Η Αγγελική Δουβή* είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ηλιούπολης με τη δημοτική κίνηση «Ηλιου-πόλις ανθρώπινη πόλη»Η δημοτική κίνηση «Ηλίου-πόλις ανθρώπινη πόλη», με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Κοκοτίνη, για το Δήμο Ηλιούπολης, διαχρονικά έχει κινηθεί στο πλαίσιο του οράματος για συλλογική δράση, κοινωνική αλληλεγγύη και ισοτιμία. Επικεντρώνεται στον άνθρωπο και τις πραγματικές ανάγκες του, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και την τοποθέτησή του στο κοινωνικό και φυσικό του περιβάλλον. Συμμετέχω στις γραμμές της κίνησης αυτής από το 2014 ως δημοτική σύμβουλος και μέλος της επιτροπής ισότητας του Δήμου. Αναδείξαμε τα θέματα ισότητας φύλου, με εκδηλώσεις και ομιλίες, προβολή ταινίας για τη βία κατά των γυναικών, προτείναμε ψηφίσματα στο δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης για τη γυναικοκτονία της Ρόδου και για την απεργία της 8ης Μάρτη. Ανοίξαμε στην πόλη τη φεμινιστική ατζέντα και η προσπάθειά μας αυτή κινητοποιεί και άλλες δημοτικές κινήσεις που αναζητούν συμμετοχή και δράσεις. Δυστυχώς, η επιτροπή ισότητας του Δήμου που θα ήταν ο τόπος σύνθεσης των θεμάτων ισότητας στην πόλη δεν λειτούργησε, με ευθύνη της διοίκησης. Όμως δεν το βάζουμε κάτω, γιατί αρωγοί μας είναι η θέλησή μας και οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αλλάζουν το αυτοδιοικητικό τοπίο.
Καθιερώθηκε τώρα η απλή αναλογική και, ειδικά για την τοπική αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση πιστώνεται ότι θέσπισε με τον Κλεισθένη Ι, υποχρεωτική συμμετοχή φύλου κατά ποσοστό 40% στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών. Επίσης, ψηφίστηκε ο Ν. 4604/2019 για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, οπότε η τοπική αυτοδιοίκηση θα παίζει σημαντικό ρόλο στην στήριξη της ισότητας των φύλων. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό οι δομές υποστήριξης γυναικών εντάσσονται στους Ο.Τ.Α. και σε κάθε δήμο αναβαθμίζεται η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.
Όμως κανένας νόμος από μόνος του δεν μπορεί να αποδώσει καρπούς, χρειαζόμαστε εμείς να του δώσουμε πνοή που πιστεύουμε στη γυναικεία συμμετοχή, που θέλουμε να ακούγεται ο γυναικείος λόγος, ο δικός μας λόγος. Η πόλη πρέπει να βλέπει με τα μάτια μας και να νιώθει με την καρδιά μας, να μας αγκαλιάζει και να μας αγαπά, να μας στηρίζει και να μας βοηθάει, ασχέτως φύλου, χρώματος, εθνότητας, φυλής, ηλικίας, θρησκείας, οικογενειακής κατάστασης. Θέλουμε να μιλάμε, να δρούμε να κινούμαστε ελεύθερα, χωρίς βία, φόβο και παρενόχληση. Όλες και όλοι δικαιούμαστε την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας, την αυτοδιάθεση του σώματός μας, την οικονομική αυτοτέλεια και τη συμμετοχή μας στη δημόσια ζωή. Δεσμευόμαστε να λειτουργήσουμε την επιτροπή ισότητας και να εφαρμόσουμε την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες».
Πιστεύουμε ότι η ισότητα είναι θέμα ενίσχυσης της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Στις επικείμενες εκλογές ζητάμε τη στήριξή σας για να οικοδομήσουμε μαζί νέες κοινωνικές σχέσεις βασισμένες στις αξίες της Αριστεράς, την ισότητα, την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την εξάλειψη των πατριαρχικών αντιλήψεων.

* Η Αγγελική Δουβή είναι δημοτική σύμβουλος από το 2014 έως και σήμερα, μέλος επιτροπής ισότητας Δήμου Ηλιούπολης, συμβολαιογράφος και μέλος γραμματείας τμήματος Φεμινιστικής πολιτικής /φύλου ΣΥΡΙΖΑ.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet