Ο Σπύρος Μύρων Παυλής* είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τη Συμπαράταξη ΠολιτώνΣυμμετέχω στη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, ένα σύλλογο που εδώ και είκοσι χρόνια ασχολείται με τα ελληνοτουρκικά και τη μετανάστευση, ενώ εργάζομαι στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ηλιακτίδα, που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος Εστία της Ύπατης Αρμοστείας για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο και προσφύγων.
Συνήθως κανείς δεν αναφέρεται στην κατάσταση πριν το 2015, όσον αφορά τους πρόσφυγες. Για τα δικά μας νησιά το προσφυγικό αποτελεί ζήτημα εδώ και είκοσι χρόνια, υποδεχόμασταν προσφυγικές ροές από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, την Παλαιστίνη. Το 2009 είχαμε φτάσει την τότε αιχμή του ζητήματος. Από το 2015 η ροή γιγαντώθηκε και η αφετηρία ήταν σε μεγάλο βαθμό πλέον η Συρία. Η διαφορά που σήμανε, επίσης, το 2015 ήταν ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μέχρι τότε δεν υπήρχε, στήριξη, διεθνής χρηματοδότηση. Δεν το επιδίωκαν οι κυβερνήσεις. Χρειάστηκε να φτάσουμε σε μια χαοτική κατάσταση για να αποφασιστούν πολιτικές συνόρων και διαχείρισης του προσφυγικού. Οι ντόπιοι έχουν σταθεί με αλληλεγγύη, αλλά συχνά τα φαινόμενα υπερπληθυσμού των κέντρων φιλοξενίας δημιουργούν προβλήματα και στους φιλοξενούμενους αλλά και στους φιλοξενούντες. Η Περιφέρεια έχει ορισμένες δυνατότητες σε αυτήν την κατεύθυνση, τις οποίες δεν έχει εξερευνήσει. Για παράδειγμα, είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια Επιτροπή Κρίσης για τη συμμετοχή στη διαχείριση του προσφυγικού, πράγμα που δεν έκανε. Παράλληλα, θα μπορούσε να επιδιώξει χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Δραστηριοποιούμαι στον τομέα του τουρισμού και θυμάμαι ότι ήδη από το 2015 είχε διαφανεί και κοινοποιηθεί ότι το καλοκαίρι του 2016 θα επηρεαζόταν από τις ροές του προσφυγικού που αναμένονταν. Πλέον όμως ο τομέας ανακάμπτει χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στα προ 2015 επίπεδα. Τα προβλήματα κορεσμού που φαίνεται να εμφανίζει ο τουρισμός, οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου τουρισμού. Σε αυτήν τη συνειδητοποίηση και παρέμβαση εμφανίζονται δύσθυμοι οι θεσμοί και εδώ μπορούμε και πρέπει να παρέμβουμε. Τα νησιά μας έχουν στρατηγικά πλεονεκτήματα και σπουδαίες δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού, λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, της γαστρονομίας. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σπιλάνης ασχολείται με αυτόν τον τομέα χρόνια τώρα και έχει ιδέες και δυνατότητες παρέμβασης.
Αυτό που διακρίνει την περιφερειακή μας κίνηση μας είναι ότι προκρίνει τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία.

* Ο Σπύρος Μύρων Παυλής σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Πειραιά και είναι απόφοιτος του Διατμηματικού μεταπτυχιακού «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο νησί της Χίου. Εργάστηκε και πρόσφερε εθελοντικά σε κοινωνικές ομάδες και σωματεία. Είναι Έφορος Αστικής Ποδηλασίας στον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου και ερασιτέχνης φωτογράφος και μέλος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Λέσβου το 2010 με τη δημοτική κίνηση «Αλλαγή πορείας», με επικεφαλής τον νυν βουλευτή Γιώργο Πάλλη.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet