Με τη συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά, μετά την περιοδεία σε πολλές περιοχές της Κρήτης, που υπήρξε πολύ επιτυχημένη σε πλήθος κόσμου και σε παλμό, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής του, και ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να κινητοποιήσει και να φέρει στο κέντρο της πολιτικής τους πολίτες. Να φέρει το λαό στο κέντρο, εν τέλει, μιας οξείας πολιτικής σύγκρουσης. Το ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι για τις ευρωεκλογές, χωρίς να παρακάμπτεται η βαρύτητά τους, δεν μειώνει τη σημασία της αντιπαράθεσης στη συνείδηση της κοινωνίας.
Η πολιτική παρέμβαση μέσω συγκεντρώσεων και περιοδειών, όχι μόνο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και άλλων κεντρικών στελεχών και υποψηφίων για την ευρωβουλή, αποδείχθηκε στην πράξη ο αποτελεσματικότερος τρόπος, κατ΄ αρχάς, να σπάσει η πολιτική απομόνωση που φιλοτεχνούσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, όμως, ανατρέπει και τον αρνητικό συσχετισμό, ως προς την επιρροή στον Τύπο, για την κυβέρνηση ενώ ωθεί σε μια σχετικοποίηση των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων και παραμένει, αν και συνεχώς βελτιούμενα, δυσμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκεντρώσεις και περιοδείες, είναι αναμενόμενο, θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, με μεγάλο εύρος στελεχών και σε όλη τη χώρα.
Η ΝΔ στη Βουλή αντί στον κόσμοΠρος το παρόν η ΝΔ, παρά τις εκτιμήσεις ότι μετά τη συγκέντρωση του Γαλατσίου θα οργανώσει και εκείνη παράλληλες συγκεντρώσεις, δεν τις εντάσσει, ευθέως, στην εκλογική της τακτική. Επιλέγει περισσότερο την αντιπαράθεση μέσω δηλώσεων με περιεχόμενο πολιτικό, αλλά πάντως με αισθητή την αδυναμία να ισορροπήσει το κλίμα. Θα δούμε τις επόμενες μέρες αν οργανώσει συγκεντρώσεις, όμως τουλάχιστον την εβδομάδα που αρχίζει αύριο ως αγωνιστικό χώρο επιλέγει την Βουλή.
Πρώτον, με την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τη μη περικοπή του αφορολογήτου. Πρόκειται για μια υπονομευμένη και από την ίδια τη ΝΔ πρωτοβουλία. Ποιος δεν θυμάται ότι πέρασε από την υπεράσπιση – ενσωμάτωση του μέτρου στις επιλογές της, την ασάφεια για ένα διάστημα όταν τέθηκε το θέμα; Το πιο επώδυνο, όμως, είναι ότι είναι φανερή η προπαγανδιστική τρίπλα που επιδιώκει από τ΄ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κυβέρνηση λέγοντας ότι «κάθε πράγμα στην ώρα του», απέδειξε ότι στο πιο δύσκολο που είναι οι συντάξεις, μέσω της αξιοπιστίας της και της επίμονης διαπραγμάτευσης, τα κατάφερε. Δεύτερον, είναι η πρωτοβουλία της να φέρει το θέμα Π. Πολάκη στη Βουλή ως αντιπερισπασμό στα διάφορα μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα συμβάν που το βάρος του καταμετρήθηκε αμέσως όταν υπήρξε με τις γνωστές τοποθετήσεις, και επικριτικές των διαφόρων μερών, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς το παρακολούθησε και η κοινωνία, αλλά επίσης αντιλήφθηκε ότι η ΝΔ αναζητά πίσω απ΄ αυτό σωσίβιο για τα κενά ή και αποκρύψεις της πολιτικής της. Ακόμη και να μην επέλεγε ο πρωθυπουργός τη γενίκευση της συζήτησης με την ψήφο δυσπιστίας για την κυβέρνηση, πάλι η ΝΔ θα έμενε μετέωρη και μακριά από την ουσία, του περιεχομένου της αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο που τώρα θα υποχρεωθεί σε μια γενική αντιπαράθεση που, από τις ως τώρα τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη, δεν φαίνεται να είναι προετοιμασμένος ή αποφασισμένος να αποκαλύψει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του. Αυτό εξάλλου είναι ο βαθύτερος λόγος που δεν αποδέχεται και την κυβερνητική πρόταση για ντιμπέιτ. Αλλά το σοβαρό αυτό μειονέκτημα για τη ΝΔ θα προκύψει και στη Βουλή.
Τα επικείμενα θετικά μέτραΕν τω μεταξύ η κυβέρνηση είναι έτοιμη για να ανακοινώσει τα οικονομικά μέτρα που σχεδίαζε προ καιρού –120 δόσεις– ή προέκυψαν στην πορεία με βάση τις εξελίξεις στην οικονομία, τα θετικά περιθώρια που δημιουργούνται ή διαφαίνονται. Ο Αλέξης Τσίπρας στα Χανιά τόνισε με έμφαση ότι αυτό που θα κρίνει την εκλογική μάχη είναι η οικονομία. Διότι, συνέχισε, «είναι κριτήριο της πραγματικότητας και όχι προπαγάνδας». Η οικονομία διαμορφώνει πραγματικά γεγονότα. Και αυτό είναι το στέρεο έδαφος που θα κινηθεί η κυβέρνηση, έδαφος που αποδέχονται ως σταθερό και οι δανειστές, όπως προκύπτει με πολλούς τρόπους, όσο κι αν οι διαβουλεύσεις, μερικές φορές, δημιουργούν καθυστερήσεις ή δυσκολίες.
Η ΝΔ δεν έχει ακόμη σταθεροποιήσει την τακτική της στο θέμα της οικονομίας. Καθώς δεν μπορεί να επιμένει καταστροφολογικά, χωρίς να γελοιοποιείται, επέλεξε τον ισχυρισμό ότι οι αγορές προβλέποντας νίκη της ΝΔ έχουν θετικές προσδοκίες. Κανείς δεν το παίρνει στα σοβαρά αυτό. Ταλαντεύεται, επίσης, αν η οικονομία επιτρέπει μέτρα ή όχι και σπεύδει να προτείνει την τροπολογία για τη μη περικοπή του αφορολόγητου όταν μιλά συνεχώς για παροχές και ανευθυνότητα της κυβέρνησης.
Αλλά το αν δεν έχει ακόμη σταθεροποιήσει άποψη για την οικονομία, είναι λίγο μπροστά στη δοκιμασία που θα βρεθεί όταν θα ανακοινωθούν τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για εβδομάδα των παθών μεταχρονολογημένη, όσον αφορά την αντιπολίτευση, και ανάσας για τους πολλούς. Σίγουρα η ΝΔ είναι σε παγίδα, την οποία φιλοτέχνησε η ίδια με τη λάθος τακτική της για ένα μακρό διάστημα. Πρώτον, αμφισβήτησε τη θετική πορεία της οικονομίας και αυτό κατέρρευσε. Δεύτερον, συγκέντρωσε όλα τα πυρά της στα υπερπλεονάσματα και τώρα η κυβέρνηση, με τα πρόωρα μέτρα, τα περιορίζει δραστικά και τα μετατρέπει σε κάλυψη απωλειών και μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Τρίτον, μιλά για παροχές, αλλά τελικά θα υποχρεωθεί να τα ψηφίσει.
Να γνωστοποιείται ο απολογισμόςΣτην ομιλία των Χανίων ο πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της στο τοπικό έργο της κυβέρνησης, έναν απολογισμό πλαίσιο για το νομό. Ήταν μια σωστή επιλογή, που πρέπει να συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές, διότι δεν αρκεί ο γενικός πολιτικός λόγος. Αυτά είναι πιο κοντά στην καθημερινή ζωή των πολιτών, συχνά δε όχι πολύ γνωστά. Είναι ένα γενικότερο πρόβλημα με το έργο της κυβέρνησης. Ο απολογισμός είναι πολύ πλούσιος και ο κόσμος ξέρει μέσα σε πόσο αντίξοες συνθήκες επιτεύχθηκε.
Όχι βεβαίως ότι δεν υπάρχουν πολλά και βασανιστικά ακόμη προβλήματα. Και ήταν, από αυτή την άποψη θετικό ότι πρώτος ο πρωθυπουργός μίλησε στα Χανιά για τις δυσκολίες των νοικοκυριών που εξακολουθούν να υπάρχουν και ότι η κυβέρνηση τα ξέρει. Και ούτε ξεχνάει, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε, από πού προερχόμαστε, πώς φτάσαμε ως εδώ, ποιους εκπροσωπούμε, για ποιους το δίκιο παλεύουμε. Πρόκειται για εξηγήσεις που ανταποκρίνονται και στην ταυτότητα του λαϊκού κόσμου που προσέρχεται στις συγκεντρώσεις αυθόρμητα, θέλοντας να προστατεύσει, μαχητικά, με την παρουσία του, μια κατάκτηση που κινδυνεύει.
Παύλος Κλαυδιανός