Τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές συχνότητες και τη ρύθμιση του τοπίου της ενημέρωσης

Η συζήτηση στη Βουλή για την ΕΡΤ έδωσε την ευκαιρία σε κορυφαίους υπουργούς να αναφερθούν σε όλη την γκάμα των γύρω από τα ΜΜΕ. Αριθμός τηλεοπτικών αδειών («πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας χωρά η Ελλάδα; Δύο; Δυόμισι; Τρία; Όχι οκτώ, όμως. Ούτε επτά», τόνισε ο Ν. Βούτσης), τρόπος χορήγησής τους («το ΣτΕ έχει αποφανθεί πως η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών δεν είναι πλέον συνταγματικώς επιτρεπτή και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να εκπέμπουν πρόγραμμα» είπε ο Ν. Παππάς), βασικός μέτοχος («είναι θέμα ανοιχτό που δεν μπορεί να μένει κάτω από το τραπέζι», Ν. Βούτσης).
Συνολικά η κυβέρνηση διακηρύττει μέσω του υπουργού Επικρατείας πως «έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του νομικού πλαισίου που θα εγγυάται την αδειοδότηση και τη λειτουργία των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών με όρους νομιμότητας».

Το μονοπώλιο της Digea

Δεν είναι λίγοι μάλιστα που συσχέτισαν αυτή τη δήλωση του Ν. Παππά με τη δίωρη διακοπή του ψηφιακού σήματος των ιδιωτικών καναλιών στο κύκλωμα της Digea. Τελικά αποδείχθηκε πως επρόκειτο πράγματι για τεχνικό πρόβλημα, που φανέρωσε όμως ακόμη μια διόλου ασήμαντη πτυχή του ζητήματος. Η Digea, όχι ελέγχει μονοπωλιακά την εκπομπή του ψηφιακού σήματος -με αποτέλεσμα να πέφτει μαύρο στην πληροφόρηση των πολιτών όταν σημειωθεί μια τεχνική βλάβη όπως τώρα- αλλά με τη σύμπραξη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, δεν διαθέτει την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη για να την αντιμετωπίσει. Όπως κατήγγειλε ο πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ Ν. Μιχαλίτσης, η ΕΕΤΤ, έπρεπε να είχε υποχρεώσει τη Digea να υπογράψει ρήτρες που να προβλέπουν τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων. Αυτές οι ρήτρες δεν υπογράφηκαν και η Digea απέλυσε τους ειδικευμένους τεχνικούς.
Στο νόμο για την ΕΡΤ υπάρχει διάταξη που της επιτρέπει να ξαναγίνει πάροχος δικτύου και να μεταφέρει στις δικές της συχνότητες τα τηλεοπτικά σήματα άλλων καναλιών κυρίως της περιφέρειας. Δηλαδή, να αμφισβητήσει στην πράξη το μονοπώλιο της Digea. Όμως, αυτό προϋποθέτει πως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την προμήθεια ψηφιακών πομπών (το λουκέτο στην ΕΡΤ σήμαινε και την ολοκληρωτική καταστροφή του άρτιου δικτύου που διέθετε σε όλη τη χώρα) διαδικασία που θα πάρει καιρό.
Επίσης, πολύ καιρό θα πάρει η υλοποίηση και των υπόλοιπων εξαγγελιών για τα ΜΜΕ αν μάλιστα πάρουμε υπόψη μας πόσοι μήνες χρειάστηκαν για να προχωρήσει το απλούστερο, συγκριτικά, βήμα της ανασύστασης της ΕΡΤ.

Άδειες και ΕΣΡ

Από τα πολλά ζητήματα που αφορούν τα ΜΜΕ και έθιξαν οι υπουργοί με τις δηλώσεις που αναφέραμε στην αρχή ας αρκεστούμε προς το παρόν σε δύο που θα δώσουν και ακριβές στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων: τη σύνθεση του ΕΣΡ και τη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών.
Στην περίπτωση της θητείας των μελών του ΕΣΡ, που έληξε στις 16 Απριλίου, ο Ν. Παππάς προαναγγέλλει την αντικατάσταση των μελών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν θα ανανεωθεί πλήρως ο θεσμός ή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με τους όρους που επέβαλε ο ισχύων νόμος. Όπως και στην περίπτωση του ΔΣ της νέας ΕΡΤ (η σύνθεσή του θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα) οι προθέσεις θα φανούν από τις επιλογές των προσώπων.
Πολύ πιο σύνθετο είναι το θέμα των αδειών. Με το άρθρο 18 του νόμου για την ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας μπορεί να επέμβει και να ζητήσει την εκκαθάριση εταιρειών ΜΜΕ που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Η ενεργοποίηση μιας τέτοιας διάταξης μπορεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο των ΜΜΕ καθώς η κυβέρνηση φέρεται να έχει διαμηνύσει στους καναλάρχες πως πρέπει να βάλουν τα χρήματα που απαιτούνται για να διασώσουν τις εταιρείες τους και ταυτόχρονα φαίνεται να ενθαρρύνει και άλλους επιχειρηματίες να μπουν στην αγορά της τηλεόρασης. «Όποιος δεν θα μπορεί να έχει την επιχείρηση, δεν θα την έχει, θα την πάρει άλλος με καθαρό, όμως και νόμιμο τρόπο» είπε στη συζήτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης.
Στα διάφορα blog που ασχολούνται με τις εξελίξεις στα ΜΜΕ γράφτηκαν ήδη ονόματα εν δυνάμει νέων «παικτών»: Γιάννα Αγγελοπούλου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Βαγγέλης Μαρινάκης, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης, ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αγοράζει ήδη περιφερειακούς σταθμούς. Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος ανακοίνωσε στην πρώτη συνάντησή του με δημοσιογράφους ότι και ξένοι επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε δημοπρασία των συχνοτήτων.
Γίνεται λοιπόν φανερό πως το ζήτημα δεν έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα (πόσα χρήματα μπορεί να βρεθούν από το ενοίκιο των τηλεοπτικών συχνοτήτων και τη δημοπράτηση των αδειών). Το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερο και καίριας σημασίας και γι’ αυτό θα επανέλθουμε.

Ορ. Φ. Α.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet