Εν όψει εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση, επιλέξαμε να προσεγγίσουμε θεματικά τομείς που αποτελούν σημαντικά πεδία δουλειάς για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συζητάμε, λοιπόν, με τρεις ανθρώπους που διαχειρίστηκαν τη δημαρχία ή διεκδικούν την εκλογή τους και ασχολήθηκαν με ή προέρχονται από το χώρο του πολιτισμού. Στόχος είναι να προσεγγίσουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα του τομέα του πολιτισμού στο επίπεδο των Δήμων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να επιλυθούν. Στη συζήτηση μπαίνουν σχεδόν όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τα πολιτιστικά δρώμενα των Δήμων. Από τη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ και τη διενέργεια φεστιβάλ, μέχρι την ύπαρξη και τη συντήρηση δημοτικών υποδομών. Υπεράνω όλων στέκει η πολιτική επιλογή για παροχή ελεύθερης εισόδου σε δημοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που επί της ουσίας αποτελεί και ένα είδος διαχωριστικής γραμμής.
Παράλληλα, έχει ιδιαίτερη αξία να προκύψει ένα συμπέρασμα για δημότες - ψηφοφόρους από την εμπειρία της τελευταίας πενταετούς δημοτικής θητείας, διότι σε πολλούς ανά την Ελλάδα Δήμους υπήρξε μια αλλαγή προς το προοδευτικότερο: Τι αποτύπωμα, λοιπόν άφησε αυτή η αλλαγή, τι δυνατότητες αξιοποίησε και τι προοπτικές άνοιξε. Πόση σημασία έχει τελικά η αλλαγή προς το προοδευτικότερο να διευρυνθεί και να ενταθεί.
Μιλήσαμε με τον Σέργιο Γκάκα, αντιδήμαρχο Πολιτισμού στο Δήμο Χαλανδρίου, με την «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου», την Ελένη Βασιλοπούλου, πρώην αντιδήμαρχο Πολιτισμού στο Δήμο Βύρωνα με τη «Στάση Βύρωνα», πρόεδρο στο Διαδημοτικό Δίκτυο Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα, Δάφνης - Υμηττού και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών με την «Δύναμη Ζωής», και τον Γιώργο Παυλιδάκη, σκηνοθέτη - ηθοποιό, υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με το «Δίκτυο Πολιτών» για το Δήμο Χίου.

 

ΣΕΡΓΙΟΣ ΓΚΑΚΑΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Να εδραιώσουμε μια νέα εποχή για το Χαλάνδρι»
Τα ιδιαίτερα προβλήματα του τομέα του πολιτισμού στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης βιώνονται και ιεραρχούνται από την οπτική γωνία και την πολιτική αντίληψη που διαθέτει ο καθένας. Δηλαδή, εφόσον υπάρχει η αντίληψη ότι ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και ότι η επιθυμία και η απόλαυση στην τέχνη είναι δικαίωμα και πρέπει να ικανοποιείται από ένα δημόσιο φορέα, όπως είναι ο Δήμος, αντίληψη η οποία διακρίνει τη δική μας δημοτική αρχή, τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας και ο τρόπος που τα λύνουμε είναι διαφορετικός από εκείνου του οποίου η αντίληψη υπαγορεύει αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες και μάνατζερ. Ένα πρώτο πρόβλημα που βρίσκουμε μπροστά μας είναι η έλλειψη προσωπικού, υπαλλήλων, ένα δεύτερο είναι η έλλειψη χρημάτων. Απέναντι σε αυτό το τελευταίο, εμείς απαντήσαμε με εξαπλασιασμό του προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, κατά τη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας 2014 - 2019. Να σημειώσουμε ότι οι δαπάνες αυτές δεν συμπεριλαμβάνουν τα κονδύλια που διατίθενται για τις υποδομές, διότι ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε ήταν ότι στο Χαλάνδρι δεν είχαμε ούτε έναν κλειστό χώρο για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων το χειμώνα. Σήμερα έχει δρομολογηθεί η δημιουργία πέντε τέτοιων χώρων. Το καλοκαίρι έχουμε το θέατρο που φιλοξενεί το Φεστιβάλ της Ρεματιάς, στο οποίο διαθέτουμε μεγάλο μέρος της μέριμνάς μας.
Αποτελεί επιλογή μας στο Φεστιβάλ της Ρεματιάς η συντριπτική πλειοψηφία των εκδηλώσεων να είναι δωρεάν, πράγμα που δεν γινόταν με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Οι καλλιτέχνες αμείβονται, ο Δήμος πληρώνει και οι δημότες απολαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αν και σε εποχές κρίσης, κρίναμε και υλοποιήσαμε ότι όπως αποτελεί δικαίωμα η δωρεάν παιδεία, έτσι αποτελεί δικαίωμα και ο δωρεάν πολιτισμός. Ονομάσαμε το Φεστιβάλ του Δήμου μας «Νύχτες αλληλεγγύης» και έχουμε εισιτήριο μόνο στις περίπου εφτά εκδηλώσεις από τις πάνω από εβδομήντα που διεξάγονται όλο το καλοκαίρι. Στην αντίληψη που λέει ότι αν ο δημότης δεν πληρώσει ένα αντίτιμο δεν παρακολουθεί ή δεν σέβεται την παράσταση, απαντά η πραγματικότητα: οι εκδηλώσεις μας είναι ασφυκτικά γεμάτες. Υπάρχει ίσως μια ευκολία να αποχωρήσει κάποιος στη μέση μιας παράστασης, όμως αυτό είναι ένα φαινόμενο που βαίνει μειούμενο, αφενός διότι το επίπεδο των εκδηλώσεων είναι υψηλό, αφετέρου διότι προσεγγίζουμε με διάλογο και κανόνες το ζήτημα.Οι υποψήφιοι και τα μέλη που απαρτίζουν τη δημοτική μας κίνηση είμαστε άνθρωποι με δεσμούς από παλιά με το Χαλάνδρι, με συμμετοχή στα κινήματα που χρόνο με το χρόνο ενδυναμώσαμε αυτές τις αφετηρίες. Όταν εκλεγήκαμε στη δημαρχία, δεχθήκαμε τον ψόγο ότι δεν είμαστε επαγγελματίες του χώρου. Όμως αυτό ακριβώς ήταν το πλεονέκτημά μας, ήμασταν και είμαστε ανεξάρτητοι, με φρέσκια ματιά, μεράκι και εντιμότητα. Μετά το πρώτο διάστημα προσαρμογής, που συνειδητοποιήσαμε το σκληρό αγώνα που χρειάζεται να δίνουμε συνεχώς ενάντια στη γραφειοκρατία του Δημοσίου, στοχεύουμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τη λογική του πολιτισμού ως δημόσιου αγαθού. Να ολοκληρώσουμε τα βήματα που γίνονται στις υποδομές και τη στέγαση πολιτιστικών δράσεων και φορέων. Να εδραιώσουμε μια νέα εποχή για το Χαλάνδρι. Κεκτημένο μας αποτελεί η συλλογική δουλειά και η πεποίθηση ότι η επιτυχία ή θα είναι συλλογική ή δεν θα έρθει. Είμαστε εδώ για να συνεργαζόμαστε με τους εργαζόμενους του Δήμου, με τους δημοτικούς συμβούλους, γιατί το έργο που έχουμε να επιδείξουμε δεν είναι επιτυχία ή κέρδος των λίγων.

 

ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Δημιουργήσαμε με προσωπική δουλειά νέους θεσμούς»
Εχοντας εμπειρία ήδη από τη δεκαετία του ’80 στον τομέα του πολιτισμού στο χώρο του Δήμου Βύρωνα, υπογραμμίζω συχνά ότι τότε μπήκαν τα θεμέλια του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πόλης. Με τη διεκδίκηση χώρων, μεταξύ των οποίων και τα παλιά λατομεία, νυν Θέατρο Βράχων, που βέβαια έχει την αφετηρία του στις Γιορτές Βράχων του Μίνωα Βολανάκη και στην ιδέα του να γίνουν στα παλιά νταμάρια της Αθήνας λαϊκά θέατρα, απέναντι στο Ηρώδειο. Μια φοβερή σύλληψη από έναν άνθρωπο που δεν ήταν αριστερός αλλά έβλεπε μπροστά.
Στο Βύρωνα έχουμε το Σπίτι της Ντάνκαν, φτιαγμένο το 1902 από τα αδέλφια Ντάνκαν, μανιώδεις ελληνολάτρεις. Εκεί τη δεκαετία του ’80 φτιάχτηκε το μοναδικό διεθνές κέντρο χορού στην Ελλάδα, το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϊμόνδου Ντάνκαν, με την έμπνευση κάποιων ανθρώπων. Εκεί λειτουργούν σχολές με κάθε χρόνο πάνω από 400 ανθρώπους να διδάσκονται. Θέλω να πω με αυτά τα δύο παραπάνω παραδείγματα, ότι ο κάθε Δήμος έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα τα οποία καλείται να αξιοποιήσει και να διευρύνει. Επίσης, έχουν μεγάλη σημασία οι δημότες και η έμπνευσή τους, από τους αιρετούς μέχρι τους καλλιτέχνες που κατοικούν σε ένα Δήμο.
Εχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς καλλιτέχνες στο Βύρωνα, αλλά και ενεργές κοινότητες, όπως οι Μικρασιάτες, που συνέδραμαν να εδραιωθεί μια παράδοση. Επίσης, την περιοχή σηματοδοτεί η Αριστερά και οι δημοκρατικοί αγώνες. Αυτές οι παράμετροι επηρεάζουν αποφασιστικά τα τεκταινόμενα στο Δήμο. Εμείς, που θητεύουμε την τελευταία πενταετία, είμαστε η δημοτική αρχή της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε έντονα την έλλειψη χρημάτων και καταφέραμε να παράξουμε από το μηδέν πολιτισμό. Συγκεντρωθήκαμε συνειδητά στους φορείς και τους ανθρώπους, υλοποιώντας εκδηλώσεις με μηδέν προϋπολογισμό και εθελοντική προσφορά. Δημιουργήσαμε με προσωπική δουλειά καινούργιους θεσμούς, όπως ο πανελλήνιος λογοτεχνικός διαγωνισμός για νέους και εφήβους «Στο βλέμμα του Μπάιρον». Δημιουργήσαμε ένα φεστιβάλ στον Καρέα, που έχει πολύ σημαντικούς φορείς, όπως κοινότητες Αρμενίων και Ποντίων, αλλά και προσκόπους. Είναι μια γειτονιά με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά.Επίσης δημιουργήσαμε φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου. Παράλληλα, συνεχίζουμε το παιδικό φεστιβάλ, με τη συμμετοχή όλων των σχολείων του Δήμου. Έχουμε καλλιτεχνικά εργαστήρια με μόνιμους υπαλλήλους, τα οποία θέλουμε να διευρύνουμε. Ξεκινήσαμε τη δημιουργία μουσείου και βιβλιοθήκης στο χώρο του παλιού δημαρχείου, έργο το οποίο αποτελεί υψηλό στόχο. Τέλος, φροντίζουμε να κάνουμε και δωρεάν εκδηλώσεις στο Θέατρο Βράχων. Μια δομή που είναι σημαντική, αλλά πέρα από αυτή αντιμετωπίζουμε έλλειμμα δημοτικών χώρων για να φιλοξενηθούν πολιτιστικές δράσεις, καθώς και χώρου για να στεγάσουμε το ίδιο το δημαρχείο. Όμως, η δύναμή μας παραμένουν οι άνθρωποι.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΙΔΑΚΗΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΧΙΟΥ
«Υπάρχουν δημιουργοί που χρειάζεται να στηριχτούν»
Το κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου που έκρινε ότι δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, στιγμάτισε σε ένα βαθμό τα δημοτικά πολιτιστικά πράγματα στη Χίο. Κατά τη γνώμη μας, είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης η διατήρηση ή μη και η διαχείριση ενός τέτοιου θεσμού. Ωστόσο, υπήρξε σωρεία λαθών, με αποτέλεσμα το ΔΗΠΕΘΕ να βρεθεί ακόμα και απέναντι στην τοπική κοινωνία. Δυστυχώς, τα ΔΗΠΕΘΕ συχνά αφέθηκαν έρμαια σε διευθυντές άσχετους με τον πολιτισμό και τη διαχείριση του, με συνέπεια κακοδιοίκηση, ή απορροφημένους σε προσωπικά οράματα, με συνέπεια να μην απευθύνονται ή να μην αφορούν τις τοπικές κοινωνίες για τις οποίες φτιάχτηκαν. Η απόσταση που χωρίζει Δήμους σαν το δικό μας από το κέντρο, την Αθήνα, χρειάζεται να μειωθεί και σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συνδράμουν τα ΔΗΠΕΘΕ. Άποψή μας είναι ότι το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου πρέπει να ξαναϊδρυθεί, με έδρα τη Χίο, με τη συνδρομή του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα, μπορεί να κάνει –πράγμα που δεν συνέβη ποτέ ως τώρα– προγραμματικές συβάσεις και με τους άλλους Δήμους του Β. Αιγαίου. Αυτή η δομή μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό του. Ένα άλλος στόχος για τα πολιτιστικά στη Χίο είναι η καλλιέργεια της πολιτιστικής δημιουργίας. Υπάρχουν δημιουργοί που χρειάζεται να στηριχτούν. Υπάρχει άνθηση στις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες που χρειάζονται συνδρομή. Υπάρχουν αρκετές σχολές παραδοσιακών χορών και κλασικού μπαλέτου που πρέπει να αναδειχτούν. Υπάρχει δημιουργία κόμικ που μπορεί να βοηθηθεί.
Ως «Δίκτυο Πολιτών Χίου» πιστεύουμε απόλυτα στην καθοριστική συμβολή του πολιτισμού και της τέχνης στη συνοχή και ισορροπία της κοινωνίας, που λειτουργεί αντισταθμιστικά ενάντια στην ανερχόμενη φασιστική απειλή, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.
Πιστεύουμε στην σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα στηρίξουμε με πάθος τις δομές και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πολιτισμό.
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet