Πίνακες εξίσου σαγηνευτικοί, που επικαλούνται τα όποια ψήγματα έρωτα έχουν ξεμείνει ως παρόρμηση μιας αρχειοθετημένης επιθυμίας».
Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα, τηλ.: 2103453111)

Comicdom Con Athens 2019

Για άλλη μια χρονικά, το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics ανοίγει τις πύλες του στιις 19, 20 και 21 Απριλίου με πλήθος εκδηλώσεων που μετατρέπουν για τρεις ημέρες μια ολόκληρη γειτονιά της Νεάπολης σε πραγματική γιορτή των comics. Φέτος τιμώμενος καλλιτέχνης είναι ο Tasmar, ο οποίος επιμελείται και το επίσημο εικαστικό του φεστιβάλ. Όπως πάντα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία επιπλέον να ενημερωθούν για νέας και παλιές εκδόσεις, ενώ δεν απουσιάζουν και τα workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης από τους διεθνείς προσκεκλημένους και έλληνες δημιουργούς, καθώς και ανοιχτές συζητήσεις, προβολές ταινιών και animation, παιδικό πρόγραμμα και η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς. Το φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση της Comicdom Press, της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και του Γαλλικού Ινστιτούτο Ελλάδος.
Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Αθήνα) & Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα), πληροφορίες: comicdom-con.gr
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet