Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) συμπαρίσταται και στηρίζει τα τρία μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΣΦΕΑ), τους τρεις στοχοποιημένους αντιστασιακούς και δεσμώτες της στρατιωτικής δικτατορίας Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέτα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο αγωγή των απογόνων του συνταγματάρχη Αθανάσιου Χρυσοχόου, φρούραρχου Θεσσαλονίκης επί Κατοχής και στενού, έμπιστου συνεργάτη του Στρατηγού Τσολάκογλου, ο οποίος, ως γνωστόν, καταδικάστηκε σε θάνατο ως δωσίλογος. Οι ενάγοντες κατηγορούν τους τρεις συναγωνιστές για «προσβολή της μνήμης» του Χρυσοχόου, επειδή υποστήριξαν πως υπήρξε στενός συνεργάτης των κατακτητών.
Ο Αλέκος Γρίμπας, ο μεγαλύτερος από τους τρεις σε ηλικία, υπήρξε ιστορικό στέλεχος της φοιτητικής Αριστεράς στη συμπρωτεύουσα και μόνιμος ανταποκριτής της προδικτατορικής Πανσπουδαστικής στη Θεσσαλονίκη από τα πρώτα της φύλλα (1956), εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της πόλης την περίοδο 1964-1967 και εξόριστος της χούντας στη Γυάρο και στο Λακκί Λέρου για μια περίπου τετραετία. Ο Α. Γρίμπας είναι και ένας από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια της ΕΜΙΑΝ να συγκροτήσει αρχεία της νεολαίας. Η προσφορά του υλικού που συγκέντρωσε, από κοινού με τον αξέχαστο Στέφανο Στεφάνου, είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχειακές συλλογές της ΕΜΙΑΝ, συλλογές που όλες τους είναι ανοιχτές στην έρευνα.
Ο Σπύρος Σακέτας, νεολαίος αγωνιστής της Αριστεράς με καθοριστική συμμετοχή στους αγώνες του 1 1 4 και του 15% για την παιδεία αναδείχθηκε σε σημαντική προσωπικότητα των Λαμπράκηδων στη Θεσσαλονίκη και διώχθηκε σκληρά από το χουντικό καθεστώς κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, νεολαίος της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη από τα μαθητικά του χρόνια, αργότερα δραστήριο φοιτητικό στέλεχος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την αντιδικτατορική του δράση καταδικάστηκε το 1969 από το στρατιωτικό καθεστώς σε ισόβια κάθειρξη και αποφυλακίστηκε μετά από 4 χρόνια με την Αμνηστία του 1973. Στη μεταπολίτευση και μέχρι σήμερα ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δράση.