Στις 22 Απριλίου παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο του το Κίνημα Αλλαγής, στον πολυχώρο Αθηναϊς, με την επικεφαλής κ. Φώφη Γεννηματά για πολλοστή φορά να επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό: «Οι Έλληνες ξέρουν πότε και με ποιον έζησαν καλύτερα, με το ΠΑΣΟΚ. Το θυμούνται οι παλιότεροι, ήρθε η ώρα να το ζήσουν και τα νέα παιδιά με το Κίνημα Αλλαγής... Αγωνιζόμαστε και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα, τους εκφραστές του λαϊκισμού, της νέας δεξιάς».
Τα 42 πρόσωπα του ψηφοδελτίου είναι τα εξής: Ανδρουλάκης Νίκος, Αποστολοπούλου Βαρβάρα, Αρναούτογλου Σάκης, Βαρδακαστάνης Γιάννης, Βροντάκης Ανδρέας, Γεωργάκη Βούλα, Γκέμη Έντα, Γοσποδίνη Άσπα, Δαλμάς Ιωάννης, Δαμιανίδης Παύλος, Ζαφειράκου Αίγλη, Ιωακειμίδης Παναγιώτης, Καϊλή Εύα, Καλλή Γεωργία, Καμίνης Γιώργος, Καπούνης Δημήτρης, Κατριάδης Μανώλης, Κοσμίδου Κωνταντίνα, Κουρουπάκη Λίτσα, Κουτσούκου Αγγελική, Κωνσταντινίδης Σταύρος, Κωνσταντινίδου Υπατία, Κωνταντίνου Στέργιος, Μαλλιώρη Μένη, Μεϊμάρογλου Γιάννης, Μπούρα Εύα, Μώραλη Βάσω, Μώρου Ισμήνη, Νικητιάδης Γιώργος, Παλάντζας Λάμπρος, Παπανδρέου Νίκος, Παπανικολάου Χριστίνα, Ρολόγης Δημήτρης, Σαδούλα Σεβτζάν, Σκλάβος Γιώργος, Σταγκουράκης Αλέξανδρος, Τζαλάλης Αθανάσιος, Τριφύλλης Αντώνης, Τσούλιας Νίκος, Φραγκούλης Εμμανουήλ, Φωτεινός Θύμιος, Χρούμπ Ιωσήφ.
Στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Χρηστίδης συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους. Στις πρώτες θέσεις εκλέχθηκαν ο Μανώλης Όθωνας, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Κώστας Πανταζής, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Σταμάτης Μαλέλης. Στη νέα Κεντρική Επιτροπή των 256 μελών, προσκείμενοι στη Φώφη Γεννηματά θεωρούνται περίπου 150- 155 στελέχη, ενώ από 95 έως 100 υπολογίζεται η δύναμη του Νίκου Ανδρουλάκη. Ανδρέας Σπυρόπουλος και Στέφανος Ξεκαλάκης που εκλέχθηκαν επίσης στις πρώτες θέσεις, ενισχύουν το μήνυμα της ανανέωσης και από την πλευρά της μειοψηφίας. Οι δύο πιο συγκροτημένες ομάδες εξασφάλισαν την εκπροσώπηση των μικρότερων σχηματισμών (στελέχη που έμειναν από ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία, ΕΔΕΜ κοκ). Περίπου 20 στελέχη φέρονται να ανήκουν στο ΚΙΔΗΣΟ.
Το Σάββατο ολοκληρώθηκε και η οργανωτική ενοποίηση του κόμματος, με την εκλογή του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου. Γραμματέας, με ποσοστό περί το 62%, εξελέγη ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Το νέο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο αριθμεί 21 μέλη συν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, το γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Κεγκέρογλου και το γραμματέα του κόμματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος επανεξελέγη με 168 ψήφους. Εξελέγησαν κατά σειρά οι : Γιώργος Καμίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μανώλης Όθωνας, Θόδωρος Μαργαρίτης, Κατερίνα Μπατζελή, Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παύλος Χρηστίδης, Γιάννης Βαρδακαστάνης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Τόνια Αντωνίου, Έφη Χαλάτση, Μιχάλης Καρχιμάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Συλβάνα Ράπτη, Αφροδίτη Παπαθανάση, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ευτυχία Θάνου, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Η ανθρωπογεωγραφία του νέου κομματικού οργάνου

Η ανθρωπογεωγραφία του νέου κομματικού οργάνου αντανακλά εκτός από το «προεδρικό μπλοκ», τη σύνθεση και εκπροσώπηση τάσεων του Κινήματος Αλλαγής, πέραν του ΠΑΣΟΚ, κάτι άλλωστε που επιθυμούσε ευθύς εξαρχής η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να αποτυπωθεί η πολυσυλλεκτικότητα του, με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να εκπροσωπούνται από μια νέα τάση, την «Ανανεωτική Αριστερά». Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο με την πλευρά Ανδρουλάκη να μην αποδέχεται «συνθετική» πρόταση για εκλογή Πολιτικού Συμβουλίου, με συμφωνημένη λίστα και ποσοστό σταυροδοσίας 100%, κάτι που επί της ουσίας σήμαινε διορισμό του οργάνου. Τέτοιο ποσοστό σταυροδοσίας για εκλογή οργάνων, όπως λέγεται, δεν ζητήθηκε και δεν υπήρξε ποτέ, από το 1974. Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε όριο σταυροδοσίας στο 40%. Τελικά, εγκρίθηκε με ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός η πρόταση του προεδρικού μπλοκ για όριο σταυροδοσίας 100%, με αποτέλεσμα ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην θέσει καν υποψηφιότητα.
Οι εκτιμήσεις της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως το ΚΙΝΑΛ θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών.  Μεταξύ των άλλων, ο κ. Μαλέλης, γραμματέας του τομέα Επικοινωνίας, τόνισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε συνεχή άνοδο. Αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι η δημοκρατική παράταξη που εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η έκπληξη των εκλογών». Μιλώντας στο «Θέμα FM 104.6» σημείωσε πως «πράγματι η αντίθεση είναι πρόοδος – συντήρηση, με την διαφορά ότι την πρόοδο την εκφράζουμε εμείς… Είμαστε βέβαιοι ότι την επόμενη μέρα κάποια πρώην στελέχη μας θα ζητούν να επανέλθουν. Με τους οπορτουνιστές έχουμε σοβαρό πρόβλημα». Όλα βεβαίως θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, αν και οι φοιτητικές εκλογές έδειξαν πως το ΠΑΣΟΚ διαρκώς χάνει την ηγεμονία του στο συνδικαλιστικό χώρο. Μένει να δούμε αν αυτό θα επαληθευτεί και στην επικράτεια.

Βασίλης Ρόγγας
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet