Συνέντευξη με τον Γιάννη Σπιλάνη, υποψήφιο περιφερειάρχη Βορείου ΑιγαίουΗ Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου συγκροτήθηκε από τρία διαφορετικά αυτοδιοικητικά ρεύματα και αντίστοιχους περιφερειακούς συμβούλους στην τρέχουσα θητεία της περιφέρειας, με βάση τις πολύ συγγενικές τους θέσεις για τα θέματα που προέκυπταν. Η οικολόγος-ακτιβίστρια από την Χίο, Γιούλα Αργυρούδη, εκλεγμένη από τον Οικολογικό Άνεμο, η Μαρία Νικολάρα με τη Γόνιμη Γραμμή, προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννης Σπιλάνης, επικεφαλής του Συμβολαίου Ζωής για το Αιγαίο. Ο καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης, συμφώνησαν, ότι είναι η πειστικότερη εκλογή να διεκδικήσουν τη διοίκηση της περιφέρειας, με ένα πολύ ευρύ ψηφοδέλτιο από όλα τα νησιά. Ο υποψήφιος από το 1990 διδάσκει στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου θέματα «Βιώσιμης Ανάπτυξης» και από το 2000 στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τουρισμού «Περιφερειακή Τουριστική Ανάπτυξη». Ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, συνεργάζεται και με την Επιτροπή Νησιών της ΕΕ. Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο του «Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής».

Τη συνέντευξη πήρε ο Παύλος Κλαυδιανός

Διεκδικείτε μια περιφέρεια που εμφανίζεται ουραγός σε όλες τις σχετικές λίστες ανάπτυξης και με τον πλέον γηρασμένο πληθυσμό. Τι σκοπεύετε να κάνετε, ώστε να αναστραφεί αυτή η πραγματικότητα;
Έχετε δίκιο. �� περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι προτελευταία σε ρυθμούς απορρόφησης του ΕΣΠΑ, οι κάτοικοι της έχουν από τα χαμηλότερα εισοδήματα και είναι η περιοχή με τον πιο γερασμένο πληθυσμό. Ωστόσο, διαθέτει πληθώρα θετικών χαρακτηριστικών, τα οποία μένουν αναξιοποίητα από την ανικανότητα της σημερινής διοίκησης. Χαρακτηριστικά σπάνια και μοναδικά, όπως τα προϊόντα της, τις φυσικές ομορφιές, τη διατήρηση του τοπίου κ.α. Όλα αυτά καλούμαστε να τα συνδυάσουμε, δημιουργώντας ένα μοντέλο που θα συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, ώστε τα ποιοτικά προϊόντα να βρουν τη θέση τους στις αγορές, τόσο τις εσωτερικές των νησιών, όσο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συμβάλλοντας έτσι και στη δημιουργία ενός αναγνωρίσιμου brand name, που τόσο ανάγκη έχουν τα νησιά μας.

Ποια είναι τα εχέγγυα αυτής της προσπάθειας που προσφέρετε στον ψηφοφόρο;
Το πρόγραμμα μας -μιας και είμαστε η μοναδική παράταξη στο Βόρειο Αιγαίο που διαθέτει δημοσιευμένες επεξεργασμένες προτάσεις- αλλά κυρίως η τεχνογνωσία να το εφαρμόσουμε.
Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι το αντικείμενο που διαπραγματεύομαι τα τελευταία 32 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ένας από τους πρώτους οικονομολόγους που μίλησε για την αειφόρο ανάπτυξη στα νησιά μας πριν από πολλά χρόνια και για το μεταφορικό ισοδύναμο. Η θητεία μου στη γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με οδήγησε να γνωρίσω και από τη πλευρά της διοίκησης τα νησιά του Β. Αιγαίου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που μπορεί να έχουν, αλλά και το πώς μπορούν να δρομολογηθούν λύσεις. Η πείρα μου, επίσης, ως εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και Διευθυντή του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου, αλλά και η συνεργασία μου με την Επιτροπή Νησιών της ΕΕ νομίζω ότι προσφέρουν ένα ελάχιστο εγγυήσεων, ώστε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας.

Το προσφυγικό μονοπωλεί την επικαιρότητα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια. Πόσο σημαντικό θεωρείται ως πρόβλημα και ποιο σχέδιο αντιμετώπισης προτείνει ο συνδυασμός σας;
Ο συνδυασμός μας διαθέτει ανθρώπους με εμπειρία παντού και βεβαίως στο προσφυγικό, όπου στάθηκαν αλληλέγγυοι από την πρώτη στιγμή, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον καπετάν Θανάση Μαρμαρινό, τον ψαρά από τη Συκαμνιά που προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης. Το προσφυγικό υπάρχει ως ζήτημα, αλλά δεν είναι αυτό που κρατά καθηλωμένη την περιφέρεια. Αντίθετα, τα όποια προβλήματα δημιουργούνται κυρίως από τη διάθεση ορισμένων να κερδοσκοπήσουν πολιτικά πάνω σε αυτό, αποκομίζοντας πολιτικά οφέλη. Γιατί δεν μιλάει κανείς για Κω και Λέρο; Και εκεί τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν... Αλλά εκεί το προσφυγικό έχει πάψει να είναι στην πρώτη γραμμή επικαιρότητας, όταν εδώ κάποιοι επιμένουν να το συντηρούν για τους παραπάνω λόγους. Τουναντίον, θα λέγαμε, ότι το προσφυγικό συνέβαλε και θετικά, αφού πολλοί άνθρωποι από την Ευρώπη και αλλού έφθασαν στα νησιά και έμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσφέροντας στην τοπική οικονομία, αλλά και στην κουλτούρα, δουλεύοντας στο πεδίο αυτό. Όμως, δεν αξιοποιήσαμε την αυξημένη αναγνωρισιμότητα των νησιών, που δεν είχαν πετύχει οι καμπάνιες τουριστικής προβολής τα προηγούμενα 30 χρόνια. Μια άλλη παράπλευρη θετική επίπτωση είναι ότι σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης δούλεψαν και πολλοί ντόπιοι, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως παροχείς ειδών ή υπηρεσιών, ακόμα και σε περιόδους όπου η φύση της δουλειάς του το απέκλειε. Προφανώς, δεν θα θέλαμε να έχει συμβεί αυτή η παγκόσμια κρίση στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά μας, ούτε και αποτελεί αναπτυξιακή επιλογή. Οφείλουμε, όμως, να συμβάλουμε στη διαχείρισή της, χωρίς να διχάσουμε τις τοπικές κοινωνίες, παράλληλα με την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και ταυτόχρονα του δικαιώματος των κατοίκων για ομαλή καθημερινότητα. Το Καρά Τεπέ, το πρώην ΠΙΚΠΑ, το Mosaic, δομές με ελεγχόμενο πληθυσμό και υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, ψυχολογικής υποστήριξης ψυχαγωγίας, δημιουργικής απασχόλησης κλπ προς τους πρόσφυγες, είναι πρότυπα για εμάς. Βέβαια, δεν ξεχνάμε ότι το προσφυγικό δεν είναι το μόνο κοινωνικό πρόβλημα.

Πού πιστεύετε ότι απέτυχε η νυν περιφερειάρχης και ποια η πρόκληση για εσάς;
Απέτυχε σχεδόν παντού. Ακόμα και στη δακοκτονία, από την έκβαση της οποίας χάθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για την ελαιοπαραγωγή της Λέσβου πέρυσι, ενώ φέτος δεν αντιμετωπίστηκε καμία από τις αιτίες που επικαλέστηκαν και φοβόμαστε παρόμοια εξέλιξη. Η κ. Καλογήρου το μόνο έργο που έχει να επιδείξει είναι ασφαλτοστρώσεις χωρίς έλεος, χωρίς σχέδιο. Ασφαλτοστρώσεις παντού, μιας και αυτά είναι τα «εύκολα έργα». Χρήσιμα, δεν λέμε όχι, αλλά όταν το 80% του προυπολογισμού πηγαίνει εκεί και σε καθαρισμούς χειμάρρων, καμία αναπτυξιακή προοπτική δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Αντίθετα, εμείς σχεδιάζουμε πολλές άυλες ενέργειες εκπαίδευσης, καινοτόμας επιχειρηματικότητας και πολλά ακόμη, με στόχο να υπάρξει διέξοδος και δημιουργία θέσεων εργασίας, κυρίως για νέους. Κοιτάξτε, στην επόμενη προγραμματική περίοδο στη ΠΒΑ θα εισρεύσουν 630 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ και άλλους πόρους. Αυτά δεν δύναται να ξοδευτούν σε άσφαλτο και να πεταχτούν σε ρέματα. Χρειάζεται σχέδιο και εμείς προτείνουμε συγκεκριμένη στρατηγική και δράσεις, με στόχο την ποιότητα στην παραγωγή και στη ζωή των κατοίκων.

Ως νησιωτική περιφέρεια με ιδιαίτερες συνθήκες, ποιο μοντέλο διοίκησης προτείνετε;
Το σχέδιο μας περιλαμβάνει οριζόντιες πολιτικές για όλα τα νησιά και κάθετες εξειδικεύσεις για κάθε νησί ξεχωριστά. Οι οριζόντιες εκφράζονται από το τρίπτυχο «Συμμετοχική Αυτοδιοίκηση, Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη, Αλληλεγγύη για όλους». Οι εξειδικεύσεις θα γίνουν, και γίνονται ήδη, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από οργανωμένο διάλογο, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο. Και αυτό απαιτεί την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματιών, των εργαζόμενων, της επιστημονικής κοινότητας, των πολιτών. Διαφορετικά θα έχουμε αποτύχει.
Ως προς το δεύτερο σκέλος, προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη να αφορά όλους και όχι μόνο εργολάβους δημοσίων έργων. Για αυτό και υποστηρίζουμε τη δικτύωση επιχειρήσεων, το μοντέλο της κοινωνικής οικονομίας, τις οργανώσεις παραγωγών, ώστε να υπερβούμε τις συνέπειες της νησιωτικότητας. Και ας φρόντισαν κάποιοι να το απαξιώσουν, με τις χρεοκοπίες των οργανισμών, όπως της ΝΕΛ, της συνεταιριστικής Τράπεζας, των Lesvoshops, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, της ΕΝΑ Χίου... Αυτοί που τώρα κάτω από άλλα προσωπεία διεκδικούν πάλι τη ψήφο των πολιτών. Όσο για το τρίτο σκέλος, δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία. Είμαστε εμείς που πρώτοι σηκώσαμε τη σημαία της αλληλεγγύης και εμείς που την κρατάμε ψηλά, όταν άλλοι κλείνουν πονηρά το μάτι στην ακροδεξιά, βάζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα στους συνδυασμούς τους, ενώ ταυτόχρονα δείχνουν αδιαφορία για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως τις οικογένειες με ΑμεΑ, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τους άνεργους κλπ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet