Την Τετάρτη 10 Απρίλη χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία των φοιτητικών εκλογών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Στην Πάντειο, ωστόσο, οι εκλογές της 10ης Απρίλη διακόπηκαν λόγω επεισοδίων και πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες αργότερα στις 16 Απρίλη. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές ολοκληρώθηκαν αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά το τεράστιο τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί το φοιτητικό κίνημα και οι δομές του. Νικητής για άλλη μια φορά αναδείχθηκε η αποχή. Η ανυπαρξία της ΕΦΕΕ, ο εκφυλισμός των φοιτητικών συλλόγων και η άρνηση της συμμετοχής στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες από τις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος και τις εκλογές.

Το BLOCO αύξησε τις δυνάμεις του

Το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς που διανύει το τέταρτο έτος ενεργής συνδικαλιστικής δράσης και εκλογικής καταγραφής σε συνεργασία με αυτόνομα σχήματα που κινούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της Αριστεράς, πραγματοποίησαν κοινή εκλογική κάθοδο και καταγραφή στη Ριζοσπαστική Συνεργασία Φοιτητών (BLOCO). Τα σχήματα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κατάφεραν να αυξήσουν τον αριθμό των συλλόγων, στους οποίους σημείωσαν εκλογική καταγραφή, πολλαπλασίασαν τα εκλογικά τους ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο και κατάφεραν να αυξήσουν την συμμετοχή τους στα όργανα λήψης των αποφάσεων των φοιτητικών συλλόγων.

Το διακύβευμα της επόμενης μέρας

Για εμάς, οι φοιτητικές εκλογές δεν αποτελούν έναν τρόπο αναπαραγωγής μηχανισμών αλλά στα αποτελέσματά τους αποκρυσταλλώνεται ο συσχετισμός δυνάμεων στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων. Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή για μια νέα περίοδο όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι θα μπορέσουν να σχεδιάσουν εκ νέου την δράση τους και να γίνουν πιο μαχητικοί και πιο διεκδικητικοί. Την επόμενη μέρα αποτελεί ζωτικής σημασίας διακύβευμα για την αναζωπύρωση των φοιτητικών συλλόγων η πρακτική εφαρμογή του θεσμού της συνδιοίκησης. Οι φοιτητικοί σύλλογοι οφείλουν να ορίσουν εκπροσώπους στα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, οι οποίοι θα δεσμεύονται πάνω στις συλλογικές αποφάσεις των συνελεύσεων των φοιτητών. Ταυτόχρονα, κρίνεται πιο αναγκαίο από ποτέ όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να παλέψουν για την ανασυγκρότηση των δομών του φοιτητικού κινήματος.
Είναι πλέον ξεκάθαρο, αλλά και αναγκαίο να ξεκινήσει στους φοιτητικούς συλλόγους ένας ουσιαστικός και δημοκρατικός διάλογος για την ανασυγκρότηση του τριτοβάθμιου οργάνου των φοιτητών (ΕΦΕΕ) και για τον λόγο αυτό το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς έθεσε στην κορυφή της προεκλογικής του ατζέντας το συγκεκριμένο ζήτημα.
Είναι χρέος κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτριας να συνεχίσουν να παλεύουν για ένα δημοκρατικό, δωρεάν και δημόσιο πανεπιστήμιο απέναντι στα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού και της αντιπολίτευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στα μέτρα της αγοράς εργασίας μόνο για τους λίγους. Είναι απαραίτητο να μην αφήσουμε τον εκφραστή του νεοφιλελευθερισμού μέσα στα πανεπιστήμια, την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να κάνει πράξη το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και εντατικοποίησης των πανεπιστημίων. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συνταχθούν με τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να δυναμώσουμε τον αγώνα για τις ανάγκες των πολλών μακριά από εργολάβους που θέλουν να πλουτίζουν στις πλάτες μας.

Μαρία Γεωργακοπούλου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet