Ο Γιάννης Ραντίν* είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανοιχτή ΠόληΜέχρι την έλευση της βιομηχανικής επανάστασης, οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν σε αγροτικές περιοχές. Όμως, με την αναγκαστική συγκέντρωσή τους στις πόλεις, άρχισαν να αντιμετωπίζουν διαφορετικά χωρικά προβλήματα, που σε σημαντικό βαθμό συνδέονται με οικονομικά φαινόμενα. Η Ελλάδα και τα αστικά της κέντρα βίωσαν τα τελευταία χρόνια μια βαθύτατη οικονομική κρίση, η οποία είχε πλήθος αρνητικές συνέπειες. Παρά τα μακροοικονομικά μέτρα και τις μεγάλες προσπάθειες που βελτίωσαν τη ζωή των πολιτών, παραμένουν ακόμη πληγές που πρέπει να επουλωθούν, τοπικά προβλήματα που απαιτούν τοπικές λύσεις.
Κάποιες από αυτές τις πληγές οφείλονται σε ανισότητες προγενέστερες της κρίσης, όταν ακόμη η χώρα μας είχε μεγάλη ανάπτυξη και φιλοξενούσε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Για την καταπολέμηση επομένως της αστικής φτώχειας χρειάζεται μια αποτελεσματική διοίκηση που να ανταποκρίνεται στις ευθύνες που της αναλογούν. Αυτό σημαίνει η αυτοδιοίκηση να λογοδοτεί στα χαμηλότερα εισοδήματα και στα άτομα που δέχονται τη βοήθειά της. Χωρίς αυτή τη λογοδοσία δεν είναι δυνατό να υπάρξει κοινό όφελος.
Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα στον πλανήτη, που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν συνθήκες αστικής ανάπτυξης υπέρ των χαμηλότερων εισοδημάτων, ακυρώνοντας τις πελατειακές πολιτικές και τη μονομέρεια υπέρ των ελίτ.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει τη δυνατότητα να αποδειχτεί πρωτοπόρος, αλλά και να ακολουθήσει τα παραδείγματα άλλων πόλεων.
Η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει έξι αναγκαία βήματα για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης υπέρ των φτωχών και της αλλαγής των κοινωνικών συνθηκών:
* Οι διαδικασίες και η αναζήτηση των λύσεων να είναι συμμετοχικές και ευρείες, ώστε να δημιουργηθούν συμμαχίες που ωθούν προς τη λογοδοσία και τη διοικητική διαφάνεια.
* Στρατηγικές παρεμβάσεις στην πολιτική διαδικασία των ατόμων που ωφελούνται από τα έργα της αυτοδιοίκησης.
* Συμμετοχικοί προϋπολογισμοί και σχεδιασμός της καταγραφής των αναγκών και των προτεραιοτήτων της κάθε γειτονιάς.
* Κεντρική αρχή αυτής της διαδικασίας είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων και της ισότιμης συμμετοχής των φύλων στη διοίκηση.
* Αναγνώριση της χρησιμότητας της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων επιπέδων της διοίκησης, καθώς η αναζήτηση λύσεων σε επίπεδο πόλης είναι απαραίτητη, αλλά χρειάζεται και η υποστήριξη των κεντρικών φορέων.
* Εκπαίδευση που να δημιουργεί τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την εφαρμογή των αναγκαίων προγραμμάτων και μεταρρυθμίσεων.
Η Ανοιχτή Πόλη με τους ανθρώπους της έχει τη βούληση και την ικανότητα να ανταπεξέλθει σε όλες τις παραπάνω προκλήσεις γιατί, πάνω απ’ όλα, θεωρεί ότι ο ρόλος της είναι να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ισότιμα και να δίνει και στους πιο ευάλωτους κατοίκους της πόλης μια αξιοπρεπή ζωή.

* Ο Γιάννης Ραντίν είναι πτυχιούχος του τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού Αστικής και Διεθνούς Ανάπτυξης από το Πανεπιστήμιο του Μπίρμιγχαμ. Ολοκληρώνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με θέμα «Αποκέντρωση, κοινωνικό κεφάλαιο και φτώχεια».
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet