Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Tην 1η Μαΐου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) γιορτάζει την άνοιξη στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με μουσική, χορό, πολλά παιχνίδια και μαγιάτικες δραστηριότητες από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
The Burger Project: Οι Burger Project επιστρέφουν στο ΚΠΙΣΝ για να καλωσορίσουν την άνοιξη με μια ξεσηκωτική συναυλία για μικρά και μεγάλα παιδιά! Με παιδικά τραγούδια, χιουμοριστικές πρόζες και το στοιχείο της διάδρασης, οι Burger Project καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε ρυθμικά, μελωδικά και κινητικά παιχνίδια και να χορέψει όσο πιο τρελά μπορεί.
Συντελεστές: Αλ Μαλαπόλας Καλαμπόκης (κιθάρα, φωνή), Προφέσορ Cosmic (πλήκτρα, φωνή), Μίστερ Finger (μπάσο, φωνητικά), Έλεν Τρέλεν (τύμπανα, φωνητικά). Στις 11.30πμ, στο Ξέφωτο.
The Jaguar Bombs: Tι κοινό μπορεί να έχουν οι Sonics με τους 5ive και ο Elvis με τους Offspring; Οι Jaguar Bombs αναμειγνύουν δυναμικό rock ‘n’ roll ρυθμό με ποπ μελωδίες προηγούμενων δεκαετιών παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από rockabilly, surf και garage rock αισθητική με αναφορές σε εφηβικούς ποπ ύμνους και άλλες ένοχες μουσικές απολαύσεις. Διασκευάζουν διαχρονικές επιτυχίες που όλοι μας έχουμε τραγουδήσει, καθώς και τραγούδια που έντυσαν μουσικά τα πάρτι των εφηβικών μας χρόνων.
Συντελεστές: Άγγελος Αϊβάζης, Βασίλης Νησσόπουλος, Γιάννης Ράλλης, Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Στέφανος Σακελλαρίου. Στη 1μμ, στο Ξέφωτο.

Μια Βόλτα στο Πάρκο: Είτε γνωρίζετε ήδη το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είτε όχι, η νέα σειρά ξεναγήσεων «Μια βόλτα στο Πάρκο» ρίχνει ένα διαφορετικό φως στο τοπίο. Κάθε μήνα ένα καλλιτέχνης αναλαμβάνει το ρόλο του ξεναγού και συνοδεύει τους επισκέπτες σε έναν περίπατο όπου η φύση, η ιστορία, η ποίηση και η προσωπική αφήγηση συνθέτουν μια διαφορετική κάθε φορά διαδρομή, με την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδος και δραματουργού Τζωρτζίνας Κακουδάκη.
Τον Μάιο, τον ρόλο του ξεναγού αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Συριόπουλος, που πρόσφατα τιμήθηκε με το Θεατρικό Βραβείο Δημήτρης Χορν για τις ερμηνείες του κατά τη θεατρική σεζόν 2017-2018.
Στις 11.30πμ, 12.30μμ, 4.30μμ, 5.30μμ (έως 20 συμμετοχές ανά ξενάγηση, σημείο συνάντησης: Κέντρο Επισκεπτών). Ελεύθερη είσοδος με προεγγραφή στο SNFCC.org
Ένας σπόρος ταξιδεύει: Ένα παιχνίδι θησαυρού, με πολλές εκπλήξεις και ανατροπές. Ένας σπόρος ταξιδεύει και βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Ελάτε να εξερευνήσουμε το Πάρκο, να αποτυπώσουμε τη χρωματική παλέτα των λουλουδιών του και να φτιάξουμε το δικό μας πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Urban Point Landscape Programs.
Για παιδιά 4-9 ετών και τους συνοδούς τους (έως 30 συμμετοχές, 15 παιδιά και 15 συνοδοί, με σειρά προτεραιότητας).
Στις 10.30πμ, 12μ, στο Μεσογειακό Κήπο.
Το Πάρκο των Θαυμάτων: Στο ανθισμένο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένες ομαδικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άθληση, χορό και μουσική, έχουν σαν στόχο να καλλιεργήσουν στα παιδιά την έννοια της ενσυναίσθησης: να τα βοηθήσουν να αντιληφθούν πώς αισθάνονται συμπαίκτες και αντίπαλοι, να ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την έννοια της ευγενούς άμιλλας. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος
Για παιδιά 4-8 ετών και τις οικογένειές τους (έως 40 οικογένειες ανά ώρα με σειρά προτεραιότητας).
Στις 11πμ (έως τις 12.15μμ) και στις 12.30μμ (έως τη 1.45μμ), στον Πευκώνα.
Πικ-νικ για χαρτογράφους: Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για παιδιά και γονείς! Γυρνώντας τα βέλη πάνω σε έναν χάρτη-τραπεζομάντηλο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εσάς, μπορείτε να εντοπίσετε προορισμούς και μνημεία που θα σας αφηγηθούν ιστορίες και μέσα απ’ αυτά, να ανακαλύψετε περισσότερα για την πόλη μας. Πάρτε μέρος σ’ ένα πρωτομαγιάτικο πικ-νικ, όπως δεν το έχετε ξαναζήσει! Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Playroom
(Έως 60 συμμετοχές ανά 30’ με σειρά προτεραιότητας)
Από τις 11πμ έως τις 3μμ, στο Λαβύρινθο.
Face Painting: Οι αγαπημένοι μας ζωγράφοι προσώπου έρχονται στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος για να γεμίσουν τα πρόσωπα των παιδιών με χαρά και ανοιξιάτικα χρώματα! Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Moutzoures.
Για παιδιά όλων των ηλικιών.
Από τις 11.30πμ έως τις 4.30μμ, στον Πευκώνα.
Χάρτινο πρωτομαγιάτικο στεφάνι: Αντλώντας έμπνευση από τη βόλτα σας στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ελάτε να φτιάξετε το δικό σας πρωτομαγιάτικο στεφάνι με χάρτινα λουλούδια από τους «κήπους» των βιβλίων της βοτανολογίας και μυρωδιές από αιθέρια έλαια. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Άγγελος Μέντης.
Για ενήλικες, διάρκεια 2 ώρες (έως 30 συμμετοχές ανά εργαστήριο με προεγγραφή στο SNFCC.org).
Στις 10.30πμ, 1μμ, 3.30μμ, στα Νότια Μονοπάτια.
Bubble Parade - Ο Κήπος των Ευχών: Δύο περιπλανώμενοι ειρηνοποιοί, ξεκινώντας από την Αγορά του ΚΠΙΣΝ, προσκαλούν το κοινό σε μια μεγάλη παρέλαση από σαπουνόφουσκες και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γιορτής και χαράς, όπου συνυπάρχουν τα στοιχεία του ονείρου, του παραμυθιού και του πραγματικού. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: La Petite Marguerite.
Για παιδιά και ενήλικες.
Στις 2.30μμ, στην Αγορά.
Αφροβραζιλιάνικος χορός: Ένα εκρηκτικό εργαστήριο χορού έρχεται στο ΚΠΙΣΝ για να απελευθερώσει την έκφρασή σας και να σας αναζωογονήσει μέσα από το πνεύμα της βραζιλιάνικης κουλτούρας. Η συνάντηση πραγματοποιείται με ζωντανή μπάντα μουσικών και αποτελεί μια γνωριμία με τις βασικές τεχνικές και χορογραφίες της βραζιλιάνικης παράδοσης (Orixas, Samba Batucada, Samba Reggae, Maracatu κ.α.), αλλά και με πιο σύνθετους συνδυασμούς. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Νέλλη Πουλοπούλου.
Για ενήλικες (έως 40 συμμετοχές με σειρά προτεραιότητας).
Στις 5μμ, στον Πευκώνα.
Capoeira για οικογένειες: Άθλημα, χορός ή πολεμική τέχνη; Η capoeira είναι όλα αυτά μαζί και το ΚΠΙΣΝ σας καλεί να ανακαλύψετε τη δημοφιλή αφροβραζιλιάνικη τέχνη, που βοηθά μικρούς και μεγάλους να εξελιχθούν κινητικά, κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά και, πάνω απ’ όλα, να διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Professor Dudu.
Για παιδιά 3-10 ετών και τους συνοδούς τους (έως 20 παιδιά και 20 συνοδοί με σειρά προτεραιότητας).
Στις 6.30μμ, στον Πευκώνα.
Όλες οι εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, καθώς και η πλειονότητα των εκδηλώσεων του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Κώστας Χατζής: «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει»

Ο Κώστας Χατζής για τέσσερις παραστάσεις, θα μας ταξιδέψει με την κιθάρα του και την εκφραστική φωνή του μέχρι εκεί όπου «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», μέσα από τα δικά του εμβληματικά τραγούδια που άφησαν εποχή.
Σπουδαίος καλλιτέχνης με ευρεία απήχηση, λαϊκός τροβαδούρος με όλη τη σημασία του όρου, ο Κώστας Χατζής σφράγισε μια ολόκληρη εποχή υπηρετώντας πιστά το κοινωνικό τραγούδι για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Με την ιδιαίτερη «βραχνάδα» στην ξεχωριστή φωνή του, καταφέρνει να επικοινωνεί με το κοινό του μ’ ένα μοναδικό τρόπο. Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, με την κιθάρα και την ιδιότυπη φωνή του ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που τραγούδησε μπαλάντες με κοινωνικό περιεχόμενο.
Επιστρέφει για να παρουσιάσει ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι μέσα από τη λυρικότητα και την ευαισθησία των στίχων και της μουσικής των διαχρονικών τραγουδιών του «Απ’ το αεροπλάνο», «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», «Δε βαριέσαι αδελφέ», «Κι ύστερα», «Η αγάπη όλα τα υπομένει» και πολλών ακόμη. Μαζί του τραγουδούν η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Φλάουτο, σαξόφωνο, κλαρινέτο ο Ρήγας Σαριτζιώτης, τύμπανα, κρουστά ο Χρήστος Αλεξόπουλος, κοντραμπάσο ο Αλέξανδρος Πάντζος, διεύθυνση ορχήστρας, ενορχηστρώσεις, πιάνο: Γιώργος Παγιάτης.
Από την Παρασκευή 3 έως και τη Δευτέρα 6 Μαΐου (Παρ. & Σαβ.: 10.30μμ, Κυρ. & Δευτ.: 9.30μμ), στο Half Note (Τριβωνιανού 17, Μετς). Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ (μπαρ), 20 ευρώ (Β’ Ζώνη), 25 ευρώ (Α’ Ζώνη). Την Δευτέρα 6/5 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες.