Μέσα στις πολλές καμπάνιες με αφορμή τις ευρωεκλογές, ξεχωρίζουμε την καμπάνια ενάντια στη φτώχεια: Το Ευρωπαϊκό - και το Ελληνικό - Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας ξεκίνησαν μία καμπάνια με παραλήπτες τους υποψήφιους και τους ψηφοφόρους, με αντικείμενο τη λιγότερη φτώχεια σε μία πιο κοινωνικά προσανατολισμένη Ευρώπη. To EAPN-European Antipoverty Network, εκπροσωπώντας εκατοντάδες οργανώσεις σε 31 χώρες, θυμίζει ότι με τα επίσημα στοιχεία 113 εκατομ. ευρωπαίοι πολίτες ζουν στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (22,5% δηλ. του ψηφίζοντος πληθυσμού) με τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους χωρίς χαρτιά εκτός στατιστικών.
Με εργαλείο τη σελίδα www.eupovertyfree.eu/ και την αποκεντρωμένη δράση των μικρών ή μεγάλων ΜΚΟ που δουλεύουν με τους φτωχούς, έχει ξεκινήσει η πίεση στους υποψηφίους να δεσμευτούν για το ποιον υπηρετούν:
-Θα προωθήσουν πολιτικές που σέβονται τα κοινωνικά δικαιώματα και καταπολεμούν θεσμικά τις διακρίσεις και τη φτώχεια ή θα συνυπογράφουν πολιτικές φτωχοποίησης και «μνημόνια»;
-Θα δουλέψουν για να υπάρχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλες τις χώρες -διαφορετικό βεβαίως ανά χώρα- ή θα «ποιούν την νήσσαν», μια και όλες οι 20 κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ανακοινώθηκαν αρχικά το 2015 από τον σύντροφο Junker) σιγά σιγά μετατρέπονται σε ευχολόγια;
-Θα μπορούν οι φτωχότεροι και πολιτικά αδύναμοι να έχουν φωνή και τη δυνατότητα να βελτιώνουν τη θέση τους ή η φτώχεια θα καταπιεί την τέως κοινωνική Ευρώπη;
Όταν πριν 9 χρόνια (9/3/2010) η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Στρατηγική της Ευρώπης του 2020, εκτός από τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έβαλε στόχους μεταξύ άλλων να μειωθεί η σχολική διαρροή, να αυξηθεί η απασχόληση, αλλά και να μειωθεί κατά 20 εκατομμύρια ο αριθμός των φτωχών: η αποτυχία ήταν παταγώδης. Οι φτωχοί μειώθηκαν στατιστικά κατά 4,5 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2008 και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπεσε έξω μόνο κατά 15,5 εκατομ. ανθρώπους (μεταξύ μας, τι τα θες, τα 113 εκατομμύρια παραμένουν μεγάλο νούμερο και χρειάζεται πολλή δουλειά και αιματηρές δεσμεύσεις για να τους μειώσεις...!)
Εντός χώρας τα πράγματα ήταν χειρότερα: με το 35,6% - 36% του πληθυσμού να είναι σε κίνδυνο φτώχειας τα κρίσιμα χρόνια 2013-2014-2015 και 2016, πέσαμε στο 34,8% το 2017, έχοντας μόνον τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία να μας ξεπερνούν. Όλες οι λοιπές χώρες με σοβαρά προβλήματα όλη τη δεκαετία που πέρασε (όπως πχ η Ιρλανδία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Λεττονία, η Λιθουανία,η Πολωνία) δούλεψαν για να τη μειώσουν και τα κατάφεραν σε έναν βαθμό -δεδομένων των οικονομικών τους μοντέλων. Η Βουλγαρία μείωσε τη φτώχεια της κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και η Ρουμανία κατά 5. Τα στοιχεία για την Ελλάδα -που αναμένεται να ανακοινωθούν επεξεργασμένα σύντομα από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2018- αναμένεται να εμφανίσουν παρηγορητική «πρόοδο» μερικών μονάδων προς τα κάτω. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι ένας στους τρεις Έλληνες εξακολουθεί να ζει στον κίνδυνο της φτώχειας και είτε τα εισοδήματα του είναι κάτω από το 60% του διάμεσου εισοδήματος, είτε δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, τα δάνειά του, τη θέρμανση, δεν έχει σωστή διατροφή ή ζει σε νοικοκυριά όπου δεν εργάζεται κανείς στις ηλικίες μεταξύ 18 και 59 χρόνων (εδώ είχαμε πανευρωπαϊκή πρωτιά, με το 18% του πληθυσμού να ζει σε οικογένειες χωρίς πρόσβαση σε απασχόληση και επομένως με οριακή επιβίωση).
Τα στοιχεία, βέβαια, δεν απηχούν ούτε την εικόνα των αστέγων στο δρόμο που έχουμε όλοι, ούτε τη διαπίστωση που κάνουν κάθε μέρα οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι υπηρεσίες και οι οργανωμένες ΜΚΟ για το πόσο ο κοινωνικός αποκλεισμός αφορά το γενικό πληθυσμό και όχι μόνο ευάλωτες ομάδες και μειονότητες. Ομοίως είναι τεράστιοι οι αριθμοί των ανθρώπων που συνωθούνται για ένα συσσίτιο σε ενορίες, φιλανθρωπικούς συλλόγους ή στο δήμο. Όλοι πια κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα και η φτώχεια ούτε εισαγόμενη είναι, ούτε αφορά μόνον όσους λαθροβιώνουν στα όρια της αντοχής τους, αλλά τον καθένα, το παιδί του καθενός και τους γονείς του καθενός.
Υποψήφιοι μιλήστε, υπογράψτε και πάρτε θέση!

Σπύρος Ψύχας, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου
για την Καταπολέμηση της Φτώχειας eapngr@gmail.com
*Όχι άλλο φτωχοί!
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet