Ενας σεμνός και ανιδιοτελής αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Γιώργος Κισσάς πέθανε τη Μεγάλη Παρασκευή, σε ηλικία 73 ετών, ύστερα από νευροχειρουργική επέμβαση.
Ο Γιώργος Κισσάς, αμέσως μετά την κήρυξη της δικτατορίας των συνταγματαρχών του 1967, οργανώθηκε στο Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) που δημιουργήθηκε παράλληλα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από στελέχη και μέλη της Αριστεράς, κυρίως Λαμπράκηδες, που δεν είχαν συλληφθεί.
Η οργάνωση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έκανε έντονη την παρουσία της. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα η δράση της περιελάμβανε αναγραφή αντιδικτατορικών συνθημάτων, πέταγμα χειρόγραφων προκηρύξεων στους δρόμους μέχρι και την έκδοση της μονόφυλλης εφημεριδούλας «Αντιφασίστας», που τύπωνε με πολύγραφο. Η πιο εντυπωσιακή ενέργειά της οργάνωσης ήταν η αναγραφή συνθημάτων στον τοίχο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και μια ακόμη αντιστασιακή πράξη. Ήταν η τοποθέτηση ενός μαγνητοφώνου μέσα σε ένα παιδικό καροτσάκι, από το οποίο ακούγονταν συνθήματα εναντίον της δικτατορίας και υπέρ της Δημοκρατίας, στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Επί πλέον, στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, προσπάθησαν να ανατινάξουν κολώνα της ΔΕΗ με στόχο η Θεσσαλονίκη να βυθιστεί στο σκοτάδι την ώρα που η ηγεσία της χούντας θα εγκαινίαζε τη Διεθνή Έκθεση.
Σύντομα, όμως, οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος κατάφεραν να εξαρθρώσουν την οργάνωση. Έτσι, το Νοέμβριο του 1967, γίνεται στο Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης η γνωστή δίκη των 40 μελών του ΠΑΜ, μια από τις πρώτες που έγιναν μετά την κήρυξη της δικτατορίας. Ο Γιώργος Κισσάς, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους συλληφθέντες, καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη και παρέμεινε στις φυλακές μέχρι τον Αύγουστο του 1973, με την αμνηστία του Παπαδόπουλου.
Μετά τη δικτατορία, συντάχθηκε με τις δυνάμεις της κομμουνιστικής ανανέωσης, και συγκεκριμένα με το ΚΚΕ εσωτερικού.
Ο Γιώργος Κισσάς παρέμεινε συνεπής στις ιδέες του, κυρίως με τον τρόπο που έζησε, αποτελώντας για τους φίλους του παράδειγμα αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας. Συνεπής με τα όσα πίστευε και τα όσα είχε αγωνιστεί, χωρίς ουδέποτε να διεκδικήσει τίποτε για τον εαυτό του.
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 με ανακοίνωσή του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του εκλιπόντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απώλεια του αγωνιστή της αντιδικτατορικής πάλης και της Αριστεράς ,συντρόφου Γιώργου Κισσά.
Ο Γιώργος με τους αγώνες του, τις αρχές του και το ήθος του άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, τα παιδιά και τους συντρόφους του Γιώργου.»

Σ. Κ.

Η δίκη των «17» του ΠΑΜ στο στρατοδικείο Θεσσαλονίκης

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΑΜ ΔΡΑΓΑ, ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΦΕΑ
Με το κεφάλι ψηλά


Αγαπητοί σύντροφοι, φίλοι, αποχαιρετούμε τον αγωνιστή του Αντιδικτατορικού αγώνα, τον αγαπημένο μας Γιώργο. Ο Γιώργος και λόγω οικογενειακών καταβολών νωρίς εντάχθηκε στην οργανωμένη μετεμφυλιακή προσπάθεια της Αριστεράς να σπάσει την απομόνωση, που της επέβαλαν οι νικητές του εμφυλίου πολέμου. Εντάχθηκε στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη.
Εργαζόταν ως μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος (ήθελε να δώσει φως) και το βράδυ σπουδαστής στον Ευκλείδη.
Μαζί με άλλους νεολαίους, σύντομα οργανώθηκαν συνδικαλιστικά, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες σπουδών, πρόσθεταν και τη δική τους προσπάθεια στο 15% για την παιδία και την καταγγελία τους για την προίκα στη Σοφία.
Ο Γιώργος, με τον ήπιο χαρακτήρα του και την ολόπλευρη συμμετοχή τους, στις αποφάσεις της σπουδαστικής οργάνωσης Ευκλείδη, είχε την εκτίμηση και την αγάπη τους.
Την 21η Απριλίου (το απότομο ξύπνημα) δεν τον τρομάζει, δεν τον αδρανοποιεί. Αναμετρήθηκε με τον εαυτό του και συνειδητά συντάχθηκε στο ΠΑΜ, με κύρια ευθύνη τη δημιουργία αντιστασιακής οργάνωσης στον Ευκλείδη. Η οργάνωση γρήγορα συγκροτήθηκε, δραστηριοποιήθηκε, καταγγέλλοντας την Χούντα, προβαίνοντας σε πλήθος ενεργειών.
Μετά τη δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη, η ασφάλεια προχώρησε σε εκτεταμένες συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ο Γιώργος. Στο «απότομο ξύπνημα» τον ακούσαμε να λέει με σεμνότητα μα και με πειστικότητα, πως η πρωταρχική ιδέα για την ακύρωση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προς την ΔΕΘ την ημέρα των εγκαινίων από τον Παπαδόπουλο ήταν δική του! Τόσο απλά, τόσο αποτελεσματικά!
Στο στρατοδικείο οδηγήθηκαν 41 αγωνιστές και αγωνίστριες. Συνολικά οι συλλήψεις ξεπέρασαν τους 150. Ο πρόεδρος του στρατοδικείου Καραπάνος μοίραζε αδίστακτα ποινές: 15 χρόνια στον Κισσά Γεώργιο!
Με το κεφάλι ψηλά, σύντροφος σωστός, αγαπητός πορεύτηκε στις φυλακές της χώρας.
Στην κοινή μας συμβίωση ποτέ δεν βαρυγκώμησε, δεν κακολόγησε, δεν πίκρανε συγκρατούμενό του. Ήταν πράος, ευχάριστος, παρά τις άγριες εσωκομματικές διαμάχες και διαχωρισμούς.
Αγαπητές Γιώργο, αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που η συγκίνησή μας είναι αβάσταχτη. Ήσουν γνήσιο ατόφιο γέννημα της Αριστεράς. Ακολούθησες, μέσα στη φυλακή, τα οράματα της Ανανεωτικής Αριστεράς, ξεκάθαρα με συνέπεια, αταλάντευτα. Ποτέ ακραία.
Έτσι περπάτησε, έτσι τον γνωρίσαμε ολόκληρες δεκαετίες, βάζοντας πλάτη για την πραγματοποίηση των οραμάτων μας.
Σύντροφε Γιώργο, με θλίψη σε αποχαιρετούμε. Δεν θα σε ξεχάσουμε.
Στην οικογένειά σου, την Χαρά, τον Βασίλη, την Χρυσάνθη, τον Ιωσήφ από μέρους του διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΑ και όλων των μελών του, εκφράζω τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet