Το κύπελλο που διοργάνωσαν Ολυμπιακός, ΠΑΟ και ΑΕΚ όταν η ΕΠΟ τους έθεσε εκτός ελληνικού ποδοσφαίρουΤο φθινόπωρο του 1927, η ΕΠΟ ετοιμαζόταν να διοργανώσει το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων των τριών ιδρυτικών ποδοσφαιρικών ενώσεων: Ε.Π.Σ. Αθηνών, Ε.Π.Σ. Πειραιώς και Ε.Π.Σ. Μακεδονίας. Στην αρχή της περιόδου και πριν αρχίσουν οι αγώνες, η ΕΠΟ ύστερα από διένεξη με τον Ολυμπιακό, αποφάσισε να του επιβάλλει πολύμηνη τιμωρία και απαγόρευσε με ποινή διαγραφής σε όλα τα υπόλοιπα σωματεία να αγωνίζονται μαζί του, ακόμα και σε φιλικά. Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ δεν υπάκουσαν, πήραν το μέρος του Ολυμπιακού και προχώρησαν μαζί του στη διοργάνωση φιλικών αγώνων.  Η κορύφωση της κόντρας συνέβη στις 23 Οκτωβρίου 1927, όταν η ΑΕΚ αρνήθηκε να αγωνιστεί με τον Απόλλωνα σε προγραμματισμένο αγώνα που θα τελείτο προς οικονομική ενίσχυση της ΕΠΟ και μαζί με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ανακοίνωσαν πως αντί αυτού θα διεξαχθεί αγώνας «μεταξύ δύο μικτών ομάδων αποτελουμένων εκ των ποδοσφαιριστών των συνεργαζομένων συλλόγων Π.Ο.Κ.».

Το κύπελλο του Πάσχα

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η μεν ΕΠΣΑ τιμώρησε με τετράμηνο αποκλεισμό τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, ενώ η ΕΠΟ διέγραψε τους τρεις συλλόγους στις 31 Οκτωβρίου 1927 και προχώρησε στη διοργάνωση του πρωταθλήματος χωρίς αυτούς. Στην προσπάθεια τους οι τρεις σύλλογοι να διοργανώσουν ανταγωνιστικά τουρνουά προχώρησαν στην θεσμοθέτηση του κυπέλλου Πάσχα.
Το 1928, διοργανώθηκε το πρώτο κύπελλο Πάσχα και σ’ αυτό προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος η ισχυρή Μπεογκράτσκι Γιουγκοσλαβίας (τώρα ΟΦΚ Βελιγραδίου) και μία μικτή παικτών της πρώην πρωταθλήτριας Ρουμανίας, Βένους και της Σπάρτα, αμφότερες από το Βουκουρέστι.
Τα αποτελέσματα του 1ου κυπέλου Πάσχα:  Μεγάλο Σάββατο 14.04.28: ΑΕΚ - Μπεογκράτσκι 3-2, Μεγάλο Σάββατο 14.04.28: Παναθηναϊκός - Mικτή Βένους/Σπάρτα 3-2. Κυριακή του Πάσχα 15.04.28: Ολυμπιακός - ΑΕΚ 4-1. Δευτέρα του Πάσχα 16.04.28: Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-3. Τρίτη του Πάσχα 17.04.28: Μπεογκράτσκι - Mικτή Βένους/Σπάρτα 4-0. 20.04.28: Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 3-3. 21.04.28: Ολυμπιακός - Mικτή Βένους/Σπάρτα 5-1. 22.04.28: Παναθηναϊκός - Μπεογκράτσκι 1-4. 22.04.28: ΑΕΚ - Mικτή Βένους/Σπάρτα 6-1. 23.04.28: Ολυμπιακός - Μπεογκράτσκι 3-0.
Μετά από μια σύντομη διακοπή και ορισμένους αγώνες φιλανθρωπικού χαρακτήρα στη Βόρεια Ελλάδα (όπως το τουρνουά στη Χαλκιδική το 1932 υπέρ των σεισμοπαθών της Ιερισσού) το Κύπελλο του Πάσχα επιστρέφει στην ποδοσφαιρική ζωή της χώρας το 1936. Κυπελλούχος πάλι ο Ολυμπιακός, που είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη ομάδα εκείνη την εποχή. Το Κύπελλο Πάσχα έχει λάβει πλέον εορταστικό χαρακτήρα, εφευρίσκονται μοναδικά τρικ για το κοινό, όπως το σπάσιμο των αυγών για την επιλογή της εστίας. Την επόμενη χρονιά νικητής αναδεικνύεται ο Εθνικός Πειραιώς. Η ΑΕΚ είναι κυπελλούχος το 1938 και ο Παναθηναϊκός το 1940, πριν τον πόλεμο και την Γερμανική κατοχή.
Μετά την απελευθέρωση η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της, αντιμετωπίζοντας και τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου. Ο λαός είναι ρημαγμένος και διχασμένος. Το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα πράγματα που ενώνει τους Έλληνες. Το Κύπελλο Πάσχα ήταν μια ευκαιρία να ξαναβρεθούν δίπλα δίπλα και να πανηγυρίσουν ή να στενοχωρηθούν μαζί, χωρίς να λείπουν οι επεισοδιακές διοργανώσεις όπως εκείνη του 1948, κατά την οποία ο τελικός δεν τελείωσε ποτέ και απλώς απονεμήθηκε ο τίτλος στον Άρη Θεσσαλονίκης.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘50 το Κύπελλο Πάσχα εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο γεγονός κυρίως για τους Αθηναίους φιλάθλους. Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει αποκτήσει προβολείς και το πέταλο που έχει «πλάτη» στο Λυκαβηττό: είναι η ιστορική αργότερα Θύρα 13 που υψώνεται το 1950 και περατώνεται σχεδόν ταυτόχρονα με το κολυμβητήριο του Παναθηναϊκού.  Οι Αθηναίοι φίλαθλοι συρρέουν στο ανακαινισμένο γήπεδο και πριν τον εκκλησιασμό κατά τις αργίες του Πάσχα παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Οι «αιώνιοι αντίπαλοι» κατακτούν από δύο τρόπαια προτού σπάσει το δίπολο η ΑΕΚ το 1955.

Ο θεσμός… φθίνει!

Με το μέτωπο του ΠΟΚ να μην είναι τόσο… αρραγές το κύπελλο Πάσχα άρχισε να χάνει την αίγλη του. Τα ματς γίνονται «σκληρά» και χάνεται το φιλικό και εορταστικό κλίμα, ενώ οι αγώνες προσφέρονται μόνον ως ρεβάνς για ήττες στο πρωτάθλημα. Μες την καθιέρωση της Α’ Εθνική, τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, αφού οι ομάδες παρουσιάζονται αδιάφορες και επιδίδονται απλώς σε κοκορομαχίες. Το ποδόσφαιρο είναι σχεδόν ημιεπαγγελματικό πλέον και διοργανώσεις όπως το Κύπελλο Πάσχα και το Κύπελλο Χριστουγέννων ανήκουν στο παρελθόν. Η διοργάνωση συνεχίστηκε με διακοπές έως το 1964, για να διεξαχθεί σε 23 συνολικά περιπτώσεις. Πολυνίκης σύλλογος υπήρξε ο Ολυμπιακός με 11 κύπελλα, ακολούθησαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός με 4, ενώ από μία κατάκτηση είχαν οι Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου (ρουμανική), 1. ΦΚ Κολονίας (γερμανική), Άρης Θεσσαλονίκης και Εθνικός Πειραιώς. Μεταξύ 1930 και 1936 διεξήχθη μία μόνο φορά, καθώς υπήρξαν αυξημένες υποχρεώσεις των τριών σωματείων του ΠΟΚ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αλλά και της εθνικής Ελλάδας (1932 και 1936).

Μάκης Διόγος
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet