
Αν κρίνουμε από τις δύο ομιλίες στη Βουλή, στο κλείσιμο της συζήτησης την Παρασκευή, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε μπορούμε να προβλέψουμε το πώς θα πάμε ως τις 26 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι κύριος στόχος του θα είναι ο προγραμματικός λόγος, σε ήπιους τόνους, παρά το ό,τι προβλέπει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιλέξει την –τοξική– οξύτητα. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ό,τι είχε πει και εκτός Βουλής, ότι δηλαδή δεν θα αφήσει αναπάντητο τίποτε, που σημαίνει ότι προετοιμάζει χτυπήματα και κάτω από τη ζώνη.
Όμως, η επόμενη εβδομάδα για τον Κ. Μητσοτάκη θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη. Δεν θα έχει, πλέον, ούτε τη διαφανή κάλυψη, όπως το συμβάν Π. Πολάκη –αν και ο υπουργός όλο και συμβάλλει...– και θα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί και για τις 120 δόσεις και τα μέτρα για την προστασία της εργασίας και για τα μέτρα για το 2019. Συγχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία θα πραγματοποιεί συγκεντρώσεις και περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα με υποψηφίους ευρωβουλευτές και άλλα στελέχη και βέβαια με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε μεγάλες πόλεις.
Η εμμονή του ΜητσοτάκηΟ Κ. Μητσοτάκης ως την τελευταία στιγμή και στην τρίτη ομιλία του στη Βουλή έμεινε σταθερός στην αρχική του θέση για πρόταση μομφής στον Π. Πολάκη. Δεν έβλεπε τίποτε γύρω του, ούτε μέτρα, ούτε άκουγε επιχειρήματα για να απαντήσει. Είναι αδύνατο η εμμονή του να μην ενόχλησε και τους οπαδούς της ΝΔ που ήθελαν αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις προτάσεις του. Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη που άσκησε κριτική στην τακτική Μητσοτάκη είναι χαρακτηριστική.
Όμως, τι είναι αυτό, άραγε, που ώθησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σ΄ αυτή την επιλογή που περιλάμβανε και τη μείζονα απρέπεια, που άπτεται της ηθικής όχι απλώς της πολιτικής, να σπιλώσει, επιστρέφοντας με ψευδή δημοσιεύματα, έναν νεκρό; Είναι, ασφαλώς, ο χαρακτήρας του, όπως έχουμε δει και άλλες φορές, με υπερβολική φιλοδοξία, τροφοδοτούμενη από την καταγωγή του και τις αναντίστοιχες ικανότητες. Δεν αρκεί, όμως, αυτό για να εξηγήσει μια τακτική, ενός κόμματος που θεωρεί ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξουσία.
Η μόνη ερμηνεία που μπορεί να υπάρξει είναι ότι αισθάνονται στη ΝΔ ανασφαλείς ως προς το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, παρά τους ισχυρισμούς τους. Και θα κάμει ό,τι μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να κρατήσει τα μέτρα μακριά από τη συζήτηση, ακόμη και αν εκτίθεται, όπως έγινε στην τριήμερη συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό της αποδιοργανωμένης άμυνας που έστησε ότι από όλο το πρόγραμμά του, λόγω του ότι δεν του έμενε χρόνος να το αναπτύξει, δηλαδή δεν ήθελε, το μόνο σημείο που ανέλυσε ήταν, κινδυνολογώντας, να πει για την ασφάλεια!
Πλην, έδειξε να τον απασχολεί πολύ η αποτελεσματικότητα του συνθήματος που έχει προβάλλει παντού ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, ότι προτείνει «πολιτική για τους πολλούς»! Με εντελώς αστείο τρόπο, και κανένα επιχείρημα, διακήρυξε ότι η ΝΔ είναι το κόμμα των πολλών!
Έδωσε έτσι την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να κάμει μια συνοπτική παράθεση των μέτρων της κυβέρνησης για τους πολλούς, παράλληλα με τις αντίστοιχες αρνητικές τοποθετήσεις της ΝΔ ή και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Η πιο πρόσφατη είναι ο χαρακτηρισμός του δώρου –έστω όχι πλήρους– του Πάσχα λαϊκίστικου και παλαιότερα την αντίθεση της δυνατότητας των ανασφάλιστων να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και την κριτική ότι η επάνοδος της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων είναι ιδεοληψία!
Συμπαγή μέτραΕν τω μεταξύ η συζήτηση για τα μέτρα έχει ανάψει για τα καλά. Στη σελίδα 6 η συνέντευξη του Κώστα Μελά δίνει μια επαρκή εικόνα τους και συγχρόνως εκτίμηση της οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας τους. Θα συμπληρώσουμε, εδώ την πολιτική τους σημασία, περισσότερο. Τα μέτρα αυτά είναι συμπαγή και συνδυάζονται με άλλα που έχουν ήδη παρθεί ή θα παρθούν. Απ΄ αυτή την άποψη, αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για την οικονομία που θα αποδώσει το επόμενο διάστημα. Το ό,τι υπάρχει ένα σχέδιο, όπως επέμεινε να υποστηρίζει στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μάλιστα από τα προηγούμενα χρόνια και τώρα αποδίδει, δημιουργεί το έδαφος των δυνατοτήτων άσκησης επεκτατικής πολιτικής, άρχισε να γίνεται αποδεκτό και από τους δανειστές και από τις αγορές. Δεν υπήρξαν, ουσιαστικά,αρνητικές αντιδράσεις. Αντίθετα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί, μάλλον είναι δεδομένο ότι θα αναιρεθεί η νομοθετημένη περικοπή του αφορολόγητου. Έχει κερδηθεί μια αξιοπιστία που, πλέον, αποδίδει.
Το πιο σπουδαίο, πολιτικά, είναι ότι αυτό αρχίζει να γίνεται ορατό στους πολίτες, στο λαό. Παραδόξως, από μια άποψη, την αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής στους πολλούς, ενισχύει η μετρημένη γλώσσα της κυβέρνησης. Οικοδομείται, βαθμιαία μια εμπιστοσύνη στα λαϊκά στρώματα ότι, βεβαίως μέσα από δυσκολίες, αλλά πάντως σταθερά, ανοίγεται μια θετική προοπτική με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης.
Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο για τον ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να έχει χαμηλή συσπείρωση. Και την ίδια στιγμή, είναι το ασθενές σημείο για τη ΝΔ που μέχρι χθες υποστήριζε ότι έχει 10 -12 μονάδες διαφορά και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση...
Παύλος Κλαυδιανός