Συνέντευξη με τον Κώστα Χαρίτο, υποψήφιο δήμαρχο ΑλίμουΠοιες είναι οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις της κίνησής σας;
Αυτές οι δημοτικές εκλογές, που γίνονται με απλή αναλογική, θα διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ευνοεί τις προγραμματικές συγκλίσεις και αναδεικνύει διαχωριστικές γραμμές. Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών του δήμου και της εκχώρησής τους σε εργολάβο, πρακτική που εφαρμόζει συστηματικά η απερχόμενη διοίκηση στην καθαριότητα, όπου ευτυχώς απέτυχε στους παιδικούς σταθμούς, στον «Θουκυδίδειο Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου»(ΘΟΠΑΑ), με την ανάθεση πληθώρας μελετών σε ιδιώτες και την απαξίωση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων. Εμείς θέλουμε ενίσχυση του δήμου με μόνιμο προσωπικό. Θέλουμε διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο των πράξεων της διοίκησης μέσω της δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, των δημόσιων διαβουλεύσεων, της προώθησης τοπικών δημοψηφισμάτων, του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Έχετε πει πως πέρα από τον κεντρικό άξονα της πόλης, που λειτουργεί σαν βιτρίνα, η περιοχή σας αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Ποια είναι αυτά και ποιες οι προτάσεις σας για την αντιμετώπισή τους;
Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των κατοίκων. Αντίπαλός μας είναι τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων από οχήματα και τραπεζοκαθίσματα, η δυσκολία πρόσβασης για ηλικιωμένους, παιδιά και ΑμεΑ, η ελλιπής σηματοδότηση, ο κακοσυντηρημένος δημοτικός φωτισμός, οι παράνομες κατασκευές, οι ελλείψεις στην αποκομιδή απορριμμάτων. Προτείνουμε ένα σύγχρονο ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την αρχή «Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ - Ανακυκλώνω στην πηγή», που θα επιτρέψει και τη μείωση των δημοτικών τελών. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα που εφαρμόζουν πρωτοπόρα προγράμματα. Απαραίτητη είναι, επίσης, η δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας. Στις προτεραιότητές μας είναι η σχολική στέγη. Υπάρχουν ελλείψεις οι οποίες, με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και της ανικανότητας της απερχόμενης δημοτικής αρχής, έχουν οξυνθεί. Θα δουλέψουμε για την παραμονή του Μουσικού Σχολείου στον Άλιμο.

Πράσινη ανάπλαση

Πώς σχεδιάζετε να αξιοποιήσετε και να προστατεύσετε το φυσικό περιβάλλον του δήμου;
Προτείνουμε την «πράσινη ανάπλαση» της πόλης: ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επεμβάσεων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ κά. Σχεδιάζουμε τη διαχείριση και αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου, την ανάκτηση νέων χώρων, τη δημιουργία πράσινων διαδρομών πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων. Τα ρέματα Πικροδάφνης – Τραχώνων – Αγ.Δημητρίου – Λαγκαδίων, που διασχίζουν σχεδόν κατά μήκος το δήμο μας, είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους πλέον καλυμμένα, θα πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν. Η παραλία μας είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της κλειστή για τους πολίτες και έχει παραδοθεί στα επιχειρηματικά συμφέροντα που επεκτείνονται συνεχώς. Το μικρό, ελεύθερο κομμάτι της παραμένει παραμελημένο. Θέλουμε ήπια αξιοποίηση της παραλίας, με σεβασμό στο οικοσύστημα, μείωση της ηχορύπανσης και τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις. Για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος της καθίζησης στον παραλιακό πεζόδρομο, παραμένουμε στην πρότασή μας, με βάση υποδείξεις του ΕΛΚΕΘΕ, για τη δημιουργία μιας τεχνητής παραλίας, λύση που προβλέπει λιγότερο τσιμέντο και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Ήμασταν εξ αρχής και παραμένουμε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και της μαρίνας Αλίμου, καθώς και της τσιμεντοποίησής τους.

Το πρόγραμμά σας εστιάζει στις πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις. Πείτε μας δυο λόγια για το σχεδιασμό σας σε αυτό τον τομέα.
Σήμερα ο Θουκυδίδειος Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει πλήρως απαξιωθεί, όλες οι δραστηριότητές του σχεδιάζονται και διοργανώνονται από ιδιώτη-εργολάβο, σε συνθήκες οικονομικής αδιαφάνειας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να αποκτήσει ο ΘΟΠΑ οργανόγραμμα, ώστε να μπορεί να προσλάβει δασκάλους και προσωπικό, τα θεσμικά όργανα να αποφασίζουν για τις κατευθύνσεις των τμημάτων και των πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και να μειωθούν οι υψηλές συνδρομές που πληρώνουν σήμερα οι κάτοικοι. Αδιαφανώς λειτουργούν σήμερα και θα πρέπει να ενταχθούν στον ΘΟΠΑ: η υπό ίδρυση δημοτική Πινακοθήκη, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (υπερφίαλος ο τίτλος) και ο δημοτικός Κινηματογράφος. Στοχεύουμε στην ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής πολιτιστικής δημιουργικότητας. Στον αθλητικό τομέα προτείνουμε τη συμμετοχή σε προγράμματα του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου, τη δημιουργία προγραμμάτων άθλησης για ΑμεΑ, την επισκευή αθλητικών χώρων, όπου χρειάζεται, και την κατασκευή υποδομών για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ. Τέλος πρέπει να καταρτιστεί μητρώο όλων των συλλόγων που εδρεύουν στο δήμο μας για τη διαφανή και με συγκεκριμένα κριτήρια επιχορήγησή τους.

Ποια πρέπει να είναι η κοινωνική πρόνοια του δήμου κατά τη γνώμη σας;
Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας πρέπει να ενισχυθεί και να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο. Άμεση προτεραιότητά μας είναι η επαναλειτουργία των δημοτικών ιατρείων και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης - ΟΚΑΝΑ και η ίδρυση Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογένειας. Σχεδιάζουμε μείωση έως κατάργηση των τροφείων στους δημοτικούς σταθμούς.
Ακόμη θα μπορούσαμε, αξιοποιώντας επιδοτούμενα προγράμματα, να κατασκευάσουμε παιδική κατασκήνωση σε οικόπεδο που διαθέτει ο δήμος μας. Η κοινωνική πολιτική και πρόνοια βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματός μας, με πολλές ακόμη δράσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet