Κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας

Ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που είναι έτοιμο προς κατάθεση και περιμένει τη σειρά του από το πρόγραμμα της Βουλής, πρόκειται να εισάγει ή να ολοκληρώσει ρυθμίσεις σημαντικές και καινοτόμες για μεγάλες ομάδες εργαζομένων και συνταξιοδοτούμενων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, μέσα στον Απρίλιο θα έχει ψηφιστεί σχέδιο νόμου που στοχεύει στη στήριξη εργαζομένων, ανέργων και υπό συνταξιοδότηση πολιτών ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία, να προστατεύονται από εκδικητικές ή αβάσιμες απολύεις και να θεμελιώσουν δικαιώματα συνταξιοδότησης. Παράλληλα, το νομοσχέδιο στοχεύει και στη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των εργαζομένων διανομέων με δίκυκλο.


Το τελευταίο διάστημα η υπουργός Εργασίας αποσαφηνίζει σε κάθε ευκαιρία το καινούργιο πλαίσιο που εισάγεται και τις ομάδες πολιτών που αφορά. Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα Grtimes.gr, στο επερχόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία που θα ανακουφίσει χιλιάδες ασφαλισμένους, δυνητικά 1 εκατομμύριο ανθρώπους περίπου. Η ρύθμιση προβλέπει κούρεμα της βασικής οφειλής και των προσαυξήσεων, που στο σύνολό του θα φτάνει περίπου το 65%. Εν συνεχεία, προβλέπει αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει η Ε. Αχτσιόγλου, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν κλείσει βιβλία, στοιχείο που δίνει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους -υπολογίζονται σε πάνω από 80.000-, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω υψηλών χρεών. Όπως υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, ανάλογη ρύθμιση για 120 δόσεις ετοιμάζει και το υπουργείο Οικονομικών για τις οφειλές στην Εφορία.
Βασική ρύθμιση στο προωθούμενο νομοσχέδιο αποτελεί η θέσπιση του καθολικού δικαιώματος όλων των εργαζομένων να μην απολύονται χωρίς βάσιμο λόγο. Συγκεκριμένα, η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θα θεωρείται έγκυρη, εφόσον οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, η κύρωση του οποίου έγινε το 2016. Εισάγεται, έτσι, στο ελληνικό δίκαιο η αρχή της δικαιολογημένης καταγγελίας, και τα δικαστήρια θα πρέπει να ερευνούν την ύπαρξη ή μη του βάσιμου λόγου της απόλυσης. Παράλληλα, τα δικαστήρια, για να θεωρήσουν έγκυρη μια απόλυση, θα πρέπει αυτή να είναι σύμφωνη με τους όρους του άρθρου 24 του Χάρτη.
Με άλλη διάταξη εισάγεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλλει υποχρεωτικά μέσω τράπεζας την οφειλόμενη αποζημίωση απόλυσης, ώστε να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών. Το ίδιο θα ισχύσει από 1η Ιουλίου και για τις αποζημιώσεις και τις εισφορές των μαθητευόμενων, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία.
Επίσης, με άλλη διάταξη ορίζεται ρητά ότι η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής είναι άκυρες χωρίς την τήρηση της απαραίτητης διαδικασίας, που μεταξύ άλλων προβλέπει την έγγραφη συμφωνία του εργαζόμενου και τη γνωστοποίηση εντός 8ημέρου, στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, της αλλαγής.

Χαλαρώνουν οι προϋποθέσεις για τα ΒΑΕ

Στο προς κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθείται επίσης διάταξη που βελτιώνει το πλαίσιο θεμελίωσης συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ) χαλαρώνοντας τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. «Επεκτείνουμε δηλαδή το χρονικό διάστημα, από τα τελευταία 13 έτη στα τελευταία 17 έτη, κατά το οποίο θα πρέπει ένας εργαζόμενος να έχει 1.000 ένσημα στα βαρέα και ανθυγιεινά. Με αυτή τη χρονική επέκταση καλύπτονται ασφαλισμένοι με μεγάλες περιόδους ανεργίας ώστε να μπορούν, σε αυτό το ευνοϊκότερο πλαίσιο, να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης» επισημαίνει η Ε. Αχτσιόγλου.
Παράλληλα, η υπουργός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στόχος να αποχαρακτηριστούν κάποια επαγγέλματα από ΒΑΕ ή να περικοπούν επιδόματα, αντίθετα γίνεται μια νέα κατηγοριοποίηση από επιτροπή που έχει συσταθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να διευκολυνθεί η τυποποίηση κριτηρίων και η υπαγωγή στα ΒΑΕ.

Συντάξεις χηρείας εσαεί

Σχετικά με τις συντάξεις χηρείας, το προς κατάθεση νομοσχέδιο εξαλείφει ένα μνημονιακό κατάλοιπο. Με βάση αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα αν κάποιος ή κάποια μείνει χήρος ή χήρα και είναι κάτω των 55 χρόνων, δικαιούται σύνταξη χηρείας για τρία χρόνια. «Εμείς είχαμε υποστηρίξει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ότι αυτό μπορεί να είναι κανόνες στην Ευρώπη, αλλά σε μια αγορά, σε μια χώρα, υπό κρίση ή που επιχειρεί να βγει από την κρίση, δεν μπορεί να ισχύει ο ίδιος κανόνας, γιατί δεν ισχύουν οι ίδιες συνθήκες. Δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο να βρει δουλειά, πολύ μάλλον σε μια ηλικία 50 ετών. Στο προς κατάθεση νομοσχέδιο πρόκειται να καταργηθεί αυτό το ηλικιακό όριο. Στο εξής και οι χήρες ή οι χήροι κάτω των 55 ετών θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους εσαεί αλλά και όσοι / όσες χηρέψουν στο μέλλον, ενώ το τελικό ποσό της σύνταξης επανέρχεται στο 70%» αποσαφηνίζει η υπουργός Εργασίας.
Όσον αφορά εκείνους που βρίσκονται σε σχετικά περασμένη παραγωγικά ηλικία και είναι άνεργοι, το υπουργείο Εργασίας «έχει οργανώσει προγράμματα εργασίας και επανασχεδιάσει προγράμματα του ΟΑΕΔ ώστε να καλύπτουν αυτές τις ηλικιακές ομάδες και να τους παρέχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το χρόνο που τους χρειάζεται μέχρι τη συνταξιοδότηση», διευκρινίζει η Ε. Αχτσιόγλου.

Επέκταση συλλογικών συμβάσεων

Την περασμένη εβδομάδα, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας, αφού επεσήμανε ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ήδη έχουμε επεκτείνει 11 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους», υπογράμμισε ότι με το προς κατάθεση σχέδιο νόμου προβλέπεται η επέκταση τριών συλλογικών συμβάσεων στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα, στις τράπεζες και των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Χανίων. «Οι συμβάσεις που υπογράφονται και αυτές που είναι σε ισχύ ελέγχονται, και όσες πληρούν την προϋπόθεση της κάλυψης του 51% των εργαζομένων ενός κλάδου είτε έχουν επεκταθεί είτε θα επεκταθούν», υπογράμμισε η Ε. Αχτσιόγλου.

***


Ρυθμίσεις από καιρό οφειλόμενες στους διανομείς


Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, στο προς κατάθεση νομοσχέδιο εισάγεται για πρώτη φορά «ένα δίχτυ προστασίας των βασικών συνθηκών των εργαζομένων διανομέων με δίκυκλο». Το πλέγμα των ρυθμίσεων περιλαμβάνει: α) την υποχρέωση συντήρησης του οχήματος από τον εργοδότη, εφόσον αυτό είναι της ιδιοκτησίας του, β) την υποχρέωση παροχής μέσων ατομικής προστασίας (κράνος, γάντια κ.λπ.) στον εργαζόμενο, γ) την καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος τουλάχιστον ίσης με το 15% του κατώτατου μισθού, εφόσον το όχημα είναι ιδιοκτησίας του εργαζόμενου, δ) την υποχρεωτική εισαγωγή του αριθμού κυκλοφορίας των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι διανομείς, ιδιοκτησίας είτε του εργοδότη είτε δικής τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, με στόχο τη διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων, ε) την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τα συναρμόδια υπουργεία (Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη) με περιεχόμενο την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προδιαγραφών για τη συντήρηση των οχημάτων, τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, το φορέα πιστοποίησης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του προσαρτώμενου αποθηκευτικού χώρου και την εκπόνηση πρότυπης γραπτή εκτίμησης του Επαγγελματικού Κινδύνου. Όμως, συνολικά, όπως υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου: «το πολιτικά σημαντικό είναι ότι μέσω αυτών των ενεργειών, όπως κάναμε και με τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, φέρνουμε στο προσκήνιο μία ακόμη ομάδα εργαζομένων, τους διανομείς, οι οποίοι ήταν αόρατοι για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και πριν».
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει επιστημονική μελέτη για την ασφάλεια και την υγεία σε κλάδους όπου παρατηρούνται φαινόμενα μη συμβατικών εργασιακών σχέσεων (π.χ. εκτεταμένη μερική απασχόληση) στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος των διανομέων στην εστίαση, με στόχο να προσδιοριστούν περαιτέρω μέτρα πολιτικής για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας των εργαζομένων.

Ζωή Γεωργούλα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet