Η έκταση 13 στρεμμάτων απέναντι ακριβώς από την Ακρόπολη που κινδύνευσε να καταλήξει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί δείγμα αυθαιρεσίας, παρανομίας και αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.
Η αρχική καταπάτηση χρονολογείται από το 1958 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αν και η αρχαιολογική υπηρεσία προέβλεπε πως δεν θα υπάρχει πολεοδομικός ιστός ανάμεσα στο λόφο και την Ακρόπολη, γίνεται απαλλοτρίωση προκειμένου να διαμορφωθεί άλσος, όπως τουλάχιστον προέβλεπε το ρυμοτομικό σχέδιο, με το οικόπεδο να ανήκει στον δήμο Αθηναίων, που έκανε εξάλλου και τη διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Η διαδικασία κατοχύρωσης του οικοπέδου, όμως, δεν ολοκληρώθηκε, δηλαδή δεν έγινε ποτέ η μεταγραφή του στο Υποθηκοφυλακείο στο όνομα του δήμου. Το 1961, πάλι επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο ΕΟΤ λειτουργώντας ως καταπατητής, χτίζει το τουριστικό εστιατόριο «Διόνυσος» χωρίς άδεια από την πολεοδομία, το δήμο και την αρχαιολογική υπηρεσία, καθώς το οικόπεδο βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο ΕΟΤ προσπάθησε να πάρει το οικόπεδο από το δήμο, προσέκρουσε, όμως, στην αρχαιολογική υπηρεσία. Από το 1996 έως το 2004 έγιναν επεκτάσεις με άρωμα λαθρανασκαφής. Η εταιρεία  που εκμεταλλευόταν τον «Διόνυσο», η ΖΟΝΑΡΣ, έσκαψε σε βάθος τριών μέτρων έκταση 126 τ.μ.  χωρίς άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία και χωρίς καμία επίβλεψη, ενώ έκτισε και άλλα αυθαίρετα, συνολικά 600 τ.μ. σύμφωνα με τις αυτοψίες της Πολεοδομίας Αθηνών.
Το 1993, ο ΕΟΤ, στην προσπάθειά του να τακτοποιήσει όλα τα κτίριά του, που δεν είχαν οικοδομική άδεια, κάνει διαπιστωτικές πράξεις, όπου και καταγράφεται ότι «το οικόπεδο διεκδικεί και ο δήμος Αθηναίων».
Το 2014, έρχονται η Όλγα Κεφαλογιάννη ως υπουργός Τουρισμού και ο κύριος Λειβαδάς ως γενικός γραμματέας του ΕΟΤ να ολοκληρώσουν την παράνομη αλλαγή ιδιοκτησίας με άλλη διαπιστωτική πράξη, η οποία αναφέρει ότι «το κτίσμα βρίσκεται πάνω σε χώρο που έχει απαλλοτριωθεί υπέρ ΕΟΤ». Επομένως, είναι σαφής η προσπάθεια του ΕΟΤ να ιδιοποιηθεί  τον χώρο που ανήκει στον δήμο. Κάπως έτσι τα γεγονότα άνοιγαν τον δρόμο ώστε τα 13 στρέμματα να καταλήξουν στο Υπερταμείο και ενδεχομένως στους επίδοξους επενδυτές...
Το 2016, οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η εν λόγω έκταση, εξαιρούνται από τη μεταβίβαση της κυριότητάς τους στην ΕΤΑΔ, στην οποία μεταβιβάζεται μόνον η διαχείρισή τους.
Ο δήμος Αθηναίων, μόλις το 2017, προέβη στη μεταγραφή του εν λόγω ακινήτου, μετά από πίεση που άσκησε η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη, και υπέβαλε αίτημα για ένταξη στο κτηματολόγιο.
Το θέμα λύθηκε οριστικά στα τέλη του 2108, μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου, με την έκδοση νέας απόφασης του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ προς τροποποίηση της διαπιστωτικής πράξης του 2014, προκειμένου να απαλειφθεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση αναγνώριση κυριότητας του ΕΟΤ επί του εν λόγω οικοπέδου.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet