Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίουcatana@freemail.grSilence museum
Με την πρόσφατη ατομική του έκθεση, ο Ηλίας Παπανικολάου, εκφέρει μία έντονη κραυγή ζωής και αγωνίας, ανοίγοντας το δρόμο προς τη βιοπολιτική αντίληψη της Τέχνης. Οι εξουσιαστικοί θεσμοί και μηχανισμοί, και το κυρίαρχο φαντασιακό του εαυτού και του άλλου ως μηχανών αλλοτρίωσης διαπερνούν κάθε στιβάδα της ύπαρξης του σύγχρονου ανθρώπου, κάθε σκέψη του και ανάσα. Ωστόσο, τα έργα αυτά δεν αποτελούν μία ενδοσκόπηση: Στους ανοιχτούς ορίζοντες καθενός από αυτά κραυγάζει το Ανθρώπινο για τη λύτρωσή του, διεκδικώντας ταυτόχρονα το ζωτικό του χώρο και χρόνο. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, η προσωπική συλλογή με τις πιθανές απογοητεύσεις αποτέλεσε ένα δυνατό υλικό για να δημιουργήσει με αυτές έναν κόσμο που ονόμασε Silence Museum. Από εκεί και πέρα, στη φαντασία του επισκέπτη εναπόκειται το θέαμα της ουτοπίας, η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 10 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή έως τις 29 Ιουνίου. Ωράριο: Τετάρτη, Σάββατο 11πμ - 4μμ, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11πμ - 8μμ
Εικαστικός Κύκλος ΔΛ (Ακαδημίας 6, Αθήνα, τηλ.: 2103646818)
Σύμβολο της αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του δημόσιου χώρου
Το ανθρωποκεντρικό, εν κινήσει και λειτουργικό project της εικαστικού Ελένης Πολυχρονάτου, δρ Περιβαλλοντικής Τέχνης, έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών μέσα σε ένα πνεύμα βοήθειας, ανταλλαγής και αλληλεγγύης. Τρεις ευθείες δεμένες στη μέση δημιουργούν την «Κρεμάστρα του δημόσιου χώρου», την οποία ο καθένας μπορεί να κατασκευάσει με ό,τι διαθέτει. Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, το έργο στηρίζεται πάνω σε τρεις άξονες: την τέχνη που συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης ενθαρρύνοντας την πολιτιστική ταυτότητα, την επαναχρησιμοποίηση της ύλης που αυτή τη φορά προβάλλει έναν νέο τρόπο και χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών και την προσφορά στο συνάνθρωπο που ενδυναμώνει τη συλλογική δράση. Στόχος του project δεν είναι απλώς και μόνο η προβολή μιας διαφορετικής διάθεσης και οπτικής αλλά η ενεργός συμμετοχή του θεατή, ικανή να συντελέσει στη θέαση του έργου ως ενός εύπλαστου γλυπτού. Η έκθεση διαρκεί έως τις 6 Μαΐου και μετά θα τοποθετηθούν σε δώδεκα κεντρικά σημεία του δημόσιου χώρου στο Δήμο Βριλησσίων. Ωράριο: καθημερνά 10πμ - 8μμ, εκτός από το διάστημα από τη Μ. Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα.
Δήμος Βριλησσίων –Αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος (Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, Υμηττού 57, Βριλήσσια, τηλ.: 2106095505)
Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι | 2010-2018
Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες, οι προσανατολισμοί και οι αναζητήσεις της νέας γενιάς φωτογράφων χαρτογραφούνται σε μια έκθεση που παρουσιάζει μέρος του έργου 32 σύγχρονων δημιουργών. Όπως τονίζει ο επιμελητής της έκθεσης, Μανόλης Μωρεσόπουλος, οι εν λόγω νέοι φωτογράφοι, αν και εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, με ποικίλες αναφορές και στοχεύσεις, συγκλίνουν όλοι στο ότι προσεγγίζουν τη φωτογραφική τέχνη μέσα από τη δυναμική των διαφορετικών κατευθύνσεων που το ίδιο το μέσο ορίζει κατά την τελευταία δεκαετία. Με τον τρόπο αυτό, αντανακλάται ταυτόχρονα η φιλοσοφία που διαπνέει κάθε χρόνο αυτή τη διοργάνωση, αποτυπώνοντας το στίγμα της νέας γενιάς. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας και διαρκεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου.
MOMus - Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, 1ος όροφος, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310566716)