Της Μαρίας Λυκούρα

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό και να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνιά του. Η διοικούσα επιτροπή του τεμένους έχει καταλήξει στην πρότασή της για τον πρώτο ιμάμη του και απομένει η έγκριση της πρότασης από τον υπουργός Παιδεία και Θρησκευμάτων, Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος θα υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση διορισμού.
Η Αθήνα παύει πλέον να είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ισλαμικό τέμενος για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που διαμένουν στη χώρα μας. Πρόκειται για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στη διεθνή υποχρέωση της χώρας και μια καλή αρχή ώστε να καλυφθεί ένα απόλυτα κατοχυρωμένο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δεδομένου ότι στην Αττική κατοικούν χιλιάδες μουσουλμάνοι, οι οποίοι γίνονται ακόμα περισσότεροι τους θερινούς μήνες λόγω τουρισμού.

Το «γεφύρι της Άρτας», μια σκέψη του 1894 (!)

Το χτίσιμο του τεμένους ξεκίνησε να χτίζεται πριν από δύο χρόνια με την ψήφιση από τη Βουλή της διάταξης για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της διάταξης ψήφισαν τότε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.
Το τέμενος είναι έκτασης 850 τ.μ. και χωρητικότητας 300 ανδρών και 50 γυναικών και κατασκευάστηκε σε έκταση 17 στρεμμάτων στο παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού. Επί της ουσίας, μετασκευάστηκε υφιστάμενο κτίριο, που υπήρχε εκεί.
Μια συντομευμένη αποτύπωση του χρονικού της ανέγερσης έκανε ο τότε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, κατά την ομιλία του στη Βουλή στις 4/8/2016 για τη σχετική ρύθμιση. «Όλοι οι πρωθυπουργοί από το 1894, όταν έγινε η πρώτη συζήτηση για τέμενος στην Αθήνα, ήταν θετικοί για την κατασκευή του. Ακόμα και ο Μεταξάς και ο Παπαδόπουλος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το υποσχέθηκε στους Άραβες, αναλαμβάνοντας διεθνή δέσμευση για τη χώρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έπραξε το ίδιο, οι συζητήσεις τότε αφορούσαν μια έκταση στο Μαρούσι. Επί Κώστα Σημίτη ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για την κατασκευή του στην Παιανία. Επί Κώστα Καραμανλή δόθηκε η πλέον σωστή λύση, αυτή που ακολουθούμε και σήμερα, με τον ν.3512/2006 που υποστήριξε η Μαριέττα Γιαννάκου. Και με την ευκαιρία αυτή, της οφείλουμε ένα ευχαριστώ. Επί Γιώργου Παπανδρέου ψηφίστηκε η πρώτη τροποποίηση του ν. 3512 ώστε να επιλυθεί σειρά γραφειοκρατικών ζητημάτων. Επί δικής μας κυβερνήσεως, ο Π. Λαφαζάνης και ο Αρ. Μπαλτάς έφεραν τη δεύτερη τροποποίηση και εμείς την τρίτη», ανέφερε. Και, αποδομώντας πολλά από τα επιχειρήματα των πολέμιων του τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Φίλης τόνισε: «Η ύπαρξη άτυπων τζαμιών είναι ντροπή για τη χώρα και για τους μουσουλμάνους. Είναι, επίσης, και διαρκής κίνδυνος για την ασφάλεια όλων μας».

Τα... παρατράγουδα «μόνο για Έλληνες»

Να σημειωθεί ότι οι όποιες αντιδράσεις είχαν χρυσαυγίτικο άρωμα και προφανές ρατσιστικό κίνητρο. Χαρακτηριστικότερη αυτή πριν από δύο χρόνια στον χώρο, όταν έγινε κατάληψη για να οργανωθεί «χώρος φιλοξενίας μόνο για Έλληνες» και χτίστηκε εκκλησία για να εμποδιστεί η ανέγερση του τζαμιού. Η περίφραξη του χώρου με συρματοπλέγματα αλλά και η στρατιωτική περιβολή αυτών που προχώρησαν στην κατάληψη παρέπεμπαν ευθέως σε χαρακτηριστικά ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης. Η αστυνομία, με έφοδο των ΜΑΤ, έληξε την κατάληψη και παρέδωσε τον χώρο για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

«Φρένο» από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» και 153 πολίτες ζήτησαν από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού να τους επιτραπεί να εισέλθουν και να λειτουργήσουν για 6 ημέρες κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2018, στο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος - Παναγίας Ελευθερώτριας που βρίσκεται επί της Ιεράς Οδού 114 στο Βοτανικό. Δεν τους χορηγήθηκε η άδεια και προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία τους η οποία κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος.
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης, κρίνοντας ότι η ίδρυση του εν λόγω Ιερού Ναού, όταν είχε γίνει δεν ήταν και δεν είναι συμβατή με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής και νόμιμα απορρίφθηκε το αίτημα να επιτραπεί η πρόσβαση στην επίμαχη εκκλησία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι η ίδρυση και λειτουργία ιερού ναού προϋποθέτει την επιλογή χώρου στον οποίο νόμιμα έχει καθοριστεί ότι επιτρέπεται πολεοδομικά η κατασκευή του ή επιτρέπεται η κατ΄ εξαίρεση η κατασκευή του.
Το σημείο που ανεγέρθηκε ο ιερός ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας είναι δημόσιο κτήμα και οι εγκαταστάσεις που υπήρχαν ήταν για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες έχει προβλεφθεί να κατεδαφιστούν. Τέλος, κρίθηκε ότι η ίδρυση ιερού ναού στην επίμαχη περιοχή δεν είναι συμβατή με το πολεοδομικό καθεστώς, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας και επισημαίνουν ότι και εάν ακόμα θεωρηθεί ότι για να τεθεί σε λειτουργία ναός των παλαιοημερολογιτών δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια του υπουργού Παιδείας, οι ναοί της θρησκευτική αυτής κοινότητας μπορεί να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν σε υφιστάμενα κτίρια και εφόσον τα κτίρια αυτά προορίζονται για την εξυπηρέτηση λατρευτικών αναγκών.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet