Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.grΚωνσταντίνος & Ματθαίος Τσαχουρίδης«Ψυχή και Σώμα», ένα μουσικό ταξίδι υψηλής αισθητικής και συγκίνησης που καταργεί τα καθιερωμένα μουσικά σύνορα, καθώς συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική. Πρωταγωνιστές η φωνή του Κωνσταντίνου και η ποντιακή λύρα του Ματθαίου Τσαχουρίδη. Μαζί με 15 εξαιρετικούς μουσικούς συνομιλούν επί σκηνής με ήχους των Πουτσίνι, Τσαϊκόφσκι, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Rodrigo, συναντούν τον Στέλιο Καζαντζίδη, ανταμώνουν με την ελληνική παράδοση, τις μουσικές γειτονιές του κόσμου και συστήνουν τις δικές τους συνθέσεις.
Τόσο η ακαδημαϊκή όσο και η καλλιτεχνική πορεία των δύο αδελφών, αποτέλεσε πόλο έλξης για μια σειρά διακρίσεων από φορείς εντός και εκτός συνόρων.
Στην Ελλάδα γνωρίσαμε τον Κωνσταντίνο και τον Ματθαίο Τσαχουρίδη από τη συνεργασία τους με τον Μίμη Πλέσσα στα Παιδιά της Νιόβης (ΝΕΤ) αλλά και από τη συμμετοχή τους σε μουσικές παραγωγές στο Ηρώδειο, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Σταθμός στη μέχρι τώρα πορεία τους αποτελεί το ειδικά γραμμένο για τη φωνή του Κωνσταντίνου «Μοιρολόι για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης» από τον διάσημο άγγλο συνθέτη Sir John Tavener (1944 - 2013) καθώς και η απονομή του πρώτου βραβείου, από το Ίδρυμα Τεχνών Μεγάλης Βρετανίας, στον Ματθαίο, ως τον «καλύτερο ερμηνευτή μη δυτικού οργάνου». Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η καλλιτεχνική διεύθυνση και εποπτεία των δύο αδελφών στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου με πρόεδρο τη Lady Marina Marks, υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Καρόλου της Ουαλίας.
Στην παράσταση συμμετέχει ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Hussein Zahawy στα κρουστά (κουρδικό Daf). Επίσης τα τραγούδια «Ποτέ πια γενοκτονία» και «Ο υπέροχος ύμνος της αγάπης» θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Μίμης Πλέσσας.
Συντελεστές: Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης (φωνή, πιάνο), Ματθαίος Τσαχουρίδης (ποντιακή λύρα, ουζμπέκικη λύρα, περσική λύρα, λαούτο, μπουζούκι, ούτι, αφγανικό ρεμπάμπ, βιολί), Αντώνης Σαρακατσιάνος (πιάνο), Αθανάσιος Σωτηριάδης (πλήκτρα, «μπάγλαμα»), Γεώργιος Σκηπητάρης (καβάλ, κλαρίνο), Γεώργιος Κορτσινίδης (τύμπανα, κρουστά, ποντιακό νταούλι), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά), Ιωάννης Πούλιος (λαούτο, κιθάρες), Δημήτρης Γουμπερίτσης (κόντρα μπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Ιωάννης Πούλιος (βιολί), Χρήστος Καλλιοντζίδης (βιολί), Αθανάσιος Καρακώστας (βιολί), Δήμητρα Μέγγου (βιολί), Στέφανος Σεκέρογλου (βιόλα), Ντίνα Σαραντζή (τσέλο), Ειρήνη Μπακαλοπούλου (άρπα).
Το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τιμές εισιτηρίων: 10, 20, 25, 40 ευρώ και 8 ευρώ φοιτητικά.
Ο μουσικός κόσμος του Γ. ΓκουρτζίεφΟ Ελληνοαρμένιος Γεώργιος Γκουρτζίεφ υπήρξε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες όσο και αινιγματικές, φιλοσοφικές φιγούρες του 20ού αιώνα. Ο λόγος του, διεισδυτικός και ακαριαίος, είναι εμποτισμένος από οικουμενικές ιδέες, φέρνοντας κοντά τις φιλοσοφικές, αποκρυφιστικές και ηθολογικές αναζητήσεις της αρχαίας Ανατολής με το σύγχρονο δυτικό στοχασμό και την τολμηρή επιστημονική σκέψη. Ο νομαδικός του βίος στα βάθη της Υπερκαυκασίας και της Κεντρικής Ασίας και η ιδιότητά του ως ακούραστου «μουσικοδίφη», άφησε πίσω του ένα πολύτιμο δώρο: μία πλούσια μνημονική συλλογή κοσμικών και τελετουργικών σκοπών της Ανατολής, η οποία συνεχίζει να κεντρίζει μέχρι και σήμερα το ενδιαφέρον και τη φαντασία του σύγχρονου μουσικού.
Στο μουσικό μέρος της μουσικοαφηγηματικής αυτής παράστασης ενορχηστρώνονται δύο ετερόκλητα μουσικά σύνολα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Με συνδετικό κρίκο τις αφηγήσεις και τους αφορισμούς του Γεώργιου Γκουρτζίεφ καθώς και εμβόλιμα αποσπάσματα μαθητών του, επιχειρείται μια φαντασιακή μουσικοποιητική ανάπλαση και επεξεργασία διαφόρων ασιατικών μελωδιών και ύμνων που συνέλλεξε ο Γκουρτζίεφ.
Στη παράσταση, η προσωπικότητα του Γκουρτζίεφ ενσαρκώνεται από δύο αφηγητές που αντιπροσωπεύουν (συνεχώς σε αντίστιξη με τη μουσική), δύο κομβικές παραπληρωματικές πτυχές της πνευματικής του φυσιογνωμίας: αυτήν του περιηγητή - αναζητητή, που μας κατευθύνει σε μια γνωριμία με εμβληματικούς σταθμούς της πολυδαίδαλης περιπλάνησής του, και εκείνη της εμβάθυνσης στα μυστήρια του ανθρώπου και την υπόσταση του θείου. Η ιδέα καθώς και η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι των: James Wylie και Θύμιου Ατζακά. Αφηγητές οι: Θωμάς Κοροβίνης και Σπύρος Σακκάς.
Παίζουν οι μουσικοί: Αλεξία Καλιαρδού (μπαγιάν), Άρτεμις Βαβάτσικα (μπαγιάν), Βασίλης Ζιγκερίδης (κανονάκι), Γιάννης Διονυσίου (βιολί), Νίκος Βαρελάς (κρουστά), Σταυρούλα Τρυφιάτη (καβάλι), Χρυσάνθη Γκίκα (πολίτικη λύρα).
Συμμετέχουν επίσης οι: Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιόλα ντα γκάμπα), Πάνος Λαμπρόπουλος (νέι), James Wylie (σαξόφωνο), Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Kωστής Πουλιανάκης (κρουστά).
Την Κυριακή 3 Μαΐου, στις 9μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
•
«Μέρες κιθάρας» - Νότης Μαυρουδής Η Σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, δίνει φέτος ιδιαίτερη θέση στην κιθάρα, αυτό το όργανο που συνδέει τόσο δημιουργικά την έντεχνη με τη λαϊκή μουσική. Στον κύκλο «Μέρες κιθάρας» παρουσιάζονται έλληνες κιθαριστές, οι οποίοι, εκτός από δεξιοτέχνες ερμηνευτές, είναι και δάσκαλοι με σημαντικό εκπαιδευτικό έργο. Με το διπλό ρεσιτάλ του Νότη Μαυρουδή ολοκληρώνεται ο φετινός κύκλος.
Ο Νότης Μαυρουδής επί πέντε δεκαετίες, παράλληλα με τη διδασκαλία, έχει δυναμική παρουσία στα κιθαριστικά δρώμενα της χώρας μας. Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Άρχισε να διδάσκει κιθάρα το 1969 στη Δημοτική Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου και συνέχισε στην Ελλάδα, όπου διδάσκει ανελλιπώς από το 1975. Ο Νότης Μαυρουδής έχει ηχογραφήσει 30 προσωπικούς δίσκους με έργα για κλασική κιθάρα και δικές του συνθέσεις.
Στην απογευματινή συναυλία τρεις νεαροί κιθαριστές θα προλογίσουν μουσικά τον δάσκαλό τους. Η Αρετή Μελάνη, που φοιτά στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης, επέλεξε για το πρόγραμμά της τέσσερα κομμάτια των Λέο Μπρόουερ, Ναπολεόν Κόστε, Χοακίν Μαλάτς και Χόρχε Μορέλ. Τη σκυτάλη θα πάρει, στη συνέχεια, ο βραβευμένος κιθαριστής Αλέξανδρος Καρώκης, ο οποίος σπουδάζει στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας. Θα ερμηνεύσει έργα Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Αουγουστίν Μπάρριος, Άστορ Πιατσόλα και Λέο Μπρόουερ. Το απογευματινό ρεσιτάλ θα ολοκληρωθεί με συνθέσεις Γιόκοχ, Μπρόουερ, Μπρίτεν και Κόσκιν που θα παρουσιάσει η σολίστ Άννα-Μαρία Γαλάνη, η οποία έχει στο ενεργητικό της εμφανίσεις σε αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ.
Στο βραδινό ρεσιτάλ για δύο κιθάρες που έχει τίτλο El Puerto [Το λιμάνι], ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιώργος Τοσικιάν προτείνουν ένα μουσικό ταξίδι στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική με κομμάτια και τραγούδια, τα ίχνη των οποίων χάνονται στα βάθη του χρόνου, διασκευασμένα από τους ίδιους για δύο κιθάρες. Οι λατινοαμερικάνικες μελωδίες ανωνύμων δημιουργών του πρώτου μέρους προέρχονται από τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, την Αργεντινή, τη Βολιβία, το Μεξικό και την Κούβα, ενώ στο δεύτερο μέρος, το οποίο τιτλοφορείται «Έντεκα εύθραυστα τραγούδια», η Μόρφω Τσαϊρέλη (φωνή) θα ερμηνεύσει συνθέσεις του Νότη Μαυρουδή πάνω σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, Μιχάλη Γκανά, Άκου Δασκαλόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι, Μαίρης Φασουλάκη, Ηλία Κατσούλη, Γιώργου Κορδέλλα και Τάσου Σαμαρτζή. Θα την συνοδεύσουν με τις κιθάρες τους ο συνθέτης και ο Γιώργος Τοσικιάν.
Την Πέμπτη 7 Μαΐου, στις 6.30μ.μ. και τις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ελεύθερη είσοδος για την απογευματινή συναυλία, ενώ για τη βραδινή: 12, 20, 8 (Πολύτεκνοι, 65+), 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ).
Περικλής ΧειλάςΟ Περικλής Χειλάς, ήδη από την περίοδο της εφηβείας του, γράφει ποιήματα –σε ηλικία 20 ετών εκδίδει την πρώτη ποιητική συλλογή του– ενώ παράλληλα συνθέτει τα πρώτα του τραγούδια που πολύ αργότερα, το 2001, θα συμπεριληφθούν στο πρώτο προσωπικό του CD με τίτλο «Αταίριαστος», ένα cd που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και το δεύτερο cd του με τίτλο «Ερωτιδέας». Συνεργάζεται με αξιόλογους μουσικούς, όπως τους Τάσο Καρακατσάνη, Αντώνη Τουρκογιώργη, Μιχάλη Γρηγορίου, Δημήτρη Μπουζάνη και συγχρόνως παρουσιάζει τα τραγούδια του σε μικρούς χώρους προσελκύοντας κάθε φορά ένα σημαντικό αριθμό πιστών φίλων. Και συνεχίζει...
Σε μία από τις σπάνιες ζωντανές εμφανίσεις του, παρουσιάζει τα τραγούδια από τους δύο προσωπικούς του δίσκους καθώς και νέο, ακυκλοφόρητο υλικό.
Τον συνοδεύει στην ερμηνεία η Μαριαστέλλα Τζανουδάκη. Μαζί του οι εξαιρετικοί μουσικοί Τάκης Φαραζής (keyboards) και Τάσος Μισυρλής (τσέλο). Guest ο Στέφανος Λογοθέτης.
Την Τετάρτη 6 Μαΐου, στις 9.30μ.μ., στο Σταυρό Του Νότου Plus (Φραντζή 14, Νέος Κόσμος). Είσοδος στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί.