Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτηlianam@otenet.grCamerata Junior
Ανανεωμένη στη σύνθεσή της και με νέο μαέστρο τον Νίκο Χαλιάσα, η Camerata Junior - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει το φετινό της ρεπερτόριο στην καθιερωμένη ανοιξιάτικη συναυλία της. Η συναυλία αρχίζει με το παιδικό τμήμα της Ορχήστρας να ερμηνεύει: το Φεστιβάλ Ροντό, πολύ γνωστή μελωδία από τη σκηνική μουσική (Abdelazer Suite) που έγραψε ο Άγγλος συνθέτης της εποχής μπαρόκ Χένρι Πέρσελ (1659-1695) και τα εξίσου μελωδικά κομμάτια Toccatina του Αμερικανού Γουίλιαμ Χόφελτ (γενν. 1952) και Mishima του Φίλιπ Γκλας (γενν. 1937). To παιδικό τμήμα ολοκληρώνει την εμφάνισή του με το χαρούμενο «ποπ» τραγούδι Plink, plank, plunk! του επίσης σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη Λιρόι Άντερσον (1908-1975).
Τη σκυτάλη παίρνουν οι έφηβοι του νεανικού τμήματος, που ερμηνεύουν με μπρίο αλλά και επαγγελματισμό ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ρεπερτόριο: τη σύγχρονη σύνθεση Canzona για έγχορδα του διεθνώς καταξιωμένου Χρίστου Παπαγεωργίου (γενν. 1967), τρία έργα για σόλο βιολί και ορχήστρα εγχόρδων του πιανίστα και συνθέτη από το Αζερμπαϊτζάν Ιλία Μιρζάεφ (γενν. 1961) με σολίστ τον Τούρκο βιολονίστα Ολγκού Κιζιλάι, το υπέροχο κοντσέρτο για δύο βιολιά του Μπαχ σε ρε ελάσσονα, BMV 1043, με σολίστ τους βιολονίστες Δημήτρη Σέμση και Ολγκού Κιζιλάι και τη μελωδική Σουίτα St. Paul, που έγραψε ο Βρετανός συνθέτης Γκούσταβ Χολστ (1874-1934) για τις μαθήτριες της Σχολής Θηλέων του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, όπου δίδασκε.
Η Camerata Junior - Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγησή τους σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης. Πρώτος δάσκαλος και μαέστρος της Ορχήστρας μέχρι τον Οκτώβριο του 2018 υπήρξε ο βιολονίστας Δημήτρης Σέμσης (σήμερα επίτιμος διευθυντής της). Η σύνθεση της Ορχήστρας ανανεώνεται διαρκώς, καθώς νέα μέλη προστίθενται μετά από ακρόαση, ενώ τα μεγαλύτερα αποχωρούν. Η Ορχήστρα αριθμεί σήμερα 50 νέους και νέες ηλικίας 8-25 ετών και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα νεανικό τμήμα. Η συμμετοχή των μελών είναι δωρεάν.
Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 7μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο Μέγαρο, αίθουσα Δ. Μητρόπουλος. Τιμές εισιτηρίων: 12 και 10 ευρώ, 7 ευρώ (μαθητές, φοιτητές).
Αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Μπόουι
Ch-ch-changes… Mια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στον Ντέιβιντ Μπόουι και στις μεταλλάξεις του θρύλου της ροκ από το Space Oddity του 1969 μέχρι το Blackstar του 2016, με τη Heroes Tribute Band, το πρώτο πολυσυλλεκτικό σχήμα που δημιουργήθηκε προς τιμήν του πολυδιάστατου άγγλου καλλιτέχνη που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της μουσικής του 20ού αιώνα. Aποτελείται από 6 μουσικούς και 5 τραγουδιστές που ενσαρκώνουν τους διαφορετικούς ρόλους του Μπόουι στη μουσική του πορεία. Τα μέλη της είναι οι: Νεκτάριος Nekk Γεωργιάδης (φωνή), Tolis Fasois (φωνή), Lou is (φωνή), Γιώργος Μπίλιος (φωνή, επιμέλεια προγράμματος), Sugahspank! (φωνή), Γιάννης Δημητριάδης (πιάνο, πλήκτρα), Στέλιος Πασχάλης (τύμπανα), Γιώργος Βασιλάτος (κιθάρες) Mάριος-Λαζ Ιωαννίδης (κιθάρες), Θοδωρής Kαπετανάκος (μπάσο) και Σπύρος Νίκας (σαξόφωνο). Μαζί τους επί σκηνής, ο Βαγγέλης Γερμανός ως special guest.
Ένας από τους πιο πρωτοπόρους και εμπορικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, ο Ντέιβιντ Μπόουι, γνωστός για τις μεταμορφώσεις του, δεν δίστασε να πειραματιστεί με τη μουσική και την εικόνα του, επηρεάζοντας σημαντικά την ευρύτερη ποπ κουλτούρα. Συνέχισε να επανεφευρίσκει τον εαυτό του και να εκπλήσσει το κοινό του σε όλη του τη ζωή: το τελευταίο του άλμπουμ –και τελευταίο δώρο του σε εκατομμύρια θαυμαστές του– κυκλοφόρησε δύο μέρες πριν την ανακοίνωση του θανάτου του.
H Heroes Tribute Band άρχισε την πορεία της πριν δύο περίπου χρόνια με αφορμή το θάνατο του Ντέιβιντ Μπόουι και έχει στο ενεργητικό της τέσσερα μεγάλα live. Το πρώτο έγινε τον Μάιο του 2016 υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανακούφιση των προσφύγων.
Την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 10μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην Αίθουσα Banquet. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, +65, πολύτεκνοι).
Prins Obi & The Dream Warriors
Η μουσική ενότητα Music Escapades, που αναδεικνύει τη σύγχρονη ελληνική εναλλακτική μουσική σκηνή, παρουσιάζει τους Prins Obi & The Dream Warriors και το ομώνυμο άλμπουμ τους. Οι Dream Warriors συνοδεύουν τον Prins Obi σε ένα ταξίδι εσωτερικό, με έντονη εκφραστική δύναμη και μια οπτικοακουστική ψυχεδελική ατμόσφαιρα επί σκηνής. Το αισθαντικό ηχόχρωμα, η χαρακτηριστική παρουσία των μουσικών οργάνων, οι εκφράσεις και οι κινήσεις των μουσικών, ο υποβλητικός φωτισμός και η ιδιαίτερη αισθητική προσέγγισή τους, όπως εκφράζεται μέσα από τα κοστούμια στις live εμφανίσεις τους, είναι στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της μπάντας. Μιας μπάντας που με το δυνατό προσωπικό της στιλ μας ταξιδεύει σε μουσικές που μοιάζουν να είναι από άλλη εποχή, σε ένα στιλ ρετρό που ταυτόχρονα έχει μεταμοντέρνα και σημερινά στοιχεία. Το άλμπουμ Prins Obi & The Dream Warriors, που ηχογραφήθηκε το 2018 και θα παρουσιαστεί στη συναυλία στο ΚΠΙΣΝ, αποτελεί το ντεμπούτο του αθηναϊκού underground supergroup και την τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά του Prins Obi μετά το The Age of Tourlou. Συντελεστές: Georgios Dimakis (Prins Obi), Sergios Voudris, Pantelis Karasevdas, Kwstas Red Hood, Chris Bkrs και Christina Koziraki
Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 9μμ, στα Πανοραμικά Σκαλιά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.
ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥΣΙΚΟ
«Ο πολυπρόσωπος Νίκος Σκαλκώτας»Το 2019 συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα (1904-1949), παλαιού μαθητή του Ωδείου Αθηνών και ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες. Το Ωδείο Αθηνών τιμά τον μεγάλο μουσικό διοργανώνοντας πλήθος δράσεων, στο πλαίσιο του Έτους Σκαλκώτα.
Tο Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) του Ωδείου Αθηνών διοργανώνει Συνέδριο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, 17 και 18 Μαΐου, στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών.
Έκθεση με υλικό από τα Αρχεία του Ωδείου Αθηνών, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Μαΐου.
Χορογραφία εμπνευσμένη από την αλληλογραφία του Νίκου Σκαλκώτα, σε συνεργασία με τη Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών. Το σύνολο χορού Corporis Miracula θα παρουσιάσει χορογραφία της Λίλας Ζαφειροπούλου σε έργα του Νίκου Σκαλκώτα. Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι Θοδωρής Τζοβανάκης-πιάνο, Θάνος Μαργέτης-πιάνο και Sergio Nastaza-βιολί.
Ο Νίκος Σκαλκώτας γεννημένος στην Χαλκίδα και καταγόμενος από μουσική οικογένεια, ξεκίνησε πολύ μικρός μαθήματα βιολιού στην γενέτειρά του, με τον θείο του, ενώ το 1910 η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Το 1914 γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του βιολονίστα Tony Schulze, αποφοιτώντας το 1920 με χρυσό μετάλλιο Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού. Τον επόμενο χρόνο, ο ταλαντούχος βιολονίστας ταξίδεψε, με αβερώφεια υποτροφία του Ωδείου, για περαιτέρω σπουδές στο Βερολίνο. Εκεί γράφτηκε στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής (HochschulefürMusik), όπου παρά την εξαιρετική του επίδοση στην ερμηνεία του βιολιού, αποφάσισε να στραφεί προς τη σύνθεση, μαθητεύοντας κοντά στους Kurt Weill, Philipp Jarnach και τέλος (από το 1927 έως το 1931) με τον δημιουργό του «Δωδεκαφθογγισμού» Arnold Schönberg. Ο τελευταίος ολοκλήρωσε την «μέθοδο σύνθεσης με δώδεκα αλληλοεξαρτημένους φθόγγους» την εποχή που ο Σκαλκώτας μαθήτευσε κοντά του. Ο Σκαλκώτας έγραψε πολλά δωδεκάφθογγα έργα, ακολουθώντας όμως μια προσωπική γλώσσα όπου τα χαρακτηριστικά του γερμανικού βορρά συνδέονταν με έντονα στοιχεία του μεσογειακού νότου και της κυρίαρχης, τότε σε ολόκληρη την Ευρώπη, χορευτικής τζαζ.