Η Όλγα Μπαλαούρα* είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με την Ανοιχτή ΠόληΗ Ανοιχτή Πόλη δεν είναι μια νέα δημοτική κίνηση. Από το 2006 που ιδρύθηκε, εγγράφεται στη συνείδηση των πολιτών της Αθήνας ως η συλλογικότητα που με την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και μέσα από την καθημερινή δράση των μελών της δίπλα στις διεκδικήσεις των πολιτών, εκφράζει μια ριζοσπαστική και διαφορετική από τις υπόλοιπες παρατάξεις αντίληψη για την πόλη. Τα αιτήματα και το πρόγραμμα μας εμπλουτίστηκαν, ειδικά τη τελευταία δεκαετία της πρωτοφανούς κρίσης που στέρησε από τον κόσμο της πόλης όχι μόνο το εισόδημα του, αλλά και δικαιώματα που οφείλει ο Δήμος να παρέχει ως η πιο άμεση και δημοκρατική θεσμική δομή για την καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων της πόλης.
Η κρίση των τελευταίων χρόνων, ενέτεινε τη φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Αθήνας, ενώ η εκλεγμένη δημοτική αρχή δεν χρησιμοποίησε τους πόρους και το δυναμικό του Δήμου για να αναβαθμίσει κοινωνικά και πολεοδομικά την καθημερινότητα των πολιτών σε μια περίοδο που οι πολίτες την είχαν περισσότερο ανάγκη. Σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η φωνή της Ανοιχτής Πόλης και των ανθρώπων της με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, έναν νέο άνθρωπο που με τη δράση του στην Αριστερά και σε θέσεις ευθνης  αποδεικνύει πως ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό με προτεραιότητα την καθημερινότητα και τη ζωή στις γειτονιές.
Η συμμετοχή και συμβολή μου στην Ανοιχτή Πόλη αφορά κυρίως σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική κοινωνικής και πολεοδομικής ανασυκρότησης για τη διατήρηση της πολυλειτουργικότητας και πολυσυλλεκτικότητας της Αθήνας. Δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων στις γειτονιές, στην κοινωνική ενσωμάτωση και δημοκρατική συμμετοχή, στην οικειοποίηση του δημόσιου χώρου, την αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος, την προστασία της κατοικίας και των συλλογικών αγαθών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Στοχεύουμε στη βελτίωση και συντήρηση των κεντρικών αστικών υποδομών της πόλης και τις αποκεντρωμένες δράσεις στις γειτονιές με προτεραιότητα τις εστιασμένες, άμεσα υλοποιήσιμες παρεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή, ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες, εγκαταλελλειμένες σήμερα περιοχές, για μια χωρική διακυβέρνηση με προτεραιότητα στη δημοκρατική συμμετοχή μέσα από την τοπική ενσωμάτωση της φωνής των πολιτώών στον αστικό σχεδιασμό για έργα που αναλαμβάνει ο Δήμος.
Η Ανοιχτή Πόλη είναι η μόνη δημοτική κίνηση που προτείνει μέτρα για την προστασία της κατοικίας ενάντια στις τάσεις τουριστικοποίησης και τον εκτοπισμό που προκαλεί το airbnb, την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου κτιριακού αποθέματος με χωρική και κοινωνική στόχευση για την ανασυγκρότηση των κοινωνικών λειτουργιών και των χρήσεων της πόλης, την εισαγωγή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας, την αναβάθμιση του ιδιωτικού οικιστικού αποθέματος μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, παράλληλα με την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

* Αρχιτέκτων μηχανικός, διδάκτωρ Πολεοδομίας. Η έρευνα της αφορά στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων για την παραγωγική και την κοινωνική ανασυγκρότηση της Αθήνας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ανοιχτής Πόλης και υποψήφια δημοτική σύμβουλος από το 2006 έως σήμερα. Είναι εκλεγμένο μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων του Τμήματος Αττικής- ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet