ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΖΟΥΝΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

Να πυροδοτήσουμε τη νέα άνοιξη της ΓορτυνίαςΠοια είναι τα βασικά ζητήματα του δήμου Γορτυνίας, κατά τη γνώμη σας;
Ο δήμος της Γορτυνίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους, σε έκταση, δήμους της χώρας. Η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που του δίνει μια ξεχωριστή ομορφιά. Τέσσερα ποτάμια, Αλφειός, Ερύμανθος, στα όρια του και Λούσιος, Λάδωνας τον διασχίζουν, ενώ ένα μεγάλο τμήμα του ευρίσκεται πάνω στο πανέμορφο Μαίναλο και μικρότερο στον Ερύμανθο. Επίσης έχει το στολίδι την τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Η περιοχή με μυθική ιστορία από τον Ησίοδο, αλλά ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εδώ μεγαλούργησαν οι Κολοκοτρωναίοι, οι Πλαπουταίοι, Δεληγιανναίοι και άλλοι γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές. Εδώ οι μπαρουτόμυλοι της Επανάστασης. Δυστυχώς, αυτή η πανέμορφη περιοχή συνεχώς συρρικνώνεται οικονομικά, πληθυσμιακά, περιβαλλοντικά. Έχει ένα πολύ κακό οδικό δίκτυο υποδομών σε όλα τα επίπεδα. Οδικό, αγροτικό, επικοινωνιών κ.λπ. Ο δρόμος Ολυμπίας – Τρίπολης που θα έδινε ζωή στην Κεντρική Πελοπόννησο, σαράντα χρόνια τώρα αποτελεί προεκλογική εξαγγελία. Σήμερα, νομίζω πως είμαστε κοντά στο να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα μας κοροϊδέψει. Το υπάρχον ενεργό ανθρώπινο δυναμικό που κατοικεί στην περιοχή είναι μικρό για την αναζωογόνηση της περιοχής και δυστυχώς με τις υπάρχουσες συνθήκες χωρίς προοπτική. Η αγροτική παραγωγή στηρίζεται στην ελιά και σε λίγους ροδώνες, ενώ η κτηνοτροφία που κάποτε αποτελούσε βασικό εισόδημα, έχει αποδεκατιστεί. Μόνη ελπίδα σήμερα ο τουρισμός που αναπτύσσεται, κυρίως, στο βορειοδυτικό τμήμα του δήμου. Βυτίνα, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Λαγκάδια και Βαλτετσινίκο. Αυτή είναι η κατάσταση που πρέπει να ανατραπεί και νομίζω ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για αυτή την ανατροπή.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματός σας;
Το πρώτο πράγμα που θέσαμε σαν στόχο, είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή. Αυτό σημαίνει λύση σε θέματα καθημερινότητας. Φως, νερό, δρόμοι, κοινωνική μέριμνα, αλληλεγγύη, μιας και η περιοχή κατοικείται κατά 70% από ηλικιωμένους, είναι ο πρώτος άξονας. Ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ αγροτών – κτηνοτρόφων – επαγγελματιών, σε συνδυασμό με την επισκεψιμότητα της περιοχής είναι ο δεύτερος. Η ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην περιοχή σε χρονικό διάστημα, σε ποιότητα και ποσότητα, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ιστορικά, φυσικά, θρησκευτικά, αρχαιολογικά, πολιτισμικά είναι ο τρίτος άξονας.

Βελτίωση υποδομών και προστασία του περιβάλλοντος

Ο δήμος Γορτυνίας είναι εξαιρετικής ομορφιάς, πώς σκέφτεστε να προωθήσετε την τουριστική του ανάπτυξη;
Κυρίως με παρεμβάσεις στη βελτίωση των υποδομών, προστασίας του περιβάλλοντος και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Επίσης, οι Γορτύνιοι που ζουν εκτός Γορτυνίας και ομολογουμένως αγαπούν τον τόπο τους, θα κληθούν να στηρίξουν με επενδύσεις την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι από ένα δήμο καρικατούρα της κεντρικής διοίκησης, θα πάμε σε ένα δήμο συντονιστή κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών, τέτοιων που θα φέρουν στο προσκήνιο ξανά τη γορτυνιακή οξυδέρκεια της επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό με το αρκαδικό ιδεώδες. Προϋπόθεση, βέβαια, όλων αυτών είναι να αλλάξει η σχέση μεταξύ δήμου και δημοτών. Οι δημότες πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο με ενημέρωση, γιατί ενημερωμένος πολίτης σημαίνει υπεύθυνος πολίτης. Με συμμετοχικό προϋπολογισμό, γιατί συμμετοχή σημαίνει ενεργός πολίτης. Με όραμα, γιατί έτσι κινητοποιείς δυνάμεις και ενεργοποιείς τα δημιουργικά αντανακλαστικά των πολιτών.

Συνήθως οι δήμοι της επαρχίας, ιδίως το χειμώνα, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας με τους υπόλοιπους δήμους, στις υπηρεσίες υγείας κτλ. Τι θα μπορούσε να κάνει ο δήμος γι’ αυτά;
Να αναπτύξει αίσθημα ασφάλειας για τους πολίτες με δίκτυα αλληλεγγύης, με υποδομές μέριμνας, με δίκτυο συγκοινωνιών, με συγκρότηση υπηρεσιών διευκόλυνσης της καθημερινότητας, με προληπτικούς ελέγχους στην ποιότητα νερού, με ενθάρρυνση για προληπτικό έλεγχο υγείας, με ημερίδες ενημέρωσης σε όλους τους τομείς, με ενίσχυση τοπικών πρωτοβουλιών για όλα τα παραπάνω. Η γραφειοκρατική σχέση με το δημότη είναι αυτή που σκοτώνει την αυτοδιοίκηση. Η ενεργός συμμετοχή, ο διάλογος, η διαφωνία, η δημιουργική σύγκρουση, η ενεργοποίηση του πολίτη είναι εκείνη που φέρνει ζωογόνο αέρα στην κοινωνία του δήμου. Στόχος μας είναι η προωθητική σύνθεση ιδεών και προτάσεων, που στο επίκεντρο θα έχει τη συνεχή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν στη Γορτυνία. Από την εστία της γορτυνιακής οξυδέρκειας και του αρκαδικού ιδεώδους θέλουμε να κρατήσουμε τη φλόγα και με αυτή να πυροδοτήσουμε τη νέα άνοιξη της Γορτυνίας.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΙΦΥΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Ο δήμος να κάνει καλύτερο το βιοπορισμό των συμπολιτών μαςΤο νησί σας είναι ένα από τα κύρια μέρη που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, με αποτέλεσμα τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να συμβάλλει ο δήμος Μυτιλήνης στο ζήτημα;
Η κατάσταση στο κάμπ της Μόριας δεν είναι όπως ήταν πριν από μερικούς μήνες. Ο πληθυσμός των προσφύγων έχει μειωθεί πάρα πολύ, η κατάσταση, χάρη και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού που δουλεύει εκεί, είναι πολύ καλύτερη. Έχει ξεκινήσει, και σύντομα θα τελειώσει, το έργο της σύνδεσης του δικτύου αποχέτευσης με το βιολογικό του χωριού, οπότε αυτή θα καλυτερεύσει ακόμα περισσότερο. Οι περιορισμένες ροές, σε συνδυασμό με τη μεταφορά σημαντικού αριθμού ευάλωτων στην ενδοχώρα, στο βαθμό που θα συνεχίζεται και στο μέλλον, βοηθάει στο να βελτιώνεται συνεχώς η κατάσταση. Το νησί μας έγινε συνώνυμο της αλληλεγγύης και σε αυτό, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στάση που κράτησε όλη αυτή την περίοδο ο δήμος Λέσβου, ένα γεγονός που δείχνει το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η προσφορά της αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο νέος, πια, δήμος Μυτιλήνης θα πρέπει να συνεχίσει την ενεργή θετική του εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση, τουλάχιστον σε τρία επίπεδα.
1. Φροντίζοντας με όποιον τρόπο μπορεί, έτσι ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων εντός του καμπ. Θέλουμε και η Μόρια να αποκτήσει εκείνη τη θετική εικόνα που έχει το πείραμα του Καρά Τεπέ, μια δομή που όπως γνωρίζετε τη διαχειρίζεται ο δήμος.
2. Φροντίζοντας για τη συνεχή καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης όσων μένουν εκτός κάμπ. Αυτοί οι συνάνθρωποί μας, όσο τουλάχιστον θα μένουν στο νησί μας, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, στην εκπαίδευση των παιδιών τους, στον πολιτισμό της πόλης κλπ.
3. Με τη συνεχή προσπάθεια και σε επαφή με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έτσι ώστε να μην «φρακάρει» το όλο σύστημα, εξ’ αιτίας ενδεχόμενων αρνητικών μεταβολών των ροών και να έχουμε πισωγυρίσματα στην κατάσταση εντός του καμπτ.
Η εξασφάλιση συνθήκων ομαλής διαμονής αυτών των συνανθρώπων μας στο νησί ελαχιστοποιεί τις όποιες πιέσεις δέχεται η τοπική μας κοινωνία. Εδραιώνει ένα γενικότερο συναίσθημα υπερηφάνειας στους δημότες, για τον τρόπο που διαχειρίζονται ένα σύνθετο πρόβλημα, αλλά και ασφάλειας, γιατί είναι προφανές ότι όταν μια μεγάλη ομάδα συνανθρώπων μας ζει δίπλα μας δύσκολα, αυτό μεταφέρεται στην υπόλοιπη κοινωνία, με αυξημένη παραβατικότητα, κλπ.

Πέραν του προσφυγικού, ποια άλλα ζητήματα αντιμετωπίζει ο δήμος και ποιες οι προτάσεις σας;
Με το πρόγραμμά μας, θέλουμε να θέσουμε τις βάσεις, ώστε ο νέος δήμος Μυτιλήνης να κάνει μια νέα αρχή, αποκτώντας πολιτικές που θα έχουν συνέχεια στο χρόνο, σε όλα τα μικρά ή μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Αυτό πατάει σε τρείς άξονες: Θέλουμε ο δήμος να κάνει ευκολότερο και καλύτερο το βιοπορισμό των συμπολιτών μας. Την καθημερινή τους πάλη, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, για τη ζωή με αξιοπρέπεια. Για αυτό λέμε ότι ο δήμος πρέπει να νοιάζεται. Μας ενδιαφέρει το πώς όλοι και όλες εμείς απολαμβάνουμε τα δικαιώματα μας ως πολίτες, αλλά και στη σχέση μας στο δημόσιο χώρο. Στο δρόμο στα πεζοδρόμια, στις πλατιές, στα δάση, στη θάλασσά παντού. Ο δημόσιος χώρος είναι πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων και ο δήμος που θέλουμε, πρέπει να ακούει τους πολλούς. Τέλος, μας ενδιαφέρει η ενίσχυση της θέσης των πολιτών σε σχέση με την τοπική εξουσία και τους θεσμούς της. Για αυτό λέμε ότι θέλουμε ένα δήμο ανοιχτό και δημοκρατικό.

Δίκαιος τουρισμός

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε ο φόβος ότι ο τουρισμός του νησιού θα μειωθεί λόγω προσφυγικού. Τελικά επιβεβαιώθηκε αυτό και τι τουρισμό φαντάζεστε για τη Μυτιλήνη;
Τα δύο πρώτα χρόνια υπήρξε μια πολύ μεγάλη πτώση του τουρισμού, τώρα έχουμε μπει στη φάση της ανάκαμψης, αλλά το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι η Λέσβος είναι εκτός τουριστικής αγοράς. Όταν στη χώρα μας έρχονται 30 εκατ. τουρίστες και στο νησί μας, ακόμα και τις καλύτερες χρονιές, δεν έχουμε ξεπεράσει τις 100.000, όλοι και όλες αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το πρόβλημα. Η διαίρεση του δήμου Λέσβου είναι η ευκαιρία, προκειμένου, σε συνεργασία με το δήμο Δυτ. Λέσβου, να θέσουμε τις βάσεις για μια άλλη πορεία και του τουρισμού στο νησί μας. Στη λογική τη δική μας, το διεθνές κίνημα του δίκαιου τουρισμού, των τουριστών δηλαδή που σέβονται τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας, είναι πιο κοντινό. Με όρους αγοράς, είναι ένα μεγάλο τμήμα που συνεχώς μεγαλώνει. Μας ενδιαφέρει να βρούμε συνεργάτες ανάμεσα στους τουρίστες «ειδικών ενδιαφερόντων» και τους φορείς τους. Τέλος, μας ενδιαφέρουν εκείνοι οι τουρίστες (που είναι εξίσου πολλοί), που θα έλθουν εδώ για να βιώσουν τον τρόπο ζωή μας. Τον πολιτισμό μας, τη γλώσσα μας. Που θέλουν πραγματικά να ζήσουν έστω και για λίγο ανάμεσά μας.

Ο χωρισμός του νησιού σε δύο δήμους πώς επηρεάζει τη διαχείρισή τους, κατά τη γνώμη σας;
Θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό, θα έχουμε δυο μικρότερους δήμους, θα είναι πιο εύκολη η διαχείρισή τους. Εμείς δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο πρώτο δύσκολο διάστημα, γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις κοινότητες, έτσι ώστε το πρώτο διάστημα, τα όποια προβλήματα λειτουργείας θα υπάρχουν σε επίπεδο δήμου, να εξισορροπούνται από την άμεση ανταπόκριση των κοινοτήτων. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΚΡΕΒΕΤΖΑΚΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ανάδειξη των περιφερειακών ενοτήτων και των οικισμώνΠώς σκοπεύετε να «φέρετε τους πολίτες μπροστά» και να κάνετε το δήμο «ένα δήμο για όλους», όπως είναι η ονομασία του συνδυασμού σας;
Το βασικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας είναι, αφού διαφυλάξουμε τα όσα ορθά κεκτημένα υπάρχουν στο δήμο μας, να ξεπεράσουμε παθογένειες και στρεβλές αντιλήψεις, διάχυτες χρόνια στην ελληνική πολιτική ζωή, με αποτέλεσμα να έχει απομακρυνθεί ο πολίτης από τα κέντρα λήψεις των αποφάσεων και να του δημιουργεί αποστροφή και δυσθυμία να συμμετάσχει στα κοινά. Εμείς θέλουμε τον πολίτη συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή στην χάραξη και την εφαρμογή της πολιτικής του δήμου μας, δεν περιοριζόμαστε σε κύκλους φίλων, συμμαθητών, κουμπάρων και συνεταίρων, αποκλείοντας τους υπόλοιπους. Μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, το θεσμό του δημοτικού διαμεσολαβητή, με διαφάνεια και ισονομία στη διοίκηση, προσβλέπουμε στη βελτίωση των σχέσεων των πολιτών με τις δημοτικές αρχές, στην επίλυση και την αποτροπή διαφορών, στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών και της προσβασιμότητας των πολιτών σε αυτές και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας τους.

Το ψηφοδέλτιό σας συγκεντρώνει δυνάμεις από την αριστερά και ευρύτερα από τον προοδευτικό χώρο, πείτε μας περισσότερα για το συνδυασμό σας.
Είναι ένας συνδυασμός αποτελούμενος αποκλειστικά από ενεργούς πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η κατάρτιση του έγινε με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων του δήμου μας και την χάραξη της νέας αναπτυξιακής πολιτικής του. Πρόσωπα με επιστημονική κατάρτιση, εστιασμένες δεξιότητες και κυρίως γαλουχημένα με τις ιδέες της κοινωνικής προσφοράς και της συνεργασίας. Θα συμβάλλει σε μια αποτελεσματική, δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση του δήμου. Μια διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, μια διακυβέρνηση που θα σέβεται τον πολίτη και τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας.

Η παλιά πόλη πυλώνας ανάπτυξης

Ως πρόεδρος του συλλόγου κατοίκων παλαιάς πόλης Ρεθύμνου έχετε ασχοληθεί πολύ με το θέμα ανάπλασής της. Ποιο είναι το όραμά σας για αυτήν;
H παλιά πόλη του Ρεθύμνου μαζί με το Πανεπιστήμιο αποτέλεσαν τους πυλώνες ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας πριν από 40 χρόνια, εδώ έγιναν τα πρώτα βήματα του τουρισμού και ακόμα εξακολουθεί και είναι το βασικό σημείο αναφοράς του και ο αναπτυξιακός μοχλός της. Έχουν γίνει όμως πολλά λάθη, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα της και το κυριότερο, περιορίζουν τη δυναμική της. Εδώ και χρόνια υποστηρίζω πως η παλιά πόλη του Ρεθύμνου, με σεβασμό στους κατοίκους της και στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική της κληρονομιά, θα έπρεπε να έχει γίνει κορυφαίος προορισμός προσέλκυσης τουρισμού υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών, και μάλιστα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, μια πύλη εισόδου που θα τους διαχέει στους οικισμούς και την ενδοχώρα. Απεναντίας, εξυπηρετώντας μικροσυμφέροντα και συζητώντας χωρίς να εφαρμόζουμε λύσεις και προτάσεις (στην Ελλάδα όταν δεν θες να λυθεί κάτι, είτε δημιουργείς επιτροπές, είτε προβαίνεις σε αέναες συζητήσεις), την υποβαθμίσαμε και παράλληλα αδιαφορήσαμε, με καταστροφικά αποτελέσματα, για οικισμούς και περιοχές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά, όπως το Ατσιπόπουλο, το Χρωμοναστήρι και τόσους άλλους, χάνοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ευρύ τόξο πολιτιστικής αναφοράς και ήπιας ανάπτυξης. Ήδη επεξεργαζόμαστε μια πρόταση και έχουν γίνει και οι πρώτες ενέργειες να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ιστορικών κέντρων στην Ελλάδα, το οποίο θα αναδείκνυε σε εθνική πολιτική την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θα λειτουργούσε ως ένα επιπλέον χρηματοδοτικό εργαλείο και θα δημιουργούσε και ένα ξεχωριστό τουριστικό πακέτο προσέλκυσης και προβολής.

Σε ποια άλλα σημαντικά ζητήματα του δήμου εστιάζει το πρόγραμμά σας;
Ο τίτλος της παράταξης δεν είναι καθόλου τυχαίος, το βασικό πρόβλημα του δήμου μας αυτή τη στιγμή, αλλά και πολλών άλλων δήμων στην Ελλάδα, είναι η διαφορά στην ανάπτυξη, όπως προέκυψε από τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες που συγκροτούν το διευρυμένο δήμο. Έχουμε ένα δήμο δυο ταχυτήτων, με του περιμετρικούς να υστερούν ακόμα και σε βασικές υποδομές διαβίωσης. Για εμάς η συνέχιση της ανάπτυξης και της προόδου του δήμου μας περνά μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση των περιφερειακών ενοτήτων και των οικισμών. Βασικά θέματα για μας είναι ακόμα τα προβλήματα την καθημερινότητας, με έμφαση κυρίως στο κυκλοφοριακό, η διασύνδεση του Πανεπιστήμιου και η ένταξή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι του δήμου μας, ένα διαρκές παρατηρητήριο κοινωνικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών μελετών και δράσεων για μας. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που θα καλύπτει τις ανάγκες του νομού, η άρση του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού της πόλης. Ακόμα η δημιουργία πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών υποδομών στο σύνολο του δήμου και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τον τουρισμό, πολυθεματικό, βιώσιμης ανάπτυξης.


Επιμέλεια: Τζέλα Αλιπράντη
Πρόσφατα άρθρα ( Πολιτική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet