Συνέντευξη με την Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιοΑς κάνουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή εκλογική εκστρατεία και όχι 28 εσωστρεφείς εθνικές εκστρατείες, αναφέρει, μιλώντας στην «Εποχή», η Γκάμπι Τσίμερ. Παράλληλα, η επικεφαλής της GUE/NGL μιλάει για το μέλλον της Eευρωπαϊκής Ένωσης, τα επίδικα των ευρωεκλογών, και την ανάγκη προοδευτικών συμμαχιών απέναντι στη άνοδο της ακροδεξιάς.

Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Γκιβίσης

Πλησιάζοντας προς τις ευρωεκλογές, η συζήτηση για την Ευρώπη παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πώς βλέπεις τις εξελίξεις;
Όχι μόνο μετά από το δημοψήφισμα του Brexit, γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε κινδυνεύει. Έχουμε δει ότι τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, η πολιτική της λιτότητας, ο εκβιασμός κυρίαρχων χωρών, η αύξηση του χάσματος μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων, η αποτυχία στα θέματα των προσφύγων και της μετανάστευσης, είναι κάτι περισσότερο από προειδοποιήσεις για την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ξεπεράσει τη βαθιά κοινωνική και πολιτική κρίση. Όμως ναι, σε σύγκριση με 5 ή 10 χρόνια πριν, σήμερα όλο και περισσότεροι πολίτες και ακτιβιστές κινητοποιούνται για να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για να επηρεάσουν τις πολιτικές συζητήσεις και αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κοιτάξτε την κινητοποίηση των χιλιάδων νέων youtubers ενάντια στα φίλτρα που εμποδίζουν την ελευθερία στο διαδίκτυο. Δείτε τις διαμαρτυρίες εναντίον των συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών, από τους ανθρώπους που υπερασπίζονται το δίκαιο εμπόριο. Υπάρχει μια ευρεία συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη έχουν ξεκινήσει διάφορες πρωτοβουλίες, όπως το «Balcony Project» (σημ: πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας), η «Republik Europa», η «Democracy now» και άλλες. Οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι συνδικαλιστές, οι γυναίκες και οι νέοι συζητούν συνεχώς για τις εναλλακτικές λύσεις απέναντι στην νεοφιλελεύθερη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και το κίνημα «Fridays for future» (σημ: οι μαθητικές κινητοποιήσεις για το κλίμα), είναι κυρίως μια δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάθαμε από τα λάθη μας

Θεωρείς ότι υπάρχουν σήμερα περιθώρια για να μετασχηματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση; Και αν ναι, πώς μπορεί η ευρωπαϊκή Αριστερά να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια;
Κατ’ αρχάς, είμαι αισιόδοξη. Φυσικά, βλέπω ότι εμείς, οι αριστερές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο. Δεν επικεντρωθήκαμε όσο έπρεπε, δεν ήμασταν αρκετά δυνατοί και έτοιμοι, και δεν καταλάβαμε νωρίτερα ότι έπρεπε να αγωνιστούμε σκληρότερα για μια άλλη Ευρώπη, με ένα εναλλακτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα βασισμένο στην αλληλεγγύη και στον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό. Και κυρίως ότι έπρεπε να παλέψουμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εγγυάται και θα εφαρμόζει, για όλους, ατομικά, συλλογικά, κοινωνικά, οικολογικά δικαιώματα, καθώς και τα δικαιώματα της ελευθερίας και της δημοκρατικής συμμετοχής. Η αποτυχία του λεγόμενου κρατικού σοσιαλισμού πριν από 30 χρόνια ήταν ένα μεγάλο βάρος για τους σοσιαλιστές, τους κομμουνιστές και τους δημοκράτες στην Ευρώπη, που μας εμπόδιζε στο παρελθόν να εργαστούμε για μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική και για ένα κοινό όραμα. Αλλά μάθαμε. Εάν η Αριστερά και οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις δεν παρέμβουν στην συζήτηση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τότε οι δεξιοί εξτρεμιστές, οι εθνικιστές, και οι ρατσιστές, θα αναλάβουν ενεργό ρόλο και θα καταστρέψουν κάθε είδος εναλλακτικού ευρωπαϊκού σχεδίου. Ο πόλεμος στην Ευρώπη, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να είναι και πάλι μια ρεαλιστική επιλογή. Είναι απλό, πρέπει να δράσουμε. Επειδή εμείς αυτοί είμαστε. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, και με χαρά βλέπω ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι οι άνθρωποι που παλεύουν μαζί. Για αυτό είμαι αισιόδοξη.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις στις ευρωεκλογές;
Ας κάνουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή εκλογική εκστρατεία, όχι 28 εσωστρεφείς εθνικές εκστρατείες. Ας θέσουμε στο επίκεντρο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τον κύριο παράγοντα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και για την προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας. Ας καθορίσουμε συγκεκριμένα κοινωνικά δικαιώματα για όλους όσους ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα το ελάχιστο εισόδημα, τον κατώτατο μισθό που θα βοηθήσει τους φτωχούς να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια, το δικαίωμα στην στέγαση, τις δημόσιες υπηρεσίες, τη βασική ενέργεια, και το καθαρό νερό. Γιατί δεν απαιτούμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας να υποστηρίξει τους εργαζομένους των ευρωπαϊκών ή πολυεθνικών επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης; Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στις κυβερνήσεις μας, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσουν για μια ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης βάσει του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν το κάνουμε αυτό, θα βρούμε πολλούς ανθρώπους που είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν τις συμμαχίες της δημοκρατικής Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες πολύ σημαντικές απαιτήσεις και προτάσεις, και υποστηρίζοντάς τις θα μπορέσουμε να καταργήσουμε τις παλιές δομές και να δημιουργήσουμε δημοκρατικές πλειοψηφίες. Πρέπει να αποδείξουμε ότι οι δικές μας κοινωνικές και δημοκρατικές στρατηγικές, και οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνουμε, είναι η μόνη δυνατή λύση για ένα βιώσιμο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωπαϊκές εκλογικές εκστρατείες θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα νέο είδος συμμαχιών, για μια νέα πολιτική κουλτούρα, για τη διακρατική συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Έτσι, μπορούμε να απαντήσουμε στις λαϊκιστικές και αντι-ανθρώπινες στρατηγικές των ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων.

Ποια θέματα πρέπει να τεθούν

Παίρνοντας αφορμή από την αναφορά σου στις προοδευτικές συμμαχίες, να μιλήσουμε και για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμησή τους.
Υποθέτω ότι καταρχάς είναι αναγκαίο να αναπτύξουμε το χώρο για μια ευρεία συζήτηση μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, και να συμφωνήσουμε σε κοινές ενέργειες. Το Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων που έγινε τα δύο τελευταία χρόνια στη Μασσαλία και στο Μπιλμπάο ήταν ένα καλό ξεκίνημα, αλλά τώρα χρειαζόμαστε περισσότερα. Η προετοιμασία μας θα πρέπει να προσανατολιστεί στο να συμπεριλάβουμε στην προσπάθειά μας διάφορες κοινωνικές, οικολογικές, φεμινιστικές, πολιτιστικές και μεταναστευτικές πρωτοβουλίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις, και αριστερά κόμματα, προκειμένου να ορίσουμε τα βασικά ερωτήματα. Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να τεθούν στο Φόρουμ. Μετά τις ευρωεκλογές, τα προοδευτικά μέλη του ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να αρχίσουν την αναδημιουργία του χώρου που χρειάζεται για την συνεργασία ενάντια στη νεοφιλελεύθερη, αντικοινωνική, και απάνθρωπη πολιτική σχετικά με τους αιτούντες άσυλο, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους Ρομά, ή άλλες μειονοτικές ομάδες. Η καταπολέμηση των οικονομικών ανισορροπιών μεταξύ και εντός των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα. Ένα άλλο ζήτημα θα μπορούσε να είναι μια φορολογική εναρμόνιση με βάση ένα ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των μεγάλων εταιρειών και τραπεζών, προκειμένου να σταματήσει η φοροδιαφυγή και η απάτη. Όμως, επίτρεψέ μου να πω στο τέλος το εξής: θα είναι πολύ μακρύς ο δρόμος για να οικοδομήσουμε μια άλλη Ευρώπη, που το όραμά μου για αυτήν είναι ότι θα πρέπει να είναι μια σοσιαλιστική Ευρώπη!
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet