Στο σημερινό φύλο της “Εποχής” δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την συνεντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη, που δόθηκε στους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Μαρία Λούκα του ραδιοφωνικού σταθμού “στο Κόκκινο 105,5”.

Γιατί υπήρξε η αναγκαιότητα αλλαγής της ομάδας διαπραγμάτευσης; Σε βρήκε σύμφωνο;
Προφανώς και με βρήκε σύμφωνο, ήταν μια αλλαγή που κάναμε όλοι μαζί. Από την πρώτη μέρα που εκλεχθήκαμε, λειτουργούμε συλλογικά, έτσι κάνει η Αριστερά. Εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να πάω στο Γιούρογκρουπ μόνος μου, χωρίς την πλήρη υποστήριξη της υπόλοιπης κυβέρνησης, των συνεργατών μου, του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Σχεδόν κάθε μέρα, απ’ την 25η Ιανουαρίου, συναντάται η ομάδα μας, που αποτελείται από τους κ. Τσακαλώτο, κ. Δραγασάκη, κ. Παππά, κ. Σαγιά, κάποιες φορές τον κ. Σταθάκη και συνεχώς αναλύουμε και διυλίζουμε τα γεγονότα, τις εξελίξεις, προσπαθώντας να σχεδιάσουμε την τακτική της ημέρας, της εβδομάδας μέσα σ’ ένα γενικότερο στρατηγικό πλαίσιο (...). Στόχος μας είναι να κλείσουμε την ενδιάμεση συμφωνία άμεσα, αυτές τις μέρες, ώστε να προχωρήσουμε την διαπραγμάτευση που θα μας φέρει στην μετά τον Ιούνιο εποχή σε μερικές εβδομάδες.

Αυτό το πράγμα δεν δημιουργεί πάλι μια διαδικασία αναστάτωσης στην οικονομία;
Μακάρι να τελειώναμε πριν από δυο μήνες τα πάντα και να μπορούσαμε να ασχοληθούμε με τα υπουργεία μας, αποκλειστικά και να κάναμε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται (...).

Οι θεσμοί τήρησαν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου;
Κατ’ αρχάς η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αφορούσε ένα τετράμηνο, όχι μια τετραετία. Μπορεί να κάναμε πίσω όσον αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά αυτό ήταν μια συμφωνία γέφυρα για το πώς θα πορευτούμε για δύο, τρεις, τέσσερις το πολύ μήνες, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους εταίρους μας, τους θεσμούς και την κυβέρνησή μας να διαπραγματευτούμε το μέλλον. Και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το μέλλον. Οπότε όντως ήταν μια εξαιρετική συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου! Προφανώς τότε δεν πετύχαμε συμφωνία πάνω στο πρόγραμμά μας, αλλά πετύχαμε στο να μην επιβληθούν ουσιαστικά τα υφεσιακά μέτρα του μέηλ Χαρδούβελη και, από την άλλη πλευρά, αποσπάσαμε σημαντικές δεσμεύσεις όσον αφορά τη λιτότητα, αυτό που λέμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Από τη στιγμή που οι εταίροι μας προχωράνε σαν να μην υπάρχει η 20η Φεβρουαρίου, εμείς την έχουμε ως βάση  ή θέτουμε και τα δικά μας αιτήματα, για να πάμε ισότιμα στην διαπραγμάτευση;
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην 20η Φεβρουαρίου και ο λόγος είναι απλός: μας λένε και μας ξαναλένε, και καλά κάνουν, ότι το Γιούρογκρουπ βασίζεται στους κανόνες, στις συμφωνίες, που αποτελούν νόμο και διέπουν τη συμπεριφορά όλων στο Γιουρογκρουπ. Η τελευταία απόφαση για την Ελλάδα, ήταν εκείνη της 20ης Φεβρουαρίου. Προσωπικά, σου λέω ότι αρνούμαι να συζητήσω οτιδήποτε άλλο. Όταν έρχονται και ζητούν διαδικασίες που έχουν καταργηθεί την 20η Φεβρουαρίου και έχουν προβλεφθεί άλλες, η απάντησή μας είναι ξεκάθαρη: όχι. Όταν ήρθαν και απαίτησαν ξανά την τρόικα στην Ελλάδα, είπαμε όχι, δεν ήταν αυτή η συμφωνία. Αν συμφωνούσαμε σ’ αυτό, δεν θα ξοδεύαμε τόση ενέργεια και ψυχική κόπωση, για να φτάσουμε, μέσα από τρία Γιούρογκρουπ, στην 20η Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στο λόγο της και την υπογραφή της.

ΦΠΑ, ασφαλιστικό, επικουρικές συντάξεις

Σήμερα θα παρουσιάσετε στο υπουργικό συμβούλιο το πολυνομοσχέδιο.  Θα περιλαμβάνει αλλαγές για το ασφαλιστικό,τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των πολύ υψηλων επικουρικών συντάξεων;

Δεν θα υπάρξει τίποτα όσον αφορά μείωση επικουρικών συντάξεων, τίποτα όσον αφορά αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ή οπουδήποτε αλλού και τίποτα όσον αφορά τη 13η σύνταξη.

 Όμως όλο το μιντιακό σύστημα παίζει μ‘ αυτό, για κάτι που δεν υπάρχει.
Προφανώς και δεν υπάρχει. Το σχέδιο νόμου αποτελεί, αν θέλετε, μια άσκηση νομικής κωδικοποίησης,  των 18 και 8 σημείων τα οποία, αν θυμάστε, πριν από ενάμιση μήνα, είχαν ονομαστεί, άκομψα, «λίστα Βαρουφάκη» και αφορούσαν τη φορολογία και τη φορολογική διοίκηση, που ήταν μη υφεσιακά και δεν είχαν να κάνουν με αύξηση ΦΠΑ. Είχαν να κάνουν με τον τρόπο συλλογής του ΦΠΑ, είχαν να κάνουν με διαδικασίες, είχαν να κάνουν με την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων. Αυτό είναι το νομοσχέδιο μέσες άκρες. Αυτά που συζητούν στα μέσα, αποτελούν προϊόν είτε εκούσιας είτε ακούσιας σύγχυσης. Η κυβέρνηση αναζητά μια έντιμη λύση. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουμε δηλώσει ότι για τη μετά τον Ιούνιο εποχή, από τη στιγμή που θα μιλάμε για ένα νέο μοντέλο για την Ελλάδα, είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για πάρα πολλά πράγματα.

 Θα υπάρξει κάποια ρύθμιση που θα προβλέπει φόρο διανυκτέρευσης σε πολυτελή ξενοδοχεία;
Δεν έχει αποσαφηνιστεί. Είναι από τα ζητήματα που είναι στο τραπέζι της μεταξύ μας συζήτησης . Δεν έχει αποφασιστεί στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, δεν έχει αποφασιστεί στα πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου, δεν έχει μπει καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του Μπράσελς Γκρούπ, πρόκειται για κάποιες ιδέες, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, και νομίζω ότι αυτό δεν είναι καθόλου κακό, συζητάει τα πάντα χωρίς να ξεφεύγει ούτε μια σπιθαμή απ’ τις κόκκινες γραμμές μας. Όταν έρχονται και με πιέζουν και εμένα και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, εμείς βρίσκουμε κάποιους τρόπους να απαντήσουμε με λογικό και πειστικό τρόπο στις πιέσεις αυτές, γιατί πως είναι δυνατόν στη Μύκονο και στη Σαντορίνη που είναι χώροι χλιδής, έτσι τους χαρακτηρίζουν, να υπάρξει τόσο χαμηλό ΦΠΑ και μάλιστα η εισπραξιμότητά του να είναι τόσο χαμηλή (...) Μια λύση που σκεφτόμαστε, είναι να δούμε πώς μπορεί το σύστημα πληρωμών, ιδίως από τους τουρίστες, να εμπεριέχει πολύ λιγότερα μετρητά και μεγαλύτερη χρήση πλαστικού χρήματος, να ένα παράδειγμα συζήτησης που γίνεται, ούτε σ’ αυτό έχουμε καταλήξει αλλά το συζητάμε. Υπήρξε μια άλλη άποψη, για να μην επιβαρύνεται ο ντόπιος πληθυσμός οι μόνιμοι κάτοικοι, να υπάρξει μια προσαύξηση στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του φόρου διανυκτέρευσης για παράδειγμα, ούτε αυτό το έχουμε αποφασίσει. Είναι στο τραπέζι της μεταξύ μας συζήτησης, και να θυμίσω ότι τίποτα απ’ ολ’ αυτά δεν πρόκειται να αποφασιστεί εκτός του πλαισίου της διαπραγμάτευσης. Ολ’ αυτά θα είναι κάποια στιγμή προτάσεις, που εμείς θα κάνουμε στο Μπράσελς Γκρουπ, στο Γιουρογκρουπ, στο Γιούρογουορκινκ Γκρουπ και  θα εφαρμοστούν, θα φτάσουν στο ελληνικό κοινοβούλιο μόνο ως ένα πακέτο που θα ξεκλειδώσει την υπόθεση της διαπραγμάτευσης και θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία που δεν θα είναι απλώς συμφωνία, αλλά όπως είπε και ο Γιάννης Δραγασάκης πάρα πολύ σωστά, θα είναι μια συμφωνία λύση.

Δημοσιονομικό κενό και ΕΝΦΙΑ

 Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό, η εκτίμηση που κάνει το οικονομικό επιτελείο για το 2015 ποια είναι;

Ως υπουργός οικονομικών, δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του ‘15, αν δεν γνωρίζω, όπως αυτό απαιτείται να γνωρίζουν και όλοι οι πολίτες και οι αγορές, πότε θα καταλήξει η διαπραγμάτευση και ποιοι θα είναι οι όροι της κατάληξής της. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα τώρα, μιλάμε για μια ανάπτυξη περίπου στο 1% σε πραγματικές τιμές και παράλληλα ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο εμείς πιστεύουμε, ότι αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση τώρα με μια γρήγορη συμφωνία, θα μπορεί άνετα να είναι στο 1,2%, που θα είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, αν σκεφτείτε ότι πέρυσι το αποτέλεσμα ήταν 0,3%. Αν καταφέρουμε να πιάσουμε το 1,2% φέτος, μετά από μια τέτοια τεχνική ασφυξία, που μας έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αυτό θα είναι επιτυχία και νομίζω θα είναι και μια εφικτή επιτυχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ορθώς είχε βάλει στα συνθήματά του το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Στην παρούσα φάση θα έχουμε εξελίξεις σ’ αυτό; Πως σκέφτεστε να γίνει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας;
Άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικός φόρος (...) οπότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι αυτός είναι ένας φόρος που είναι στις προτεραιότητές μας να τον αλλάξουμε ριζικά. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή, ως κυβέρνηση, έχουμε μια προτεραιότητα και αυτή είναι να επιτύχουμε την ενδιάμεση συμφωνία, που θα αναιρέσει την ασφυξία στην Ελλάδα, στην αγορά, στην κοινωνία, έτσι ώστε να πορευτούμε σε μια διαπραγμάτευση που θα είναι το κομβικό σημείο των επόμενων τριάντα σαράντα ετών. Γιατί απ’ αυτή τη διαπραγμάτευση, εξαρτάται το αν θα μπορέσει η Ελλάδα, να βγει στη μεταμνημονιακή εποχή και να αρχίσει να  ανακάμπτει και να μιλάμε για μια ανάπτυξη, η οποία θα μπορεί να φέρει τα ξενιτεμένα μας παιδιά και να δώσει ελπίδα στον κόσμο. Αυτό υποσχεθήκαμε ως ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό σημαίνει, ότι για τις επόμενες εβδομάδες το θέμα του ΕΝΦΙΑ και πολλά άλλα θέματα τα οποία μας απασχολούν, για τα οποία χάνουμε τον ύπνο μας, μπουν, όχι στο περιθώριο, αλλά σε μία προτεραιότητα, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματευόμαστε, τι βάζουμε πρώτο, τι βάζουμε δεύτερο, τι λέμε στο Μπράσελς Γκρουπ, τι λεμε στο Γιουρογκρουπ, θα το κάνουμε. Γιατί αυτό που προέχει, είναι η κυβερνώσα Αριστερά, όπως είπε και ο Γιάννης Δραγασάκης, να πετύχει μια συμφωνία λύσης, μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στη σκοτοδίνη των τελευταίων πέντε ετών. Στο πλαίσιο αυτής, να είστε σίγουροι, ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι από τα πρώτα μνημονιακά νομοθετήματα, που θα καταδικαστεί στο πυρ το εξώτερο.

Θα έχουμε συμφωνία μέχρι τις 15 Μαϊου ή θα πιάσουμε καλοκαίρι;
Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε.

Θα έχουμε συμφωνία στη λογική που θα ήθελε η ελληνική πλευρά;
Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα, και ποτέ δεν ήταν. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ευρώπη, είμαστε η μόνη κυβέρνηση που έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τη λογική της «αντιμετώπισης» της κρίσης από το 2010. Αυτό που νομίζω ότι θα γίνει είναι μια ενδιάμεση συμφωνία, η οποία θα ανοίξει την κάνουλα της ρευστότητας, ώστε να σταματήσει η ασφυξία των προηγούμενων δυόμιση μηνών και τότε θα έχουμε τη δυνατότητα ως κυβέρνηση να διαπραγματευτούμε  πολύ σκληρά την μετά τον Ιούνιο εποχή, και εκεί η διαπραγμάτευση θα αποφασίσει κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί και να ανακάμψει τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet