Του Ρένου Γεωργίου

Παρά την παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Παρασκευή το βράδυ, ότι η συζήτηση της Τετάρτης «εκτραχύνθηκε», δεν κατάφερε να αρθρώσει λόγο που να δείχνει κάτι διαφορετικό, τουλάχιστον στο περιεχόμενο της. Καθίσταται σαφές, πλέον, ότι δεν μπορεί να ξεφύγει, ούτε την ύστατη ώρα, από την ακροδεξιά ομάδα μέσα στο κόμμα του που τον κρατάει στην ηγεσία του. Ο λόγος είναι η παντελής έλλειψη προγράμματος από τη Νέα Δημοκρατία και η επιδίωξη της να επανέλθει στην κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που υπηρετεί.
Γέφυρα ανάμεσα στα δύο νέα στρατόπεδα που δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από την Τετάρτη το βράδυ, μετά την απαράδεκτη ομιλία του στη Βουλή, προσπάθησε να χτίσει, την Πέμπτη, η έμπειρη στο κοινοβούλιο Ντόρα Μπακογιάννη και ο επίδοξος δελφίνος Νίκος Δένδιας. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαχώρισε τη θέση του από την τακτική που ακολουθεί ο αρχηγός της ΝΔ, ενώ επιθετικός, όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, ήταν ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος Ευάγγελος Αντώναρος.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την αρχή της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε η κυβέρνηση από τη βουλή, δίχασε τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και θέτει σε κίνδυνο, πλέον, σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, τα όσα συμβαίνουν στο Μοσχάτο, το πολύ υψηλό ποσοστό συσπείρωσης που παρουσιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επίσης, δύο θέματα που προκαλούν αντιδράσεις, το ένα στα μεσαία και το άλλο στα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, είναι η ελλιπής παρουσία των βουλευτών στις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν υποψήφιοι δήμαρχοι, καθώς και τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές που προηγούνται στις προτιμήσεις του κοινού, και τα οποία κύκλοι των υποψηφίων χαρακτηρίζουν κατασκευασμένα.

Οι γεφυροποιοί

«Αυτό που του είπε και τον έψεξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ήταν γιατί ο κύριος Κυμπουρόπουλος έκανε χρήση του νόμου που έδινε το δικαίωμα να γίνει γιατρός. Αυτό που ονομάζουμε “θετική διάκριση”. Και ναι εμείς πιστεύουμε στη θετική διάκριση και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η θετική διάκριση σε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν την οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας, διότι αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να είναι μετά ίση στην κοινωνία και να ενταχθούν», είπε, μεταξύ άλλων, η Ντόρα Μπακογιάννη και αμέσως η ομιλίας της χαρακτηρίστηκε συμβιβαστική, που είχε στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος, και όχι να επιτεθεί στην κυβέρνηση.
Ίσως να ήταν τυχαίο, ίσως και όχι, ότι ακριβώς πριν από τη Ντόρα Μπακογιάννη, στο βήμα της Βουλής, την Τετάρτη, είχε βρεθεί ο έχων αρχηγικές φιλοδοξίες Νίκος Δένδιας. Σε αντίθεση με την παλαιότερη τακτική του, τους τελευταίους μήνες δείχνει αρκετά συγκαταβατικός με αποκορύφωμα την πρόσφατη ομιλία του και με ορατό το στόχο να μην χαθούν από το κόμμα του οι ψήφοι των συντηρητικών ψηφοφόρων που δεν θέλουν το διχασμό και τους αναποφάσιστους, που μετά την εμφάνιση του αρχηγού του πήραν αντίθετη από την επιθυμητή για τη ΝΔ θέση: «Ο κύριος Πολάκης έκανε φιλότιμη προσπάθεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του να ανακαλέσει την προσβολή που έκανε έναντι του υποψηφίου ευρωβουλευτή της ΝΔ Στέλιου Κυμπουρόπολου και έναντι των ανθρώπων με αναπηρία. Θα ήταν όμως ευθύτερο και πιο αντρίκειο, να διατυπώσει μια ευθεία, καθαρή συγνώμη», είπε ο Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας από το βήμα της Βουλής.

Βολές από επίσημα χείλη

Αντίθετα με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια, ξεκάθαρος ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και τέως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ. Διαφοροποιήθηκε πλήρως από τους οξείς τόνους που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι δεν συμφέρουν τη ΝΔ, η οποία παρουσιάζει υψηλούς βαθμούς συσπείρωσης, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν το επιτελείο του κυρίου Μητσοτάκη του εισηγείται όξυνση του πολιτικού κλίματος, εγώ το θεωρώ μείζον λάθος», είπε συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε δε ότι «με τις κραυγές ο κόσμος απομακρύνεται», τονίζοντας πως δική του εισήγηση, από τη στιγμή που δεν είναι στην ηγετική ομάδα της ΝΔ, θα ήταν να διατηρήσει το κόμμα ήπιους τόνους και να επικεντρωθεί στην ανάδειξη προγραμματικών θέσεων.
Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, και στην ερώτηση αν η ΝΔ βρίσκεται σε καλό δρόμο, απάντησε αφήνοντας αρκετά υπονοούμενα: «Αυτά θα τα συζητήσουμε μετά τις εκλογές. Θεωρώ σε ώρα μάχης δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες συζητήσεις. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο». Λόγω της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο, και για να μην διαταραχθούν εσωτερικές ισορροπίες, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «στα βασικά συμπίπτουμε. Στις αρχές, τις αξίες και τα οράματα συμπίπτουμε. Σε ώρα μάχης απαγορεύεται η όποια συζήτηση, η οποία μπορεί να παρερμηνευτεί».
Οξύτατος, όπως συνηθίζει ήταν ο Ευάγγελος Αντώναρος ο οποίος για μία ακόμα φορά χτύπησε στο ψαχνό: «Έχει μεγάλη σημασία να βλέπει κανείς τα μεγάλα θέματα σφαιρικά και συνολικά. Άλλωστε, ο μέσος πολίτης που ωφελείται από όλα αυτά που ανακοινώθηκαν, το αντιλαμβάνεται. Θα διαπιστώσει ότι θα του μένουν περισσότερα ευρώ στην τσέπη και συνεπώς θα έχει τη δυνατότητα να κάνει πράγματα, περιορισμένα έστω για την ώρα, που μέχρι τώρα δεν μπορούσε να κάνει. Τώρα αν αυτό είναι λαϊκισμός, ας αφήσουμε το λαό να κρίνει, αν έχει εφαρμογή στην περίπτωση αυτή η αφόρητη λέξη που έχει γίνει καραμέλα στο στόμα όσων δεν μπορούν να πιάσουν το σφυγμό του κόσμου».

Έλεγχος της βάσης

Εντύπωση έκαναν σε όσους παρακολουθούν τις συνεδριάσεις της Βουλής, τα πολλά άδεια έδρανα στην πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας που υπήρχαν την Τετάρτη το βράδυ. Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στην «Ε» πηγές της ΝΔ, ο λόγος είναι ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις προεκλογικές συναντήσεις υποψήφιων δημάρχων απ’ ό,τι στην αρχική συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένοι υποψήφιοι δήμαρχοι θεωρούν την παρουσία των βουλευτών τόσο δεδομένη, παρ’ όλη τη σπουδαιότητα του ζητήματος στη Βουλή, που ένας εξ αυτών είπε σε επιφανέστατο στέλεχος του κόμματος, ο οποίος προτίμησε να σταθεί δίπλα στον αρχηγό του, ίσως για να ενισχύσει με τη δυναμική παρουσία του την οξύτητα του: «Έκανα εκδήλωση, περίμενα να περάσεις έστω για δέκα λεπτά και δεν ήρθες. Μην ξεχνάς ότι εγώ σε βγάζω βουλευτή, δεν σε βγάζει ο Μητσοτάκης».
Ένα άλλο στοιχείο που σε άλλους προκάλεσε μειδιάματα και σε άλλους έντονο εκνευρισμό ήταν αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα αναφορικά με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν, σε υψηλές θέσεις βρίσκονται η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και η Μισέλ Ασημακοπούλου, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, όπως μεταφέρθηκε στην «Ε» από ΝεοΔημοκρατική πηγή. «Οι παραγγελίες γίνονται από συγκεκριμένους υποψήφιους. Οι εταιρείες τηλεφωνούν στον κόσμο και διαβάζουν το πολύ δέκα ονόματα απ’ όλο τον κατάλογο. Αυτός που απαντάει, λοιπόν, κατευθύνεται ώστε να πει ένα από αυτά τα ονόματα, ίσως και να του αποτυπωθεί και στο μυαλό. Αυτές δεν είναι δημοσκοπήσεις, είναι αστεία πράγματα, εμείς δεν τα λαμβάνουμε υπόψη», είπε στην «Ε» η ίδια πηγή.
Δημοσκοπήσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν γίνονται μόνο για λογαριασμό των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet