Την Τετάρτη 8 Μαΐου, η ΕΜΙΑΝ (Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας) υποδέχθηκε στο νέο της φιλόξενο χώρο, στην οδό Λέκκα 22, τους φίλους της και τα μέλη της εταιρείας, φιλοδοξώντας να εγκαινιάσει μια νέα φάση στη λειτουργία της. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο πρόεδρος της εταιρείας ιστορικός Θανάσης Καλαφάτης και ο Ζήσιμος Συνοδινός γενικός γραμματέας της. Ο πρώτος, αφού ευχαρίστησε όσους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο στήριξαν τη λειτουργία της εταιρείας και την βοήθησαν, αναφέρθηκε στους επόμενους στόχους. Πέρα από την ανάγκη συνεχούς εμπλουτισμού των συλλογών της με νέο αρχειακό υλικό, επεσήμανε την ανάγκη συνεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα σε διαφορετικούς αρχειακούς και επιστημονικούς φορείς και ιδιαίτερα ανάμεσα στην ΕΜΙΑΝ και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας. Ιδιαίτερα μνεία, ωστόσο, χρειάζεται να γίνει στη διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών για την παροχή στέγης στην εταιρεία σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή, κάτι που επίσης επισημάνθηκε από τις ομιλίες.
Πολλά ήταν τα μέλη, οι φίλοι, οι εταίροι που αποδέχθηκαν την πρόσκληση και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Οι περισσότεροι νεολαίοι παλαιότερων γενεών και ιδιαίτερα μέλη της νεολαίας Λαμπράκη προσήλθαν στο νέο χώρο παίρνοντας μια μικρή γεύση από τις αρχειακές συλλογές της εταιρείας, καθώς τα μέλη της είχαν φροντίσει να εκθέσουν μέρος του αρχειακού υλικού. Ακολούθησε το καθιερωμένο τσιμπούσι με καλό κρασί και μεζέδες. Η ΕΜΙΑΝ έκλεισε ήδη δεκαεννιά χρόνια λειτουργίας, αφού ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2000 ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό: «τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαφύλαξη έντυπων και αρχείων των οργανώσεων της ελληνικής νεολαίας...», όπως σημειώνεται στο άρθρο 3 του καταστατικού της. Η ποικίλη δραστηριότητα της Εταιρείας τα χρόνια που πέρασαν από τη σύστασή της – συγκέντρωση δωρεών αρχειακού υλικού, κατάθεση προφορικών μαρτυριών, συλλογή φωτογραφικού υλικού, οργάνωση ημερίδων ή συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, επετειακές εκδηλώσεις, ψυχαγωγικές συναντήσεις, εκδοτική παραγωγή κ.ά., αναμένεται πια να τεθεί σε νέες βάσεις με πολύ πιο ενεργό τρόπο.
Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που η εταιρεία «υπολειτουργούσε», καθώς δεν υπήρχε χώρος για να στεγαστεί, η ΕΜΙΑΝ άνοιξε τα νέα της γραφεία και θα μπορεί πλέον να υποδεχθεί τους ερευνητές και τις ερευνήτριες σε συγκεκριμένες ώρες που έχουν ανακοινωθεί μέσω της ιστοσελίδας της. Στο νέο χώρο φιλοξενούνται τα αρχεία και η οργανωμένη βιβλιοθήκη, που είναι όπως και παλαιότερα ανοικτά και ελεύθερα προσπελάσιμα στο ερευνητικό κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο από την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019.
Σ.Κ.
Πρόσφατα άρθρα ( Θέματα )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet