Έντονες οι αντιδράσεις από τη συνάντηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον καταδικασμένο για υποκίνηση σε βία με ρατσιστικό κίνητρο μητροπολίτη Αμβρόσιο«Η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής ενωτικής προοδευτικής απάντησης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας το προηγούμενο Σάββατο, στην Πανελλαδική Συνάντηση για μια Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρόσθεσε δε «είμαστε εδώ για να υψώσουμε τείχος στη Χρυσή Αυγή και στις φασιστικές συμμορίες που σπέρνουν τον τρόμο στους αδύναμους. Στην Ελλάδα των μεγάλων αγώνων ενάντια στο φασισμό. Στην Ελλάδα των χιλιάδων νεκρών ηρώων, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ναζιστικό κόμμα δεν έχει θέση. Η Χρυσή Αυγή θα γυρίσει εκεί που της αξίζει, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Θα δώσουμε τη μάχη μας γι’ αυτό. Θα δώσουμε τη μάχη μας, γειτονιά τη γειτονιά, σπίτι το σπίτι. Και στη Βουλή και στους αγώνες και στα δικαστήρια, αν χρειαστεί. Θα ξαναγυρίσουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».
Στη Δημοκρατία δεν χωρούν συναντήσεις με τον ΑμβρόσιοΤρεις μέρες μετά, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέβασε μία φωτογραφία να λαμβάνει ένα βραβείο από το μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, όταν επισκέφτηκε το Αγάπης Μέλαθρον «Ο Άγιος Χαράλαμπος», στο Αίγιο. Το στιγμιότυπο αυτό προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αμαυρώνει το αντιφασιστικό στίγμα του κόμματος.
Ο Αμβρόσιος, να θυμίσουμε, πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, επειδή καλούσε σε λιντσάρισμα εναντίον των ομοφυλόφιλων. «Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια, φτύστε τους», κατέληγε το κείμενό του. Ακόμα έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες ως «απεσταλμένους κατακτητές» και καλεί τους πιστούς «να αναλάβουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας», αλλιώς «σε λίγα χρόνια θα είμαστε ξένοι στον τόπο μας». Ενώ έχει δηλώσει πολλάκις την πολιτική του συμπάθεια στη Χρυσή Αυγή, που «θα μπορούσε να αναδειχθεί η γλυκιά ελπίδα στους δυσχειμέρους τούτους καιρούς, τους οποίους διερχόμεθα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης όταν πληροφορήθηκε για τη συνάντηση τηλεφώνησε στον Π. Κουρουμπλή και ζήτησε να επανορθώσει. Μία μέρα μετά, ο Π. Κουρουμπλής απέσυρε τη φωτογραφία και χαρακτήρισε «εθιμοτυπική» την επίσκεψη, προσθέτοντας πως «στη Δημοκρατία δεν χωρούν αποκλεισμοί. Γι’ αυτό δέχτηκα να συναντήσω το μητροπολίτη, παρότι έχω διαφωνήσει μαζί του για τις μισαλλόδοξες απόψεις που έχει κατά καιρούς εκφράσει». Το ζήτημα, όμως, είναι ότι Αμβρόσιος δεν έχει εκφράσει μόνο «μισαλλόδοξες απόψεις», αλλά καλεί τους πιστούς του σε πράξεις βίας, ενώ ουδεμία σχέση έχει με τη δημοκρατία. Ήταν ιερέας της Χωροφυλακής από το 1963-1974, ενώ τα χρόνια της χούντας υπηρέτησε στη «Βασιλική Χωροφυλακή» ως επικεφαλής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας. Μάλιστα, σε ομιλία του το 1976 εξυμνούσε τους βασανιστές της χούντας. Επισκέφτηκε τον Ντερτιλή στον Κορυδαλλό, λέγοντας ότι είναι «πολιτικός κρατούμενος» και ότι θαυμάζει την πίστη στις ιδέες του. Για όλους αυτούς τους λόγους εύλογα ο Σπ. Δανέλλης χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την κίνηση του Κουρουμπλή και ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε «με τον φιλοxρυσαυγίτη Αμβρόσιο, κήρυκα του μίσους, υβριστή του Τσίπρα και πρόσφατα καταδικασμένο για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, είμαστε καθαρά και σταθερά απέναντι». Έντονη ήταν η αντίδραση και ενός ακόμα υποψήφιου ευρωβουλευτή, του Αντώνη Ρέλλα, ανάπηρου ακτιβιστή, ο οποίος απευθυνόμενος προσωπικά στον Π. Κουρουμπλή αποκάλεσε τη φωτογραφία «ύβρις προς τους ίδιους σου τους αγώνες» και πρόσθεσε πως «πράγματι η δημοκρατία δεν γνωρίζει αποκλεισμούς. Όμως η ίδια δημοκρατία μας δίνει το δικαίωμα να χαρίσουμε στον κήρυκα του μίσους Αμβρόσιο το περιθώριο στο οποίο ο ίδιος σταθερά και απαρέγκλιτα τοποθετεί τον εαυτό του εδώ και χρόνια».
Θέση πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, όταν ρωτήθηκε σχετικά, χαρακτηρίζοντας «ατυχές» το γεγονός και πως «δεν χαρακτηρίζει ούτε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του κ. Κουρουμπλή η συγκεκριμένη κίνηση». Η βουλευτής Αννέτα Καβαδία σε μία ανάρτησή της υπονόησε την απόσυρση της υποψηφιότητας του Π. Κουρουμπλή: «Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λίγες μόλις μέρες πριν, ζήτησε ξεκάθαρα “να ξαναγυρίσει η Χρυσή Αυγή εκεί που της αξίζει, στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας”, όταν δίνουμε μάχες –εντός και εκτός συνόρων – ενάντια στη ρητορική μίσους, όταν έχουμε, από χρόνια, ταχθεί στο πλευρό των “αόρατων” συνανθρώπων μας, δεν μπορείς να φωτογραφίζεσαι στο πλευρό του ρατσιστή, χουντικού, δηλωμένου χρυσαυγίτη Αμβρόσιου, αμαυρώνοντας τη συλλογική προσπάθεια. Τουλάχιστον, όχι στο όνομά μας…»
Ωφελεί η υποψηφιότητα;Η υποψηφιότητα του Π. Κουρουμπλή έχει χάσει την όποια δυναμική μπορεί να είχε, αφού επιλέγει την προεκλογική του καμπάνια να την κάνει με τους όρους που εκείνος θέτει και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθηση που αφήνουν οι πολύ έντονες αντιδράσεις σε επίπεδο φίλων και μελών, πρώτα και κύρια, αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πεποίθηση πως αυτή η υποψηφιότητα είναι πλέον μετέωρη, γιατί θίγει άλλους συνυποψήφιους, αυτούς που στοχοποιεί ο Αμβρόσιος, αλλά και αλλοιώνει το ιδεολογικό και αξιακό στίγμα του κόμματος.
Ιωάννα Δρόσου